MENÚ
Home >> Fem >> Jornades de Trobada i Formació de Càritas Catalunya

Jornades de Trobada i Formació de Càritas Catalunya

Els dies 3 i 4 d'octubre tindran lloc les Jornades de Trobada i Formació de Càritas Catalunya. Animem totes les persones que fem Càritas a Catalunya, voluntàries i contractades, a participar a unes jornades que seran un moment important per reflexionar sobre el nostre ser com a Càritas, sobre la nostra missió comuna.

Serà un espai de dos dies per conviure, per compartir experiències i vivències, per relacionar-nos amb les persones que ens dediquem des de Càritas a acollir i acompanyar els més vulnerables.

Les jornades han de ser un moment per compartir, per aprendre i per construir espais d'esperança.
La inscripció té un preu de només 10 euros, que inclou els àpats (dinar i sopar divendres i dinar dissabte). 

Les inscripcions a les jornades de Càritas Catalunya estan tancades. A partir d'aquest moment obrim llista d'espera. Us podeu inscriure enviant un correu electrònic a jornadescaritascatalunya@caritasgirona.cat, indicant el vostre nom, cognoms, telèfon, e-mail i el nom de la vostra Càritas. 
A partir del 18 de setembre us comunicarem si teniu plaça per assistir a la jornada.
 
Programa Jornades Butlleta Cartell jornades

Èxit de participació en unes Jornades que volen ser un punt de reflexió de tots els agents de Càritas sobre els reptes de l’acció social

Més de 1.200 voluntaris i voluntàries i professionals de Càritas d’arreu de Catalunya s’han reunit a les Jornades de Trobada i Formació de Càritas Catalunya, a l’Auditori del Palau de Congressos de Girona. Després de la benvinguda i presentació de les Jornades, per part de Carme Borbonès, presidenta  de Càritas Catalunya i Josep Casanova, director de Càritas Diocesana d’Urgell i president de la Comissió de Formació i Voluntariat de Càritas Catalunya, Ramon Barnera, director de Càritas Diocesana de Girona va donar  la benvinguda a tots els presents d’arreu de Catalunya i va expresar la satisfacció d’acollir a una gran representació del voluntariat de Càritas. Fet aquest que té molt de sentit en el marc de la celebració del 50è aniversari de Càritas Diocesana de Girona. Va desitjar a tots els presents que aquesta formació millori la seva acció.
 
Al seu torn, Carme Borbonès, presidenta de Càritas Catalunya, va agrair l’acollida de Càritas Diocesana de Girona i va remarcar aquesta gran mobilització del nostre voluntariat, un voluntariat compromès i arrelat que vol formar-se el millor possible per fer de la nostra societat un societat més justa.
 
Recordant les paraules del Papa Francesc, va encoratjar l’auditori a córrer el risc d’anar a les perifèries, d’estar sempre al costat del més necessitats.
Finalment, va llegir un missatge del cardenal monsenyor Lluís Martínez Sistach, president de Càritas Catalunya, agraïnt als presents la seva disponibilitat de servei eclesial envers els desfavorits.
 
Càritas Catalunya està formada per deu Càritas Diocesanes: Barcelona, Girona, Lleida, Sant Feliu de Llobregat, Solsona, Tarragona, Terrassa, Tortosa, Urgell i Vic. Càritas Catalunya va dedicar a l’acció social 39 milions d’euros l’any 2013, xifra que va permetre atendre més de 400.000 persones amb els programes socials d’acollida a les persones més vulnerables. Per fer-ho possible compta amb més de 9.500 voluntaris distribuïts entre les deu Càritas Diocesanes que desenvolupen la seva acció a tot el territori català.
 
Després de la presentació va tenir lloc la ponència “Els reptes de l’acció social de Càritas avui” a càrrec de l’Ana Abril, directora de Desenvolupament Social i Institucional de Càritas Catalunya.
 

Ponència Els reptes de l'acció social de Càritas avui, a càrrec d'Anna Abril

A Càritas “sentim els crits, però també l’esperança. El nostre repte és transformar el món. Volem fer realitat el Regne de Déu” afirmà Ana Abril.
Dins el marc de les Jornades de Trobada i Formació de Càritas Catalunya, celebrades a l’Auditori del Palau de Congressos de Girona, ha intervingut Ana Abril, directora de Desenvolupament Social i Institucional de Càritas Espanyola, amb la ponència “Els reptes de l’acció social de Càritas avui”.
 
Presentada per Joan Torrens, director de Càritas Diocesana de Sant Feliu, que ha destacat a més de la seva formació (llicenciada en Dret per la Universitat Pontifícia de Comillas, postgraus sobre funció gerencial a IESE i ESADE, directora general  de Voluntariat Social de la Comunitat de Madrid, responsable de diverses àrees a Càritas Diocesana de Madrid) la seva àmplia experiència en el món del voluntariat, així com l’estímul i l’alegria esperançada que transmet.
 
Ana Abril ha començat agraint la càlida acollida que ella i tothom ha rebut, copsada a través de les abraçades, els somriures, les cançons que ens parlaven del color de l’esperança, de que hi ha moltes persones que no podem esperar, que avui és el dia de l’acció, però que en aquesta acció no anem sols perquè Déu està aquí, amb nosaltres.
 
Ha contextualitzat l’acció de Càritas amb la imatge d’un món en flames, una realitat que a l’Estat espanyol queda reflectida al VII Informe FOESSA, que es presentarà els dies 29, 30 i 31 d’octubre a Madrid. Una situació que “tots coneixeu perquè porteu amb vosaltres vides de persones, perquè coneixeu molt bé aquesta dura realitat”.
 
El context que ens envolta ens parla d’onze milions de persones que viuen a Espanya per sota del nivell de la pobresa, de cinc milions que viuen en situació d’exclusió severa, de 740.000 llars sense ingressos.

 
Llegir ponència

Nou tallers simultanis per a millorar la formació del voluntariat de Càritas

 
Dins el marc de les Jornades de Trobada i Formació de Càritas Catalunya que s’estan celebrant a l’Auditori del Palau de Congressos de Girona, a més a més de les ponències marc, s’ha volgut donar especial èmfasi a la formació dels 1.200 voluntaris que estan participant a aquest esdeveniment.
 
En aquest sentit, s’han organitzat nou tallers de quatre hores de durada amb la voluntat de formar-nos per servir millor a les persones que atenem, fent camí plegats. Aquests nou tallers tracten temes tan importants com la gestió del voluntariat, la sensibilització i la denúncia, el lideratge i l’organització de les entitats, la millora de les habilitats comunicatives en la relació d’ajuda, el treball en equip, la gestió de projectes, i temes tan candents com l’ocupabilitat o els reptes de la immigració.
 
Per desenvolupar aquests tallers es compta amb la col·laboració de destacats especialistes.
En el pdf adjunt trobareu tota la informació relacionada amb els tallers.
LLegir informació tallers

18 TASTETS, exemples vius de l'acció de Càritas

En el marc de les Jornades de Trobada i Formació de Càritas Catalunya a Girona, ahir a darrer hora del vespre i al matí d’avui dissabte s’han fet els “Tastets” de projectes. Els “Tastets” són exposicions simultànies i àgils de projectes, efectuats per dinamitzadors i dinamitzadores dels mateixos, perquè els assistents puguin conèixer diferents accions significatives de les Càritas d’arreu de Catalunya.

En el pdf adjunt trobareu la relació de tastets que es van presentar
Llegir relació de tastets

Ponència Construint espais d'esperança des de l'evangeli

En la ponència "Construint espais d'esperança des de l'evangeli" el Mn. Joan Prat, vicari general del bisbat de Lleida, va assenyalar com el papa Francesc ha assolit un lideratge moral en el món, edificat en "l'autenticitat i el testimoniatge", en un temps d'esperança, "és a dir, un pont entre la fe i la caritat". Va afegir que "l'esperança és un producte car i molt lluny de la ingenuïtat pròpia de l'optimisme i l'engany de les eufòries", però també que vivim un temps amb nous signes d'esperança.
El gran signe d'esperança del nostre temps el tenim en els testimonis; els cristians compromesos en eradicar la fam en el món, els que dialoguen amb els humanismes emergents i amb les altres tradicions religioses. "Per aquesta raó, la clau de volta del testimoniatge de Càritas —expressió de la caritat de tota l'Església—, rau en la capacitat de viure l'estil de vida de les benaurances de la que brollen les obres de misericòrdia".
La pràctica de l'esperança, digué Mn. Prat, "no és un receptari de fórmules fetes, sinó una nova manera de viure, creure i estimar".
Com a conclusió, va dir que la construcció d'espais d'esperança des de l'evangeli és en realitat una llarga marxa "que passa per viure arrelats en la mateixa esperança per tal d'anar esdevenint testimonis i treballadors de l'esperança".

Ponència Construint espais d'esperança des de la motivació i l'actitud

Víctor Küppers, professor universitari d'origen holandes però radicat a terres catalanes, va dinamitzar la seva ponència plantejant-la de forma singular. Va parlar, dret i a base de projeccions, de com hem de contemplar el proïsme, afirmant que tothom és responsable del que fa, més enllà del que hem rebut, ja sigui en formació, educació o fe.
És per això que la nostra obligació és "fer de la nostra vida una obra d'art, a partir de les "cartes" que Déu ens ha repartit". Tot i que no podem escollir quines cartes ens toquen, som nosaltres els que decidim com jugar-les, és responsabilitat nostra l'actitud que prenem davant la vida. Aquesta ha de ser una actitud alegre, sabent contemporitzar i ficant les coses al seu lloc, sense fer grans muntanyes dels problemes quotidians.
Com a conclusió, Víctor Küppers va remarcar la importància de l’ajuda emocional que donem a Càritas, i va explicar el que per a ell és hauria de ser el nostre objectiu: “Ser com a persona el millor que puguis arribar a ser amb les cartes que t’han tocat”.

Ponència Construint espais d'esperança des de l'economia

Arcadi Oliveres, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, va iniciar la seva intervenció donant unes dades bàsiques de la macroeconomia del món i també del nostre país, mostrant-nos com les diferències socials i econòmiques entres els països rics i pobres es van ampliant amb el temps. Amb aquestes dades també apuntà l'esgotament dels recursos naturals degut a la seva explotació creixent.
Un cop fet un esbós de la realitat actual, Arcadi Oliveres va plantejar les respostes necessàries per revertir la situació:
- Gastar bé, criticant les despeses militars excessives.
- No rescatar bancs i sempre rescatar clients.
- No consumir sense necessitat de fer-ho, i ser responsables d'aquest consum (apuntà alguns exemples de marques i productes prou coneguts).
Però, segons el ponent, no tot en l'esdevenidor és negatiu, sempre que "no perdem mai ni el compromís ni l'esperança".

Ponència Construint espais d'esperança des de la societat

La darrera ponència de les Jornades la dictà el popular actor Joan Pera, que, malgrat tenir dos representacions aquell mateix dia, es desplaçà a Girona per donar testimoni de la seva fe i fer costat a Càritas, que definí com "una gran obra fundada en una comanda evangèlica".
Assenyalà que tots els que es vinculen a Càritas ho fan sempre sense esperar res a canvi, malgrat que la seva tasca és desagraïda per certs sectors de la societat. Tot i això, digué, "els cristians tenim sort de tenir esperança". També va destacar que tots els que participen en els serveis de Càritas saben que estaran al costat d'aquell que més ho necessita en el moment que cal.
En la seva intervenció no hi mancaren anècdotes i vivències personals, familiars i professionals que donaren un to amable i de fe arrelada en una figura tan coneguda en la societat catalana.

Clausura de les Jornades

Diverses intervencions van clausurar les Jornades. Josep Casanovas, de Càritas Urgell, va felicitar a Càritas Diocesana del Girona pel 50è aniversari de la seva fundació i per la perfecta organització de les Jornades. Martí Batllori, secretari general de Càritas Diocesana de Girona, va donar les gràcies per la gran acollida que han tingut aquestes Jornades i va felicitar a tots els voluntaris que les han fet possibles i a les empreses que hi donen suport.
Carme Borbonés, presidenta de Càritas Catalunya, va manifestar que les Jornades han permès que les Càritas Diocesanes catalanes es coneguessin més i millor, i va destacar el valor de les ponènciesdonades durant les Jornades, que han ajudat a crear espais d'esperança.
Finalment, el nostre bisbe Francesc, en una breu intervenció, establí un paral·lelisme amb l'evangeli dels deixebles d'Emaús, que marxaven desorientats fins que Jesús es presentà al seu costat obrint-los els ulls i demanant-li finalment que restés amb ells, i la feina que havien fet els ponents, als que donà les gràcies per les seves intervencions i aportacions.

Eucaristia a la Catedral

Poc després de les dues de la tarda del dissabte es va oficiar a la Catedral de Girona l'Eucaristia de cloenda de les Jornades. Presidí el bisbe Francesc i concelebraren el bisbe emèrit Carles Soler, que assumia la representació dels arquebisbes i bisbes de les diòcesis amb seu a Catalunya, i deu preveres dels diferents bisbats vinculats a les respectives Càritas, assistits per dos diaques.
L'àmplia nau de la seu es va omplir totalment amb els més de 1.300 participants en les Jornades, una part dels qual seguiren la litúrgia per mitjà de pantalles situades a la part de darrere del cor. La Capella de Música de la Catedral va participar en la part musical de la litúrgia. Abans d'iniciar la celebració, la presidenta de Càritas Catalunya va adreçar unes breus paraules d'agraïment als oficiants i fidels. La Missa corresponia a la festa de sant Francesc d’Assis.
En la seva homilia el nostre bisbe va assenyalar que la fe és un regal de Déu i ens esperonà a treballar en comunió i convicció per compartir-la, "compatir el que som i el que tenim", com ho fa Càritas Diocesana de Girona i totes les Càritas del món.
Per tot plegat va donar públicament les gràcies, per les Jornades, per la feina feta i per la feina que seguirem fent. "Càritas concreta la dimensió social de l'Església", digué el prelat. Va afegir que els tres gran eixos del servei de l'Església són: l'anunci pastoral de la Paraula de Déu, la celebració dels sagraments i la caritat, destacant que la caritat pertany a la naturalesa mateixa de l'Església. Respecte de les Jornades, va assenyalar que han servit també per a donar nous passos vers la comunió de bens i sinergies entre totes les Càritas catalanes.
Finalment, va agrair el compromís de tots i totes les voluntàries de Càritas, doncs sense la seva participació l'entitat no podria oferir els seus serveis ni atendre a tantes persones com ho fa ara. En ells es fa realitat l'afirmació: "Jo sóc Càritas”.
Càritas Diocesana de Girona
Pujada de la Mercè 8, 17004 Girona
Tel. 972 20 49 80
caritas@caritasgirona.cat
Tots els drets reservats
Avís legal | Política de cookies
Finançadors

Si prefereixes donar per transferència bancària:
Caixabank: ES88-2100-0002-53-0200129121
Triodos Bank: ES38-1491-0001-26-2073033124
NEORG