MENÚ
Home >> Diem >> Notícies

Notícies

Vols rebre les notícies al teu correu? Fes clic aquí
16
Setembre
2020

Fundació “la Caixa”, CaixaBank i Càritas s’uneixen per lluitar contra les conseqüències de la crisi sanitària

Càritas Diocesana de Girona i la Fundació “la Caixa”, en col·laboració amb CaixaBank, uniran esforços per evitar que la crisi sanitària empitjori encara més la situació de les persones en risc d’exclusió. L’acord es materialitza en una aportació de 26.000€  de la Fundació “la Caixa”, canalitzada a través de CaixaBank, que es destinarà al Servei d’Acollida i Acompanyament i al Servei d’Ajuda Econòmica.

 

L’acollida és el primer pas quan una persona s’adreça a Càritas. Durant aquest procés, l’equip de professionals escolta, identifica i valora cada situació i estableix un pla de treball personalitzat, coordinat amb els serveis socials i altres entitats, amb l’objectiu de millorar l’autonomia i la promoció de les persones. Càritas treballa amb la participació activa de les famílies i les acompanya amb l’objectiu de fer front a la pobresa i l’exclusió social i millorar la seva situació. Durant l’any passat, aquest servei va atendre directament 3.129 persones però d’ençà de la crisi sanitària, el nombre de persones que s’adrecen a Càritas ha augmentat de manera clara, i en alguns casos s’ha arribat a triplicar. El Servei d’Ajuda Econòmica està centrat en les famílies que no disposen d’ingressos ni de recursos suficients per cobrir les necessitats bàsiques. Aquestes famílies es troben en situacions d’alta vulnerabilitat. En aquests casos, Càritas ofereix ajudes econòmiques puntuals i de caire excepcional per fer front a despeses molt bàsiques mentre estableix un pla de treball integral per revertir aquestes situacions, amb la implicació de les famílies participants i amb l’objectiu que millorin la seva autonomia. L’any passat, el Servei d’Ajuda Econòmica va atendre 613 persones, però també en aquest cas, la xifra ha augmentat considerablement com a conseqüència de la crisi sanitària que estem patint. 

Dolors Puigdevall, directora de Càritas Diocesana de Girona, ha tornat a agrair el compromís de Fundació “la Caixa” i de CaixaBank i ha assegurat que “la confiança d’organitzacions com aquesta amb la feina Càritas ens ajuda a garantir les mesures necessàries perquè aquesta crisi no situï encara més famílies en escenaris de pobresa i exclusió social”. 

 

L’Acció Social, un dels pilars del Pla de RSC de CaixaBank 

 

Gràcies a la seva capil·laritat territorial, la xarxa d’oficines de CaixaBank dona suport a la Fundació “la Caixa” en la seva tasca social, detectant necessitats d’entitats socials locals i canalitzant una part del pressupost de l’Obra Social. La col·laboració entre ambdues institucions fa possible que milers de petites entitats socials solidàries puguin accedir a ajuts econòmics per a fer realitat els seus projectes. Cada any, més de 11.000 projectes reben, globalment, uns 44 milions d’euros de la Fundació “la Caixa” dels que es beneficien més de 7.000 entitats socials arreu de l’Estat.


 
10
Agost
2020

Fundació “la Caixa” i CaixaBank reforcen el suport educatiu de Càritas al Baix Empordà

Càritas Diocesana de Girona reforçarà els seus projectes de suport educatiu a Palafrugell i a altres punts del Baix Empordà gràcies a l’aportació de 8.000 euros de la Fundació “la Caixa” canalitzada a través de l’Acció Social de CaixaBank. 

L’objectiu d’aquests projectes és acompanyar els processos d’aprenentatge d’infants d’entre 6 i 16 anys que es troben en risc d’exclusió social, per tal de garantir-los la igualtat d’oportunitats. El personal i el voluntariat de l’entitat treballa en grups reduïts per resoldre els dubtes i consolidar els aprenentatges d’aquests infants i joves i fomenta la participació de les famílies i de tot l’entorn educatiu en el projecte. Les trobades es realitzen sempre fora de l’horari escolar i durant tot el curs. El reforç educatiu complementari permet treballar valors, hàbits, habilitats i actituds que puguin afavorir i fomentar el gust per l’aprenentatge i el seu desenvolupament personal.

L’entitat preveu un curs especialment complicat per a les famílies en risc d’exclusió social, que són les que més han patit les conseqüències de la crisi sanitària en l’àmbit socioeducatiu. Càritas va posar de manifest aquestes dificultats en un comunicat publicat fa poques setmanes, en el qual alertava que manquen 170.000€ per poder cobrir les els projectes  socioeducatius arreu de la diòcesi per al curs vinent. 

La quantitat rebuda per part de Fundació “la Caixa” forma part d’una acció solidària, que ja s’havia dut a terme en anys anteriors, vinculada al Festival de Cap Roig. Enguany, malgrat la cancel·lació del festival, totes dues organitzacions han pogut arribar a un acord per continuar amb la col·laboració.

Dolors Puigdevall, directora de Càritas Diocesana de Girona, ha afirmat que “el compromís d’entitats com Fundació “la Caixa” i CaixaBank, tot i les circumstàncies actuals, ens permeten garantir la continuïtat dels projectes socioeducatius, que són clau per garantir la igualtat d’oportunitats d’infants i joves en risc d’exclusió”. 

L’Acció Social, un dels pilars del Pla de RSC de CaixaBank 

Gràcies a la seva capil·laritat territorial, la xarxa d’oficines de CaixaBank dona suport a la Fundació “la Caixa” en la seva tasca social, detectant necessitats d’entitats socials locals i canalitzant una part del pressupost de l’Obra Social. La col·laboració entre ambdues institucions fa possible que milers de petites entitats socials solidàries puguin accedir a ajuts econòmics per a fer realitat els seus projectes. Cada any, més de 11.000 projectes reben, globalment, uns 44 milions d’euros de la Fundació “la Caixa” dels que es beneficien més de 7.000 entitats socials arreu de l’Estat.
09
Juny
2020

Càritas, a només 2 metres de tu

  • Càritas inicia la campanya “Càritas, A només 2 metres de tu” per explicar la tasca que l’entitat està duent a terme arran de la crisi generada per la COVID-19

 
  • “Tot i els dos metres de distància, i les mesures de seguretat que hem de garantir, volem estar més a prop que mai de les persones més vulnerables” ha alertat Dolors Puigdevall, directora de Càritas Diocesana de Girona

 

Amb el lema “Càritas, a només 2 metres de tu”, les deu Càritas diocesanes amb seu a Catalunya han iniciat una campanya conjunta per explicar a la ciutadania la tasca que l’entitat ha estat duent a terme en aquests darrers mesos, i que Càritas Diocesana de Girona ja va avançar dijous passat en roda de premsa. 

 

Davant d’aquesta emergència, s’han triplicat les peticions d’ajuda que Càritas ha anat rebent en aquests darrers mesos. La paralització de l’economia ha suposat que moltes persones hagin perdut la feina que tenien en l’economia submergida, i en molts casos hi ha famílies que encara no han cobrat els ERTO. Davant d’aquesta situació, moltes persones s’han vist en la necessitat de recórrer per primera vegada a entitats com Càritas, per poder sostenir-se mentre no es reactiva l’economia. 

 

Una crida a la solidaritat


Durant el mes de juny, la campanya “A només dos metres de tu” es farà present en premsa, ràdio i televisió, amb l’objectiu de fer arribar el missatge de solidaritat arreu del territori. Ara, és imprescindible que les persones estiguem més a prop que mai.
09
Juny
2020

Càritas alerta del rebrot i l’expansió de l’exclusió social per la crisi sanitària

Les dades recollides durant l’emergència sanitària han disparat les alarmes de l’entitat. Càritas Diocesana de Girona ha mantingut el 62% dels punts de serveis oberts i el 100% dels serveis essencials, bàsicament l’entrega d’aliments, en una operació anomenada El compromís no tanca. L’entitat ha atès 15.737 persones durant aquest període, una xifra que representa un augment molt pronunciat respecte del mes anterior al confinament i que confirma que el rebrot de l’exclusió social empitjora la situació de les famílies més vulnerables i que s’expandeix a llars que es veuen afectades per noves dificultats arran de la crisi sanitària. La demanda d’ajuda s’ha arribat a multiplicar per tres i l’entitat ha posat en marxa una número únic d’atenció telefònica arreu de la diòcesi. Els equips han realitzat 21.325 intervencions telemàtiques que inclouen suport a infants, joves i famílies de l’àmbit socioeducatiu, entrevistes laborals d’assessorament i orientació, consultes jurídiques, contactes amb persones grans que viuen soles o aïllades i acompanyament i suport emocional, entre d’altres.

Tots els serveis d’entrega d’aliments s’han mantingut oberts des del primer moment extremant les mesures de precaució, i això ha permès entregar 34.534 cistelles o 792 tones d’aliments lliurats a famílies vulnerables gràcies també a la col·laboració d’ajuntaments i altres entitats enxarxades. Moltes d’aquestes famílies ateses s’havien quedat sense ingressos d’ençà de l’estat d’alarma i la parada en sec de l’economia. En zones concretes molt vinculades al turisme, com a tota la Costa Brava, l’augment de la demanda d’ajuda ha estat encara més significatiu. A Lloret de Mar, per exemple, el Centre de Distribució d’Aliments va haver de traslladar-se al pavelló municipal del municipi per poder atendre fins un 80% més de persones de l’habitual (de 495 a 884 famílies ateses). Però aquesta tendència també s’ha notat a Palafrugell (de 285 a 323 famílies ateses) o a Roses (de 230 a 430 famílies ateses), per exemple, localitats molt castigades per la frenada econòmica. A més, els menjadors socials han repartit 1.631 àpats per emportar. Càritas ha preparat 264 lots de roba, malgrat que els robers estiguessin tancats i ha concedit 114 ajudes econòmiques puntuals d'extrema necessitat a famílies vulnerables.

Un 52% de les 590 persones voluntàries mobilitzades durant l’emergència era de nova incorporació, sobretot joves. Precisament, el voluntariat jove, com el del projecte Apadrinar un Avi, no ha volgut deixar les persones grans abandonades en un moment tan crític i s’han realitzat fins a 614 accions d'acompanyament a 46 residències de tota la diòcesi i 2.069 trucades d’acompanyament i suport emocional a 221 persones grans soles, confinades al seu domicili. Aquestes accions inclouen acompanyament virtual, missatges de suport, vídeos i altres iniciatives per mantenir el vincle amb un col·lectiu especialment castigat per les circumstàncies Però Càritas tampoc ha volgut deixar de lluitar per la igualtat d’oportunitats, i ha acompanyat fins a 892 infants i joves de 247 famílies per evitar que el confinament i la tancada general de centres perjudiquessin el seu procés educatiu. Els equips de l’entitat han realitzat trucades i vídeotrucades regulars de seguiment i suport, i a llocs com a Salt, per exemple, els equips s’han organitzat per aconseguir i recuperar ordinadors per a les famílies més vulnerables.

Els serveis d’atenció a les persones migrants han atès 804 persones i han realitzat 777 assessoraments telefònics i fins a 434 entrevistes de suport durant el període de confinament, per garantir els Drets de les persones durant els processos de regularització o estrangeria. Pel que fa l’àmbit laboral, l’entitat ha atès 406 persones i ha mantingut l’actitivat de 85 treballadors d’inserció. La dada rellevant són les 44 insercions aconseguides durant el període de confinament, sobretot en sectors com la neteja.
09
Juny
2020

Càritas presenta la memòria de l'acció de 2019

Càritas Diocesana de Girona ha presentat aquest dijous al matí la memòria corresponent a l’acció social desenvolupada durant el 2019. L’entitat ha fet un esforç per recollir i fer pública també l’acció social desenvolupada com a resposta a la situació d’emergència provocada per la COVID19, i alerta de l’augment significatiu de persones ateses i de l’empitjorament de les condicions de les persones més vulnerables. Precisament, “La realitat que no es veu” és el títol de la memòria corresponent a 2019 i fa referència a les situacions d’exclusió que viuen moltes famílies del nostre entorn, que sovint queden invisibilitzades i que la crisi sanitària ha fet rebrotar i expandir.

L’acció social de l’any 2019 mostra una realitat que no es veu

Càritas Diocesana de Girona va atendre directament 24.553 persones durant el 2019 i fins a 56.236 es van veure beneficiades d’algun dels 51 projectes d’acció social que desenvolupa l’entitat a través de les 50 Càritas locals arreu del territori. Aquestes xifres representen un manteniment del nombre d’atencions en àmbits com l’acollida, que és la porta d’entrada a Càritas o l’habitatge. Durant el 2019 també va augmentar lleugerament el nombre de famílies ateses als serveis d’aliments, fins a 12.589 persones, respecte les 12.101 de l’any anterior i 36.078 persones beneficiades, una xifra que s’ha multiplicat notablement durant l’emergència sanitària, com veurem més endavant. Càritas va reforçar també els projectes de perspectiva comunitària, que inclouen l’obertura a tot el públic de les accions formatives, espais de trobada en projectes d’aliments o roba, etc. amb l’objectiu de ser menys assistencials i d’afavorir els vincles entre les persones. Els projectes dedicats a la gent gran, que també s’han vist molt afectats per la crisi sanitària, van atendre 1.012 persones durant el 2019.
 

L’obertura de Cal Manco, la casa d’acollida per a joves migrants sense referents a Caldes de Malavella, és el projecte destacat de l’any 2019. La casa, que permet acollir i acompanyar vint joves, s’emmarca en la iniciativa Som Refugi, de resposta a la situació dels joves migrants extutelats per l’Administració quan compleixen la majoria d’edat. Càritas manté l’esforç en les intervencions amb famílies amb menors amb l’objectiu de trencar la transmissió intergeneracional de la pobresa i atén fins a 1.024 infants i joves i les seves famílies. Un 75% dels alumnes diversos projectes d’aquest àmbit atesos millora el rendiment acadèmic i un 90% millora hàbits d’estudi. Pel que fa l’àmbit laboral, Càritas ha atès 1.538 persones que volien millorar l’ocupabilitat o les condicions de feina, formar-se professionalment o aconseguir insercions al mercat laboral. L’entitat constata la precarietat de les condicions laborals en les insercions i alerta que la crisi sanitària pot empitjorar significativament el mercat laboral. Un 17% de les persones ateses per l’entitat són treballadors pobres afectats per la precarietat laboral. L’empresa d’inserció de Càritas, Ecosol, manté 90 llocs de treball d’inserció a les diverses línies d’activitat i ha obert un nou taller de confecció a Olot. L’entitat ha augmentat un 15% el nombre de persones ateses als programes de suport jurídic i constata l’increment de persones nouvingudes sense regularitzar provinents de l’Amèrica del Sud i de l’Amèrica Central, a més del gruix de joves migrants sense referents que arriben per iniciativa pròpia o derivats per la DGAIA o d’altres entitats. 

 

 

15
Maig
2020

Llet Nostra dona 600 litres de llet i 220 postres làctics per a famílies vulnerables

La cooperativa Llet Nostra, una marca de llet provinent de 140 granges petites i mitjanes, ha fet una donació 600 litres de llet i 220 vasets de postres làctics per a famílies vulnerables, que ha estat entregada al Centre de Distribució d’Aliments de Càritas Diocesana de Girona a Palafrugell. Bona part dels ramaders de Llet Nostra a les comarques gironines es troben, precisament, al Baix Empordà, on també hi ha una de les seves seus. El ramader i president de Llet Nostra, Jordi Riembau, considera que és una obligació ajudar els qui ho necessiten: “Les 140 famílies ramaderes de Llet Nostra col·laborem amb les entitats amb allò que sabem fer millor, amb la llet de les nostres vaques. Un aliment nutricionalment molt complet que ajuda a mantenir una dieta equilibrada, especialment als nens i nenes.”

L’equip del Centre de Distribució d’Aliments de la població va rebre Riembau i va ser present durant la donació, que permetrà millorar la resposta que l’entitat ofereix a les famílies vulnerables. Durant la crisi sanitària, Càritas ha gairebé triplicat el nombre de consultes de persones que necessiten ajuda per poder viure dignament i l’entitat espera que els propers mesos seran especialment durs per l’augment de persones que s’han quedat sense ingressos ni perspectives laborals. Per això, l’entitat fa una crida a través de la campanya #Càritasx3 per animar a les persones i empreses com Llet Nostra a mantenir el seu compromís amb les persones que més estan patint les conseqüències socials de la pandèmia.


04
Maig
2020

La startup Baula dona 18.000 kits de neteja a Càritas

La startup Baula, amb seu al Parc Científic de Barcelona, ha donat a Càritas Diocesana de Girona 18.000 kits de productes de neteja ecològics, que seran repartits com a productes de primera necessitat a les famílies vulnerables ateses per l’entitat. El format en càpsula facilita el transport i la logística en comparació amb els productes convencionals. L'aportació d’aquesta startup es realitza en marc de la campanya #Cáritasx3, que té per objectiu incrementar les donacions per donar resposta a les peticions d'ajuda que s’han van multiplicat per tres d’ençà de la crisi sanitària.

Cada kit de productes ecològics de Baula, el format és de càpsula individual, efervescent i de fàcil dissolució, està format per netejadors multiusos, de banys, higienitzant, desengreixant i terres. La companyia estima que el subministrament d'aquests cinc productes cobrirà les necessitats de neteja d'una llar per a l'almenys tres mesos, aproximadament.


"Ens omple d'orgull poder aportar un gra de sorra en aquesta situació tan difícil per a tots. La neteja és fonamental en aquests temps, i des de Baula estem disposats a ajudar als que ho necessiten ", assegura Jordi Caparrós, fundador de l'empresa
01
Maig
2020

L’Angelia i en Diallo, dues cares d’aquesta crisi

L’Angelina té de 20 anys i és participant del Servei d’Orientació Laboral de Càritas a Lloret de Mar, un servei que té per objectiu la millora en la recerca de feina de les persones ateses per l’entitat. Tot i que té estudis superiors i una certa experiència, l’Angelina estava pendent de l'arrencada de la temporada turística a la Costa Brava per trobar feina al sector dels esdeveniments, però l’estat d’alarma i la crisi sanitària van deixar-la sense perspectives d’ingressos per a aquest estiu. Amb els professionals de Càritas ha treballat les habilitats que li mancaven i, durant les setmanes de confinament, ha fet un intens seguiment de totes les ofertes i oportunitats que sorgien a través del pla de treball de dissenyat per l’entitat. Finalment, l’Angelina s’ha pogut incorporar al servei de neteja d’un centre sanitari que havia augmentat la demanda de personal durant la crisi i aquesta feina li permetrà tenir ingressos durant un temps fins que altres sectors es posin en marxa.


En Diallo, en canvi, té 29 anys i va arribar a l’Estat quan tan sols en tenia 17. Com que era menor, va ser tutelat per l'Administració. En complir la majoria d’edat, i després de molts esforços per aconseguir el permís de residència, va començar a viatjar per tota la península a la recerca d'una oportunitat laboral. Finalment, l’any 2018 s’instal·la a Girona i rep orientació laboral per part de l’equip de Càritas Diocesana de Girona, que té molta experiència en casos com el seu. En Diallo va tenir l’oportunitat d’entrar a formar part del projecte Formació en Alternança, un complet itinerari formatiu i laboral de Càritas i Ecosol, l’empresa d’inserció de l’entitat, centrat en millorar les oportunitats de trobar feina a persones com ell, que han passat per processos migratoris o de tutela administrativa i que es troben en situació de vulnerabilitat. Al cap d’uns mesos, el Servei de Prospecció de Càritas aconsegueix un contracte per a la Fundació Ramon Noguera en tasques de neteja de mercats i espais industrials. Així, en Diallo ha anat construint el seu currículum com a operari de neteja, treballant per a diverses empreses i entitats i no ha parat de formar-se. A l’inici de l’estat d’alarma,per primera vegada, en Diallo tenia dos contractes de treball que sumaven 25 hores setmanals i li permetien poder viure de nou en una habitació llogada i deixar el pis ocupat on havia estat durant mesos. Amb el tancament de locals i espais públics, s'ha quedat de nou sense feina, sense ingressos econòmics i de nou, necessita el suport dels Serveis Socials i de Càritas Diocesana de Girona. El seu cas és un exemple de com el confinament i la crisi sanitària han truncat processos d’inserció social i laboral que s’havien construït al llarg d’anys i gràcies als esforços i la implicació d’agents molt diversos.
01
Maig
2020

Càritas, Justícia i Pau i la Pastoral Obrera, unides en defensa del treball decent

Davant el 1r de Maig de 2020, Dia Internacional del Treball, extraordinàriament marcat per la crisi de la pandèmia, les organitzacions promotores de la iniciativa Església pel Treball Decent, que a la diòcesi de Girona compten amb Càritas Diocesana de Girona, Justícia i Pau i la Pastoral Obrera, unim les nostres veus i forces, en aquesta celebració de la feina i de sant Josep obrer, per reafirmar que el treball és per a la vida, que ha de garantir unes condicions laborals que protegeixin la integritat física i psíquica de la persona, i que afavoreixi la seva protecció social, essencials per a una vida digna.

 

No tenim cap dubte que la crisi laboral i econòmica provocada per la pandèmia de la COVID-19 hagués tingut un menor impacte sense la indecent precarietat laboral que hem assumit. Un virus particular que marca el sistema de relacions laborals i que lesiona greument els drets de les persones treballadores i de les seves famílies, en bona part per la manca de recursos en sanitat i polítiques socials, retallats com a conseqüència de l'anterior crisi financera.

 

Les ocupacions més precaritzades, com són les de persones treballadores de la llar i de cures, de l'agricultura, d'establiments d'alimentació o repartidores, que fins al moment han estat invisibilitzades i no han tingut un just reconeixement laboral i social, són les que en aquest moment de crisi sanitària, que suposa la paralització de el sistema productiu i econòmic, s'han «descobert» com a essencials per a la sostenibilitat de la vida, per garantir el benestar de totes les persones i que no ens faltin aliments i cures durant el període de quarantena. Però aquests treballadors i treballadores continuen exercint les seves funcions en condicions precàries i en la majoria dels casos sense la protecció adequada. Amplifiquem el nostre aplaudiment, també per a aquestes realitats.

 

«Tenim uns sous molt baixos, sense dret a atur, no estem protegides, per res ni per ningú. Per què no tinc jo dret a cobrar per com un caixer que treballa al supermercat, un forner, un repartidor? ... si el meu treball és tan digne com el d'ells ... no sé per què les lleis estan així, no sé per què ens miren així, és que semblem la classe baixa de l'univers ... », afirma una treballadora. 

 

A tot plegat cal afegir-hi el drama de l'atur registrat que, al costat de l'estructural, són la punta de l'iceberg d'una crisi de l'ocupació molt més gran; que no computa els treballs no reconeguts, ni l'ocupació suspesa per expedients de regulació temporal. L'ocupació que en primer lloc s'ha destruït és la més feble, el que no té xarxes de protecció social. Per això, a totes les persones que veuran reduïts els seus ingressos, fins i tot fins a límits que no garanteixin el mínim per viure dignament, se sumen les que no compten amb cap tipus de protecció.

 

Càritas Diocesana de Girona, Justícia i Pau i la Pastoral Obrera fem una crida conjunta perquè s'articulin i impulsin totes les mesures necessàries evitant que això torni a passar, i per donar suport i tenir cura de les persones més afectades, especialment les que estan al carrer, sense sostre i les que mai reuneixen els requisits per percebre alguna renda mínima. 

 

Les institucions que acompanyen les víctimes de la precarietat exigim construir una xarxa de protecció social per als que han perdut ocupació, salari i drets, perquè ningú es quedi enrere. Necessitem superar plantejaments individualistes i comprometre'ns solidàriament amb la comunitat i el bé comú. Valorem el compromís de la ciutadania i el de tantes empreses, i subratllem que són les administracions públiques les garants últimes de el bé comú de la nostra societat.

 

Des d'aquestes constatacions, reclamem:

 
  • El reconeixement d'un ingrés mínim garantit en un programa articulat que integri les polítiques socials a Espanya.

  • El dret a la prestació per desocupació per a les persones empleades de la llar, així com el reconeixement social de la feina de la llar i de cura.

  • La regularització extraordinària i urgent dels treballadors i les treballadores "sense papers" i descartats dels drets de ciutadania.

  • Un pacte a nivell català i de tot l’estat, entre tota la societat i les seves institucions que, entre altres qüestions, aposti per la centralitat de la persona i el treball decent, pedra angular sobre el que se sosté tota la resta.

  • L'enfortiment del pilar dels drets socials a Europa.

 

Com a entitats de l'Església sensibles i compromeses amb la realitat en el món obrer i de la feina, en aquest Primer de Maig i de sant Josep obrer convidem les comunitats cristianes a unir-nos, des de la distància física obligatòria, des de les nostres cases, en la celebració i l'oració. Us convidem a participar amb creativitat en aquelles accions que puguin fer visible la necessitat d'un treball decent acord amb la dignitat humana.


Signen: 

Càritas Diocesana de Girona
Justícia i Pau Girona
Pastoral Obrera
 
Manifest 2020
01
Maig
2020

Ecosol, l’empresa d’inserció de Càritas, cerca vies per superar els efectes de la crisi

El dia 12 de març, l’empresa d’inserció Ecosol, de Càritas Diocesana de Girona, comptava amb una plantilla activa de 117 persones entre llocs d’inserció, personal tècnic i responsables, repartida entre les diverses línies d’activitat: muntatge de bicicletes, atenció al client, Centres de Distribució d’Aliments, hosteleria, neteja, manteniment, missatgeria i confecció. El dia 15 de març, just després de l’activació de l’estat d’alarma i el confinament, tan sols quedaven actives 12 persones als Centres de Distribució d’Aliments, 15 persones tècniques i responsables i 10 al servei de missatgeria. Del total de treballadors, només una quinzena podien fer teletreball, perquè la resta eren llocs vinculats a l’activitat productiva directa, que havia quedat aturada.

El 20 d'abril, gairebé tot el servei de logística -els vistosos tricicles elèctrics que circulen per Girona, Figueres i Olot- també va quedar aturat, perquè va caure de cop la demanda per la por inicial de la gent a rebre paquets a casa. Al cap de 10 dies, l’empresa rebia els primers encàrrecs per desinfectar espais, una nova via per reactivar els serveis. També durant l’abril, l'empresa va reactivar el servei de missatgeria, que va permetre incorporar una desena de treballadors i va començar a rebre un gran volum de comandes a domicili, gràcies sobretot a la confiança del petit comerç: des de pastisseries i bomboneries per Setmana Santa, floristeries i llibreries per Sant Jordi i fins i tot consultes de restaurants que volen activar el repartiment a domicili. Aquesta setmana, l'ajuntament de Girona ha presentat una app per facilitar el repartiment a domicili del petit comerç i que comptarà amb Ecosol com a col·laborador. Aquestes oportunitats complementen el servei que Ecosol ja ofereix a grans empreses de logística.

Anna Güell, gerent d’Ecosol, destaca que tot i la progressiva millora en l’ocupació de les línies, “l'impacte econòmic és molt gran, perquè hi ha unes despeses d'estructura molt importants i no sempre hem pogut negacionar els lloguers, tot i que hi ha propietaris d’immobles que ens ho han facilitat. Així com els rentings de vehicles que estan parats que tampoc hem pogut renegociar. Hem fet diverses previsions a diferents terminis, sobre els escenaris que ens venen. Tenim una previsió d’un any vista que ja l’hem descartat. Creiem que recuperar les pèrdues ens pot costar, com a mínim, dos anys. L’impacte per a l’economia social és incalculable ara mateix”.
Històric de notícies
Càritas Diocesana de Girona
Pujada de la Mercè 8, 17004 Girona
Tel. 972 20 49 80
caritas@caritasgirona.cat
Tots els drets reservats
Avís legal | Política de cookies
Si prefereixes donar per transferència bancària:
Caixabank: ES88-2100-0002-53-0200129121
Triodos Bank: ES38-1491-0001-26-2073033124
© Copyright NEORG 2023 by NEORG