MENÚ
Home >> Diem >> Notícies

Notícies

Vols rebre les notícies al teu correu? Fes clic aquí
20
Febrer
2024

Càritas amb Terra Santa

Continua oberta la campanya Càritas amb Terra Santa, arran de la crida d’emergència de Càritas Jerusalem per portar ajuda humanitària a la Franja de Gaza.
 
Des del 7 d’octubre de 2023 Gaza viu una crisi humanitària que converteix la regió en una zona pràcticament inhabitable. La mort de civils segueix augmentant a diari i la manca d’accés a aliments, aigua potable i tractament mèdic està posant la població en una situació de risc encara més gran.
 
Arran d’aquesta situació, Càritas Internacionalis ha activat la crida d’emergència, amb l’objectiu d’assistir a la població d’aquesta zona i poder acompanyar també a famílies de Cisjordania afectades pel conflicte. L’objectiu és prestar assistència mèdica primària i oferir recolzament econòmic a famílies atrapades en el conflicte, per a fer front a les seves necessitats més bàsiques.
 
Davant l’enorme patiment, Càritas se suma també a la constant crida per la pau del papa Francesc i de Càritas Internationalis.
 
Càritas Espanyola col·labora amb Càritas Jerusalem des de fa més de dues dècades, en el marc de la confederació internacional de Càritas, desenvolupant programes d’atenció a la salut, assistència psicosocial, seguretat alimentària i promoció de mitjans de vida.
 
 
Com col·laborar?
Des de Càritas Diocesana de Girona estem recollint donatius a través de la campanya Càritas amb Terra Santa mitjançant un número del compte habilitat especialment per a l'emergència: ES29 2100 0002 5702 0144 5404. També es pot col·laborar amb un Bizum al codi 01580 o a través de www.caritasgirona.cat. Recorda que cal posar "TERRA SANTA" al concepte.

 *Envia el teu justificant de donatiu a atenciodonant@caritasgirona.cat per poder desgravar fiscalment l'import corresponent.

Aquests donatius es destinen a les persones que estan patint les conseqüències d’aquest conflicte, a través dels nostres sistemes de cooperació internacional, garantint una ajuda ràpida, eficient i eficaç sobre el terreny, que permet atendre en les millors condicions les persones més vulnerables.

Des de Càritas recordem que cal evitar les gestions o iniciatives d'escassa efectivitat com les recollides de materials, que poden posar en perill les persones i que no poden garantir ni traçar les entregues.
 
02
Febrer
2024

Càritas inaugura a Figueres un nou Espai amb Cor, una evolució dels tradicionals robers

Situat al carrer Clerch i Nicolau 5, substitueix al que hi havia a la plaça Sant Vicenç de Paül

Durant l’any 2023, des del servei s’ha arribat a més de 700 persones


Càritas ha inaugurat aquest divendres 2 de febrer el nou local Espai amb Cor de Figueres que s’ha traslladat, de la plaça Sant Vicenç de Paül, al carrer Clerch i Nicolau número 5. La jornada de portes obertes ha permès donar a conèixer les noves instal·lacions i, a banda dels membres de l’entitat, ha comptat amb la presència de representants de l’Ajuntament de Figueres i del Consell Comarcal de l’Alt Empordà.

Els Espai amb Cor de Càritas són un servei que va néixer amb l’objectiu de cobrir les necessitats bàsiques de roba, potenciant el reciclatge i promovent els valors de sostenibilitat i solidaritat entre les persones.

El servei és una evolució dels tradicionals robers que, en el cas de Càritas Figueres, ja s’oferia als inicis de l’entitat al carrer Sant Llúcia, ara fa 50 anys. Quan la seu de Càritas es va traslladar a l’Avinguda Perpinyà, el servei es va situar en uns baixos del carrer Vicenç Dauner. L’any 2008 es van tornar a unificar quan Càritas es va instal·lar a la plaça Sant Vicenç de Paül.

El president de Càritas Alt Empordà Interior, Josep Ramírez, explica que “aquest trasllat ens permetrà superar les limitacions d’espai que teníem a l’anterior local. A partir d’aquí podrem oferir més activitats comunitàries i donar visibilitat a un projecte com és el de l’Espai amb Cor que va molt més enllà del servei que oferim des dels robers”.

Per la seva banda, la directora de Càritas Diocesana de Girona, Dolors Puigdevall, destaca que “estem molt contents amb el pas endavant que suposen els Espai amb Cor que estem impulsant arreu de la diòcesi perquè ens permeten crear una xarxa de sensibilització i acompanyament molt potent i que complementa a la que ja tenim en marxa arreu del territori amb altres serveis”.

Al nou Espai amb Cor de Figueres aquest mes de març, els dilluns de 17 a 18.00 hores, ja s’organitzarà la primera activitat que portarà per nom Fil a l’agulla. Concretament ,serà un punt de trobada per reparar alguna peça de roba amb la finalitat de sensibilitzar a les persones a l’hora de tenir cura de la roba i aprendre a cosir, amb fil i agulla.

Xerrades i dinàmiques de sensibilització i consum responsable, un passi de roba al carrer o activitats de reciclatge són algunes de les accions que s’han dut a terme durant el darrer any 2023.

Un equip de voluntaris
L’Espai amb Cor de Figueres obrirà els dilluns, dimarts i dimecres de 9.30 a 13.30 hores i els dijous i divendres de les 9 a les 12 del migdia. Pel que fa al servei de rober també obrirà les tardes, de dilluns a dijous, de 16 a 19.00 hores.

Actualment al servei hi treballen sis persones voluntàries i hi ha convenis de col·laboració amb la Fundació Drissa, l’Institut Ramon Muntaner i la Universitat de Girona que permeten oferir una millor atenció gràcies a la participació de més voluntaris, joves en pràctiques o ciutadans que formen part d’un programa d’activitat comunitària.
 
15
Desembre
2023

En marxa la campanya nadalenca de Càritas on es proposa "omplir el Nadal de petits miracles"

La iniciativa posa èmfasi en el fet que 1 de cada 3 llars té dificultats per fer front als subministraments, al menjar o al lloguer.

Tal i com és habitual per aquestes dates, Càritas Diocesana de Girona ha posat en marxa la campanya nadalenca apel·lant a la solidaritat dels ciutadans envers les llars que no disposen de recursos. En aquest línia, i sota la frase Fes que aquest Nadal s’ompli de petits miracles, l’entitat apel·la a la solidaritat explicant que 1 de cada 3 llars té dificultats per fer front als subministraments, al menjar o al lloguer.

La directora de Càritas Diocesana de Girona, Dolors Puigdevall, explica que “en aquestes dates, més que mai, ens adonem dels efectes que produeixen els petits gestos que podem realitzar totes les persones. Petits miracles que milloren la situació dels qui tenen l’oportunitat de rebre’ls”

Des de Càritas expliquen que tothom que vulgui fer un donatiu per ajudar les famílies que més ho necessiten es pot adreçar a la web de l’entitat, www.caritasgirona.cat, on trobaran tota la informació necessària i les fórmules per fer-ho possible.

Per qualsevol dubte també es poden dirigir a la seu dels serveis generals, Pujada de la Mercè número 8 de Girona, o trucar al telèfon 972 20 49 80. 

 
29
Novembre
2023

Ecosol signa un conveni de col·laboració amb Ximenez Group per la il·luminació nadalenca de Girona

Ximenez Group i Ecosol, empresa d’inserció que pertany a Càritas Diocesana de Girona, han signat un conveni de col·laboració per a la inserció laboral de persones en risc d'exclusió. Gràcies a aquest acord, es contribueix amb la integració i la formació de persones en situacions vulnerables a través de la seva professionalització i l’accés a un lloc de treball.

Així, Ximenez Catalunya i l’empresa matriu Ximenez Group passen a ser una “empresa amb cor”, distinció que atorga Càritas Catalunya a totes aquelles entitats i organitzacions que contribueixen activament amb la societat a través dels seus programes de col·locació.

Segons la directora de Càritas Diocesana de Girona, Dolors Puigdevall, el programa Empreses amb Cor és “una aposta, un repte, una esperança, un innovador projecte de col·laboració amb empreses per tal d’implicar els agents econòmics en el desenvolupament del benestar social i sensibilitzar-los cap a les activitats que Càritas desenvolupa”.
 
21
Novembre
2023

Girona programa una desena d'activitats en el marc de la Campanya de Persones Sense Llar

Sota el lema “Comparteix la teva xarxa”, es duran a terme diferents actes del 20 al 26 de novembre

La ciutat de Girona ha organitzat una desena d’activitats dins la Campanya de les Persones Sense Llar, que tindrà lloc del 20 al 26 de novembre i que enguany porta per lema “Comparteix la teva xarxa”. L’objectiu és fer visible el col·lectiu de les persones sense llar a la ciutat a través de xerrades i exposicions. Aquest matí, ha tingut lloc la posada en marxa de la campanya i presentació de les activitats a càrrec de l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar; la presidenta de Càritas Diocesana de Girona, Dolors Puigdevall; la presidenta de l’Associació Traçant Camins, Teresa Castanys, i la regidora d’Igualtat i Justícia Social de l’Ajuntament de Girona, Amy Sabaly Balde.

La lluita per l'eradicació del sensellarisme ens necessita a totes i a tots i des de les institucions no podem donar l'esquena a aquesta problemàtica. Nosaltres som la xarxa que necessiten aquestes persones per tal de sortir d'aquestes situacions complicades i hem de posar totes les facilitats possibles perquè tinguin una nova oportunitat de portar una vida amb pa, sostre i treball, ha afirmat l’alcalde de Girona.

Per la seva banda, la regidora Amy Sabaly ha subratllat que visibilitzar les persones sense llar és el primer passet per entendre que hi ha una problemàtica”. “Des de l'Ajuntament i les entitats hem d'oferir totes les facilitats a aquestes persones perquè se'n puguin sortir i puguin tenir una vida digne, ha afegit.

La directora de Càritas Diocesana de Girona, Dolors Puigdevall, ha destacat que “estem davant d'una campanya de conscienciació ciutadana ja consolidada, però cal continuar insistint per fer front al repte de continuar al costat dels col·lectius més vulnerables com, en aquest cas, el de les persones sense llar”.

El dia central de la programació serà aquest dijous 23 de novembre amb tres activitats. Al matí, es durà a terme una conferència sobre el gènere en el sensellarisme, a la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona (UdG), a les 9.30 h. La xerrada anirà a càrrec de la directora de l’Àrea Social de l’Associació Centre d’Acollida ASSÍS, Elena Sala, i el doctorat en Psicologia i especialista en Drogodependències i Sensellarisme de la UdG, Fran Calvo.

El mateix dia, a la tarda, hi haurà una tertúlia a càrrec de diferents persones sense llar que explicaran la seva situació. La conversa estarà moderada per la referent de sensellarisme de l’Ajuntament de Girona i membre de la junta de govern del CEESC de Girona, Raquel Rico. L’acte tindrà lloc al Centre Cultura la Mercè, a partir de les 18 h.

Tot seguit, a les 19.45 h, es durà a terme una intervenció artística i una lectura del manifest de la campanya davant la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona.

D’altra banda, també s’ha programat una exposició de fotos al pont de Pedra, una xocolatada i es penjarà una pancarta a l’esplanada de La Copa amb el lema “No deixis que es quedin fora de cobertura”.

La campanya està organitzada per Càritas Diocesana de Girona, Traçant Camins i l’Ajuntament de Girona, a través del Centre d’Acolliment i Serveis Socials La Sopa.


 

17
Novembre
2023

Ecosol formarà 50 persones a través del programa ‘Conforcat A MIDA’

Les formacions iniciades aquest novembre s’allargaran fins al setembre del proper any 2024 i van des del muntatge industrial a la neteja o el manteniment d’edificis

Ecosol, l'empresa d'inserció laboral de Càritas Diocesana de Girona, ha posat en marxa aquest mes de novembre una formació centrada en el sector del muntatge industrial i del taller de confecció que, més endavant, s’ampliarà a altres àmbits com el de la neteja i el manteniment integral d'edificis i instal·lacions elèctriques. En total una cinquantena de persones assistiran a aquestes formacions que s’allargaran fins al mes de setembre de l’any 2024.

L’objectiu principal de l’experiència és que les persones obtinguin una acreditació relacionada amb la seva pràctica laboral a l’empresa. Posteriorment, la idea és fer un acompanyament cap al servei Acredita't i acreditar així la part formativa i l’experiència professional en l’àmbit.

Aquesta iniciativa s’ha engegat a partir del programa Conforcat A MIDA que permet donar resposta a les necessitats formatives de l'empresa. Concretament el projecte del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya està subvencions pels fons Next Generation i també compta amb el suport del Ministeri d’Educació i Formació Professional.

 

14
Novembre
2023

Càritas Girona guardonada a la 7a edició dels premis que atorga la Confederació empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya

Els premis són un acte de reconeixement envers ‘les iniciatives destacades en la transformació social i democràtica del Tercer Sector’

L’entitat gironina ha estat guardonada en la categoria ‘Governança: Organitzacions saludable’, pel seu compromís amb la innovació organitzativa

La cerimònia s’ha dut a terme aquest dilluns 13 de novembre al Born Centre de Cultura i Memòria


Càritas Diocesana de Girona ha estat una de les guardonades a la setena edició dels Premis la Confederació 2023 que entrega La Confederació empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya. La cerimònia s’ha dut a terme aquest dilluns 13 de novembre al Born Centre de Cultura i memòria i l’entitat gironina ha estat guardonada en la categoria Governança: Organitzacions saludables, pel seu compromís amb la innovació organitzativa.

La directora de Càritas Diocesana de Girona, Dolors Puigdevall, ha agraït el guardó i ha explicat que “gràcies a aquestes millores en el funcionament de l’entitat i en el seu dia a dia que podem continuar avançant a la recerca de treballar amb la màxima eficiència amb un únic objectiu.: millorar l’atenció envers els col·lectius amb els quals treballem”.

Puigdevall ha afegit que aquest avenç es pot dur a terme a través de “Càritas Inn@va, una metodologia que vam impulsar per fomentar la cultura d’innovació i que respon al nostre model d’acció social”.

Amb aquests guardons, La Confederació premia iniciatives del sector que contribueixen significativament a donar valor en matèria de governança de les organitzacions i de transformació social. Enguany s’han presentat 58 candidatures, un 25% més que l’any 2022.

Sobre La Confederació

La Confederació és una organització empresarial que des de l’any 1997 representa a les entitats no lucratives – associacions, cooperatives d’iniciativa social i fundacions – que presten serveis d’atenció a les persones a Catalunya. En conjunt agrupa prop de 1.200 organitzacions i 100.400 professionals.
 
13
Novembre
2023

L’Espai amb Cor de Càritas Alt Empordà Interior et proposa el repte #OutfitSostenible

En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que tindrà lloc del 18 al 26 de novembre, des de l’Espai amb Cor de Càritas Alt Empordà Interior et proposem el repte:

#OUTFITSOSTENIBLE
Quantes combinacions pots fer amb un nombre reduït de peces de roba?

Com participar:

1. ESCULL DEL TEU ARMARI: 5 peces de dalt + 3 peces de baix + 2 complements. Aquestes són les peces que hauràs d’anar combinant del 18 al 26 de novembre.

2. Fes una FOTO de les peces de roba escollides, PENJA-LA com a història a Instagram, etiquetant-nos per a què la puguem compartir i sensibilitzar a més persones, i comenta que participes al repte. 

3. Del 18 al 26 de novembre, fes una FOTO CADA DIA, amb la combinació escollida, i PENJA-LA també com a història a Instagram, etiquetant-nos.

IMPORTANT: Envia’ns també les fotografies al mail figueres@caritasgirona.cat. No acceptarem fotos en què aparegui el rostre.


El dia 29 de novembre, de 16 a 19h, et convidem a venir a veure l’EXPOSICIÓ de les fotos que ens heu enviat, al nou Espai amb Cor de Càritas Alt Empordà Interior (carrer Clerch i Nicolau, 5, baixos -cantonada carrer de Sant Antoni- de Figueres). Si t’animes, podràs COMPARTIR la teva experiència #OutfitSostenible i escoltarem les teves reflexions.


OBJECTIU DEL REPTE: Reflexionar sobre la quantitat de combinacions que podem arribar a fer amb un nombre reduït de peces de roba, utilitzant un gran recurs intern: la CREATIVITAT.

SORPRÈN-NOS!


 
10
Novembre
2023

El projecte d’inserció laboral de Càritas ‘Emplea Lab’ reuneix 80 persones en una jornada celebrada al Girona Hub

La iniciativa que es va posar en marxa ara farà un any compta amb la col·laboració de la CEOE (Confederación Española de Organizaciones Empresariales), la FOEG i la Fundació Adecco

Emplea Lab està adreçat a persones en edat laboral, en situació de desocupació, i que són perceptores de l'Ingrés Mínim Vital o de la Renda Garantida de Ciutadania


Càritas Diocesana de Girona ha celebrat aquest divendres 10 de novembre la jornada networking ‘Emplea Lab’, una iniciativa que està adreçada a persones en edat laboral, en situació de desocupació i que són perceptores de l’Ingrés Mínim Vital o bé, de la Renda Garantida de Ciutadania. La trobada, organitzada conjuntament amb la FOEG (Fundació d’Organitzacions Empresarials de Girona), s’ha dut a terme a les instal·lacions del Girona Hub i hi han assistit 80 participants de diferents projectes laborals de Càritas i vuit empreses en recerca de personal.

El projecte es va posar en marxa a nivell estatal l’any 2022 i, a nivell gironí, Càritas s’hi va sumar l’1 d’octubre del mateix any i es van començar a atendre persones el gener del 2023.

Les persones participants formen part d’un estudi que té l’objectiu de millorar la seva ocupabilitat mitjançant un acompanyament intensiu per a la recerca d’ocupació. El projecte compta amb la participació d’entitats com la FOEG, la CEOE (Confederación Española de Organizaciones Empresariales) i la Fundació ADECCO.

Fins a dia d’avui, des de Càritas Girona i el projecte Emplea Lab s’han atès 110 persones. El projecte està finançat pel Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions i a través dels Fons Next Generation.
 
07
Novembre
2023

Càritas Pla de l’Estany reclama una solució per a les persones que no poden accedir ni a dutxes ni aigua per a la seva higiene

Des de l'entitat ja han traslladat aquesta preocupació a l'Ajuntament sense haver obtingut, a hores d'ara, cap solució.

Càritas recorda que hi ha d'altres poblacions que ofereixen aquest servei des dels pavellons municipals.


Càritas Pla de l’Estany ha expressat la seva preocupació per la situació de les persones sense sostre que viuen a la ciutat i afirma que “a les penoses condicions de viure a la intempèrie, s’hi afegeix el fet de no disposar de dutxes per a la seva higiene”. Aquesta situació també l’estan patint i es fa extensiva a totes aquelles famílies que no disposen de subministrament d’aigua a la llar.

Fins a l’any 2020 aquest servei l’oferia directament Càritas als seus locals de la Muralla. Aleshores, la pandèmia del Covid primer i més tard el trasllat provisional de l’entitat a la parròquia de Sant Pere a causa de les obres que s’han d’executar en aquest sector, ha provocat que des de fa tres anys aquestes persones no comptin amb un lloc on dutxar-se.

Des de Càritas Pla de l’Estany expliquen que “davant d’una situació com aquesta hi ha poblacions que han habilitat una part del pavelló municipal, durant uns dies i hores determinades a la setmana, perquè aquestes persones puguin fer la seva higiene i rentar la roba”.

En aquest sentit, l’entitat explica que tot i que Banyoles disposa de quatre pavellons  municipals, aquesta opció ha estat rebutjada pel consistori sense que al mateix temps s’hagi donat cap alternativa.

A partir d’aquesta realitat, des de Càritas es reclama “una solució per aquests ciutadans. No poder rentar-se agreuja encara més les seves condicions de vida, afectant tant la seva salut com la seva dignitat”.

 

1 2 3 4 5 6 7
Històric de notícies
Càritas Diocesana de Girona
Pujada de la Mercè 8, 17004 Girona
Tel. 972 20 49 80
caritas@caritasgirona.cat
Tots els drets reservats
Avís legal | Política de cookies
Si prefereixes donar per transferència bancària:
Caixabank: ES88-2100-0002-53-0200129121
Triodos Bank: ES38-1491-0001-26-2073033124
© Copyright NEORG 2023 by NEORG