MENÚ
Home >> Fem >> Campanya Compromesos amb els drets

Campanya Compromesos amb els drets

Coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de les Dones, iniciem la campanya “ComproMesos amb els drets, 1 mes 1 dret”, per reforçar la defensa dels drets de les persones que acompanyem a través dels nostres projectes i serveis, incidint en el dret i deure de respectar els drets humans.
Cada mes posarem el focus en un dret, començant pels drets de les dones, i seguint pel dret al treball, el dret a una vellesa digna i els drets i oportunitats pels joves.
És un any per refermar l'esperit d'acollida i acompanyament dels més vulnerables, i per reiterar-los el nostre compromís, treballant contra les desigualtats i les causes de la pobresa, i posant de relleu els nostres valors.

Mes de Novembre

DRET A L'HABITATGE  
Disposar d’un habitatge és una condició indispensable per al desenvolupament de la vida de les persones i de les famílies, i per al manteniment de la seva dignitat humana. No hi ha res més degradant i excloent que la pèrdua de l’habitatge. (Dossiers del Tercer Sector, núm. 23. Març 2013).
 
El Dret a l’Habitatge és un dels drets humans fonamentals: Tota persona té dret a un nivell de vida que asseguri, per a ell i la seva família, la salut i el benestar, especialment quant a alimentació, vestir, habitatge, assistència mèdica i als serveis socials necessaris; també té dret a la seguretat en cas d'atur, malaltia, incapacitat, viduïtat, vellesa o altra manca de mitjans de subsistència independent de la seva voluntat (Art. 25 Declaració Universal DDHH, 1948).
És el dret que permet viure, fer realitat, altres drets, com el dret a la salut, el dret a la intimitat,... Si no es gaudeix del primer tampoc no es poden garantir els altres.
 
Com tot dret, és exigible a qui té l’obligació de garantir-lo, és a dir a l’Estat, a l’administració. De fet, tant l’article 47 de la Constitució Espanyola  (1978), com l’article 31 de la Carta Social Europea (1996), com l’article 26 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya (2006) reconeixen aquesta obligació, i deixen clar que els poders públics han de promoure les condicions necessàries i establir les normes pertinents per tal de fer efectiu el dret a l’habitatge.
 
Però mirant la realitat (14.000 execucions hipotecàries i 7.000 desnonaments anuals, 230.000  famílies que no poden accedir a un habitatge, 450.000 pisos buits,... només a Catalunya) el que queda clar és que hi ha una gran distància respecte del marc normatiu, entre la teoria i la pràctica.
 
Des de Càritas duem a terme diferents accions per a contribuir a fer possible el dret a l’habitatge per a totes les persones:
  • Accions de sensibilització, formació i denúncia. A través de xerrades i tallers, articles i notes de premsa, volem conscienciar la ciutadania i mobilitzar-la per tal de defensar els drets socials davant els qui tenen el poder econòmic i fer que els actuals representants polítics legislin a favor de les grans majories.
  • Acompanyament per a l’exercici del dret a les persones que tenen iniciat un procés d’execució hipotecària, que saben que els arribarà una ordre de desnonament, que no poden pagar els preus de lloguer de mercat actuals... i necessiten assessorament per a trobar solució a la seva situació.
  • Accions d’incidència política, promovent canvis a nivell legislatiu, amb la participació a les diferents Taules Locals de Coordinació pel Dret a l’Habitatge, a la Xarxa pels Drets Socials, de Girona, etc.
  • Respostes i alternatives en habitatge, com el Projecte PATI, el Projecte CONVIU i el Projecte Lloguer Social, els quals faciliten que algunes persones i famílies més vulnerables puguin cobrir temporalment la necessitat bàsica de tenir una llar, comptant, quan cal, amb suport i acompanyament professional per a la seva reinserció social i/o laboral.


ACTES
Dijous 13 de novembre
Taula Rodona "Emergència habitacional + pisos buits = Un escàndol social intolerable". - veure cartell
Casa de Cultura de Girona, 19h.

Dijous 27 de novembre
Flashmob Persones Sense Llar. Plaça Pompeu Fabra 1 (davant edifici Generalitat), 12h.

Mes d'Octubre

DRET A LA SALUT
Encetem el mes d'octubre fent palesa la manca d'accés als drets més bàsics i essencials, per una bona part de la Humanitat, malgrat els esforços que s'hi estan esmerçant.
 
Malauradament la fita d'assolir els Objectius del Mil·leni abans del 2015, que persegueixen reduir la pobresa i millorar l'Estat del benestar de bona part dels homes i dones del món, no s'aconseguiran dins el termini establert. La crisi al primer món i la globalització a la resta del planeta ha fet que no sigui possible. I ha abocat a moltes famílies a haver de viure en condicions més extremes o a veure reduït l'accés als recursos i als drets més fonamentals que els permetin viure en dignitat.
 
A Càritas treballem per fer adonar a les mateixes famílies i a recordar a la societat que, l'accés a tots els drets, és un deure de justícia social que cal tenir ben present. Les persones, arreu del món, han de tenir reconegut tots els drets. Per això, tothom hauria de tenir dret a l'accés a la sanitat, a una alimentació saludable i a la resta de drets humans... però també s'hauria de tenir dret a ser acollides amb amabilitat, a ser escoltades amb atenció, a ser reconegudes dignament, a ser tingudes en compte en tot moment, a una segona i potser una tercera i una quarta oportunitat...  a ser reconegut el seu dret a viure dignament, per justicia social, i no pas per caritat.

ACTES
Concurs de Receptes Culinàries
Des del programa Acollida i Acompanyament es promouran diferents actes durant el mes d'octubre, sent un d'ells un Concurs de Receptes Culinàries, adreçat a voluntaris i beneficiaris dels serveis d'Aliments i Acollida de Càritas. El concurs té com a objectiu, i reconeixement per a les receptes seleccionades, la publicació d'un llibre de receptes econòmiques i saludables. Us deixem l'enllaç amb les bases del consurs. - veure cartell
 

17/10/2014
- Desfilada de Moda amb roba de segona mà, a la Coma Cros de Salt, a les 18h.
Organitza: Programa de Roba de Càritas Diocesana de Girona juntament amb els Robers de les diferents Càritas de la diòcesi.
Veure cartell

- Dia Internacional per l'Eradicació de la Pobresa 
A les 19h., davant la seu de la Generalitat a Girona es farà un CERCLE DE SILENCI i es llegirà el manifest consensuat a nivell català i les propostes per a l'eradicació de la pobresa.
 

Mes de Setembre

EL DRET A L'EDUCACIÓ, AL LLARG DE TOTA LA VIDA
 
Aquest mes, a l’inici d’un nou curs escolar, ens volem fixar en el dret a l'educació, com un dels drets humans més bàsics i essencials que tenim com a éssers humans al llarg de tota la nostra vida.
 
En molts dels Estats del benestar, si ara podem gaudir de centres educatius per a tots els infants i joves, va estar gràcies a les reivindicacions i lluites que van dur-se a terme al llarg del segle XIX, fins a aconseguir que fos possible un accés universal a l’alfabetització de totes les persones. Seria bo que el Dret a l’educació, no momés sigui d’accés universal, obligatori, sense diferències de classe, edat o gènere i gratuït, si no que també continuï essent un servei de qualitat, al llarg de tota la vida, que permeti a als infants, joves i adults, poder créixer, progresar i desenvolupar-se com a éssers humans.
 
El Dret a l’educació és un dret que, malgrat el seu reconeixement als documents fundacionals de la majoria d'Estats i entitats internacionals, no està plenament assolit a tot el món en igualtat de condicions i accés. Només cal recordar que l’Educació està inclosa a la llista dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, a assolir el 2015, i que persegueix aconseguir que tots els menors d'edat tinguin el nivell d'educació primària, per poder-se inserir sense problemes a la vida adulta.
 
Li correspon a tota la societat vetllar per que el Dret a l’educació sigui d’accés per a tothom i de qualtiat, donat que del seu bon funcionament en depèn el present i sobretot el futur de les noves generacions, aquí i arreu del món.
El dret a l´educació té camí per correr L´escola, clau per superar l´exclusió Els programes no s´aturen a l´estiu

Mes de Juliol

DRET AL DESENVOLUPAMENT
Seguint amb la campanya “Compromesos amb els Drets”, a Càritas iniciem el mes de juliol fent referencia a l’acció humanitària i a la cooperació que realitzem a nivell internacional. L’acció humanitària es porta terme treballant colze a colze amb les Càritas nacionals i locals per potenciar les capacitats de la població que atén. Es fan propostes adaptades a les necessitats concretes de cada país, ja siguin provocades per desastres naturals, per conflictes bèl·lic, per l’absència de règims més democràtics, el deute internacional,... etc.
 
Càritas es present a Àfrica, Àsia, Amèrica, Europa i Pròxim Orient- Nort d’Àfrica. Zones en les que calen intervencions bàsiques (accés a l’aigua, aliments, sanitat i educació), però també, a necessitats que són o haurien de ser universals com la defensa dels drets humans, la pau i la reconciliació, la participació comunitària i democràtica i d’altres. Des de Càritas es treballa a través de la seva xarxa de comerç just per ajudar a reflexionar per un canvi d’estructures i a favor de la dignitat de les persones i els pobles.

Us deixem els quatre articles publicats al diari El Punt Avui sobre l'acció humanitària i la cooperació internacional de Càritas. 
El Sudan, atrapat entre dues guerres Cooperació internacional Filipines Cooperació internacional Haití La fam com a fruit d´un sistema injust

Mes de Juny

DRETS I OPORTUNITATS DELS JOVES

Què es pot fer davant d'un 50% d'atur juvenil?
Quines oportunitats s'ofereixen als i a les joves?

 
Els infants i joves, segons l’article 28 de la Convenció dels Drets Humans, tenen dret a l’educació. L’educació primària ha de ser obligatòria i gratuïta, i s'han d’oferir facilitats per poder tenir educació secundària i/o anar a la universitat. Els governs dels països han de col·laborar perquè això sigui una realitat arreu del món (...)
 
Càritas inicia aquest mes de juny la campanya a favor dels joves, per fer visible la situació precària que viuen molts d’ells, i les grans dificultats que tenen per accedir a un primer lloc de treball.
 
Càritas, d’una banda, i mitjançant les accions que du a terme, contribueix en la lluita contra aquesta discriminació que pateixen els joves de la nostra societat, especialment els que tenen més mancances i dificultats. I, de l’altra, vol ajudar a poder donar-los noves oportunitats laborals i aconseguir un treball digne.
 
Càritas ofereix, a aquests joves, suport, acompanyament i eines per desenvolupar-se en la formació postobligatòria. Es treballa la motivació envers la formació, tant per accedir als recursos de formació com per continuar-la; i es fa un seguiment als joves durant el seus itineraris formatius individuals, tot intentant aconseguir l’èxit en el seu projecte formatiu.
 
ACTES
Concurs d'Instagram 
Primer concurs d'Instagram de Càritas Diocesana de Girona, per fer visible la situació precària, que viuen molts joves, i les grans dificultats que tenen per accedir a un primer lloc de treball. 
El motiu de la imatge ha de ser la d'un jove/a que estigui realitzant una acció (treballant, estudiant, llegint,...)

Des d'aquí us animem a participar-hi! - llegir bases concurs

 "Una mirada pròpia" 
Els propis joves que participen en els projectes de Càritas, expressen, mitjançant escrits, dibuixos, vídeos o altres mitjans, el seu futur òptim, és a dir, com es veuen actualment i com es voldrien veure d’aquí a deu anys.

 

Mes de Maig

DRET A UNA VELLESA DIGNA  
Càritas, a través de les seves accions adreçades a aquelles persones més grans de la nostra societat que pateixen solitud i aïllament o que els manca afecte i suport social i/o emocional, els vol retornar l’accés a un dels seus drets més fonamentals: el dret a una vellesa digna.
Gaudir del dret a una vida digna, sobretot i també, en l’etapa final de les nostres vides, hauria de ser una de les prioritats de la nostra societat  envers les persones grans.

Amb les activitats que Càritas porta a terme es vol aportar, d’una banda, un espai de temps per escoltar i acompanyar i, de l’altra, proporcionar el reconeixement personal que tots necessitem en el nostre dia a dia, evitant així la marginació i l’aïllament.
Els projectes del Programa de Gent Gran de Càritas, doncs, ofereixen acompanyament, escolta, conversa, … a aquelles persones grans amb mancances socioeconòmiques i falta de suport afectiu, a través de voluntaris, adults i joves, que els visiten periòdicament a casa seva o a les residències de gent gran. Aquest suport ajuda a recuperar la dignitat de cada persona ja que contribueix a millorar la seva autoestima, benestar i autonomia.
I a la vegada, es pretén sensibilitzar la societat posant de manifest que la solitud, avui en dia, és una de les grans pobreses amagades, bastant extensa i molt punyent.

ACTES


10/05/2014
XV Trobada Voluntariat Gent Gran
La jornada és un moment de trobada, de reflexió específica i de celebració per als membres dels equips que dediquen el seu temps a la gent gran
Un dels actes destacats serà la xerrada que ens oferirà el professor Josep Maria Terricabras "La solitud que ens acompanya".


16/05/2014

Lipdup dels joves d'Apadrinar un Avi 
Els joves d'Apadrinar un Avi ens mostraran per primera vegada el libdup que han realitzat amb els avis de la residència de Palamós.


24/05/2014

Activitat lúdica "Enganxa't amb nosaltres" 
Dins el marc de la 14a Fira d'Entitats organitzada per la Federació Catalana de Voluntariat Social, participem amb l'activitat lúdica "Enganxa't amb nosaltres"

06/06/2014
VI FESTA SOLIDÀRIA "APADRINAR UN AVI"
El 6 de juny celebrarem la VI festa solidària del projecte "Apadrinar un Avi". L'acte tindrà lloc a l'espaiCaixa de Girona, de 16.30 a 19h.

Altres accions per donar a conèixer el programa Gent Gran i alhora sensibilitzar a la societat

3 i 4/05 - Participació Fira d'Entitats de Maçanet de la Selva
08/05 - Xerrada informativa al Centre Cívic del Barri Vell de Girona
17/05 - Participació Fira d'Entitats de Santa Cristina d'Aro
31/05 - Participació Fira d'Entitats de Banyoles
12/06 - Xerrada informativa al Centre cívic de Sant Narcís 
CARTELL_XV_TROBADA_DEL_VOLUNTARIAT_PER_A_LA_GENT_GRAN.pdf

Mes d'Abril

A Càritas oferim a través dels programes laborals, itineraris integrals d’inserció que permeten diagnosticar la situació concreta de cada persona i fer un acompanyament en el seu procés d'inserció sociolaboral. Càritas atén aquelles persones amb greus dificultats per trobar un treball i que tenen problemes per afrontar altres aspectes de la seva vida. L'orientació, però també la formació, són dues de les principals eines per fer possible la igualtat en l'accés a un lloc de treball digne.
Amb aquest tipus d'intervenció Càritas posa de manifest que hi ha persones, amics, veïns i ciutadans dels nostres municipis i barris, que no tenen les mateixes oportunitats en el món laboral, ja sigui per la falta d'oportunitats o per ser jove sense cap experiència; o per que a vegades les condicions laborals no són les més òptimes per a desenvolupar-se com a persones i poder portar un sou signe a casa seva.
El treball amb les persones per fer-les protagonistes dels seus processos, per tal de facilitar i acompanyar-los en el seu accés al món laboral, i la sensibilització i implicació de les empreses cap aquesta realitat de la nostra societat, per a una inclusió real i necessària, són el nostre valor i aportació per a combatre les desigualtats de la societat.

ACTES
24/04/2014
Presentació memòria laboral de Càritas Diocesana de Girona 

Publicacions

PUBLICACIONS
ARTICLES D'INTERÈS
Daniel, una història dura amb final feliç 

(article publicat el dissabte 5 d'abril a El Punt)

Daniel, veí de Quart, treballava en l'empresa de construcció familiar fins que la crisi la va enfonsar. A causa de la desesperació, en Daniel va acudir als serveis socials que el van ajudar en temes d'alimentació, però de feina no n'hi sortia. Els serveis socials el van derivar al Servei d’Orientació Sociolaboral de Càritas,on li van proposar de participar en el projecte Anem x Feina, que imparteix cursos especialitzats en diferents oficis de 64 hores més 20 de pràctiques...

(podeu llegir l'article sencer en el pdf adjunt)


Parlem de dignitat, no de fer caritat
(article publicat el dissabte 12 d'abril a El Punt)

El servei d’intermediació laboral de Càritas Diocesana de Girona , inclòs en el programa Incorpora de l’Obra Social “La Caixa”, fomenta la integració de persones amb dificultats per accedir al món laboral. Fa d’enllaç entre l’oferta i la demanda laboral que reben a Càritas per tot el territori diocesà. Jordi Pou, gerent de Coffee Center, una de les empreses col·laboradores del programa, creu que cal anar més enllà del donatiu puntual per netejar-se la consciència i fer accions que permetin retornar a la societat una part del que les empreses en treuen, especialment entre els més necessitats. “ Tenim clar que com a empresa no ens costa res fer una sèrie d’actuacions que repercuteixen directament en la gent i que a nosaltres ens beneficien a nivell d’imatge, un contrapunt a la societat salvatge en la que vivim. Incorporem gent que té un actiu fonamental basat en les experiències dramàtiques que ha viscut i que els hi dóna un sobrevalor per tot allò que no tenen. Com empresa ens beneficiem de la societat i aquesta és una manera de retornar un part dels beneficis. Estem parlant de dignitat, no de caritat”. 

(podeu llegir l'article sencer en el pdf adjunt)

Itineraris Integrals d'inserció Laboral
(article publicat el dissabte 28 d'abril a El Punt)

El 2013, Càritas va atendre 1043 persones en Itineraris integrals d'inserció sociolaboral. Els projectes es van desenvolupar en 16 municipis, amb un equip format per 31 voluntaris i 17 jornades complertes de tècnic professional.
(podeu llegir l'article sencer en el pdf adjunt)
Daniel, una història dura amb final feliç Parlem de dignitat, no de fer caritat Itineraris Integrals d´Inserció Laboral

Mes de març

ACTES

08/03/2014
Celebració del Dia Internacional de la Dona
Taula rodona " Dones, treballadores, estrangeres... ho tenim difícil però ho aconseguirem", 
experiències personals i col·lectives del món laboral. L'acte comptarà amb la participació de dones vinculades a diferents projectes de l'entitat.
Hora: 16.30h - Lloc: Càritas Diocesana de Girona - Pujada de la Mercè, 8 de Girona.

26/03/2014
Taula rodona "El dret a la igualtat d'oportunitats de les dones al segle XXI"
, reflexionarem sobre el paper que desenvolupen les dones en l'àmbit laboral.
Intervendran: Josefina Surina, coordinadora de l'Institut Català de les Dones a Girona; Dolors Bassa, secretària general d'UGT a comarques gironines; Sílvia Paneque, empresària del grup "Les 12 dones CRACK"; i Raquel Carrión, cap de l'àrea d'acció social de Càritas.
Moderarà l'acte, la periodista Rosa Gil
Lloc: Casa de Cultura de Girona, sala B
Hora: 19h


 
Cartell taula rodona
Càritas Diocesana de Girona
Pujada de la Mercè 8, 17004 Girona
Tel. 972 20 49 80
caritas@caritasgirona.cat
Tots els drets reservats
Avís legal | Política de cookies
Finançadors

Si prefereixes donar per transferència bancària:
Caixabank: ES88-2100-0002-53-0200129121
Triodos Bank: ES38-1491-0001-26-2073033124
NEORG