MENÚ
Home >> Diem >> Notícies

Notícies

Vols rebre les notícies al teu correu? Fes clic aquí
23
Març
2020

Càritas atén les consultes sobre immigració per telèfon

Arran de la situació excepcional provocada per la pandèmia de la Covid-19, el Servei d'Assessorament a Immigrants de Càritas Diocesana de Girona realitza l’atenció de manera telefònica. Les consultes sobre immigració s’atenen de dilluns a dijous, de 9h a 13h, als telèfons 619 918 417 i 608 000 452.

Als municipis on hi ha servei jurídic itinerant de Càritas, les consultes també s'atenen de manera telefònica per part de la persona professional de referència i, si cal, també per correu electrònic. El servei s'ha coordinat amb els ajuntaments i els consells comarcals corresponents.

Càritas disposa de la informació oficial necessària en relació a la suspensió de terminis i cites prèvies sobre els tràmits administratius.

16
Març
2020

La resposta de Càritas a la crisi del COVID-19


Davant la situació excepcional que s’està vivint pel COVID-19, i tenint en compte les mesures dictades pel departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el Govern d’Espanya, Càritas Diocesana de Girona ha decidit implementar un seguit de mesures per poder continuar donant resposta a les persones més vulnerables, respectant els criteris de prevenció decretats i evitant riscos per al personal, el voluntariat i les persones participants dels projectes. 

 

L’entitat ha activat un equip específic en coordinació amb el territori, amb l’administració pública i amb altres agents socials, amb l’objectiu de fer un seguiment exhaustiu i diari de la situació i valorar i establir les mesures necessàries en cada moment. El deure de Càritas és no abandonar les persones en situació de vulnerabilitat i continuar acompanyant-les dins el marc d’acció actual.

 

Constatem:

 
  • Que som davant d’una situació que exigeix mesures excepcionals.

  • Que el voluntariat de l’entitat inclou persones d’edat avançada, que formen part del col·lectiu de risc, i que cal vetllar especialment per la seva salut.

  • Que cal adaptar la resposta de Càritas a l’actualització de les informacions oficials.

 

Mesures específiques adoptades:

 
  • Càritas facilitarà al màxim el teletreball per tal que el personal de l’entitat eviti sempre que sigui possible els desplaçaments i l’atenció presencial.

  • Càritas evitarà posar en risc el voluntariat d’edat avançada, que no realitzarà atenció presencial.

  • Queden temporalment suspesos tots els projectes i serveis d’atenció directa presencial arreu de la diòcesi (formacions, infància i família, robers, etc.).

  • S’han habilitat serveis punts d’acollida per temes específics d’aliments i ajudes econòmiques i per a medicaments. Sempre amb cita telefònica prèvia

  • Es mantenen els serveis d’aliments i els Centres de Distribució d’Aliments, entesos com a serveis de primera necessitat. En total són una trentena arreu de la diòcesi. S’han activat equips específics, en coordinació amb les administracions i els agents social locals, que adoptaran totes les mesures recomanades per minimitzar els riscos de contagi. Durant el cap de setmana, aquests equips ja han preparat lots per entregar i evitar així el contacte directe de les persones participants.

  • S’han solicitat EPIS (equips de protecció individual) a l’administració per garantir la seguretat de tot el personal i del voluntariat

  • S’acompanyarà de manera telefònica les persones grans participants dels projectes de l’entitat, per tal de fer un seguiment de la seva situació personal i evitar posar en risc la seva salut.

  • Els serveis d’acollida faran atenció telefònica a les persones que tenen cita programada.

  • S’han posposat totes les activitats i esdeveniments col·lectius programats.

  • S’ha establert que totes les trobades i reunions necessàries es facin remotament o es posposin quan sigui possible, així com extremar les mesures d’higiene, espais de seguretat i recomanacions generals fetes per les autoritats. 

  • Totes aquestes mesures seran vàlides fins a nou avís.

 

Els Centres de Distribució d’Aliments i els Serveis d’Aliments ja han començat a obrir aquest dilluns. S’espera poder repartir 150 lots a Girona i 85 a Salt durant el dia d’avui i fins a 1.250 durant la setmana en aquests dos municipis, a banda de les xifres de la resta de serveis de la diòcesi.

13
Març
2020

Càritas i Ecosol posen en marxa dos projectes per generar llocs de treball a la Garrotxa

Càritas Diocesana de Girona i Ecosol, l’empresa d’inserció de l’entitat, han posat en marxa un taller de confecció professional i un servei de missatgeria sostenible amb l’objectiu de facilitar la inserció laboral de persones en situació de vulnerabilitat a la Garrotxa. Tots dos projectes estan enfocats al mercat i cerquen cobrir les necessitats dels clients complint tots els estàndards de qualitat.

El taller de confecció, ubicat a Càritas Garrotxa, està especialitzat en el disseny i la confecció de bosses amb teixits reutilitzats i sacs de cafè, que cedeix l’empresa Coffe-Center, que fa 6 anys que col·labora amb Càritas, i teles procedents de les donacions de l’empresa Impressme. Els productes del taller de confecció es poden adquirir a la botiga virtual elmercatsocial.cat i en fires i mercats d’arreu. Les gelateries Rocambolesc i l’obrador de Casa Cacao, iniciatives empresarials dels germans Roca, etc. compten amb el taller de confecció d’Olot com a proveïdor d’alguns dels seus packagings personalitzats. A més, el taller ja ha treballat per altres marques i clients com Esfèrica, per a qui produeix fundes d'ulleres i altres accessoris. El taller ha generat 3 llocs de treball. 2 a temps parcial, una persona encarregada. 2 persones que s’havien format per mitjà d’una càpsula Anem x Feina de confecció i tenien uns coneixements mínims de costura i confecció que estaven aturades i amb dificultats per accedir al mercat laboral.

Per altra banda, el projecte de missatgeria sostenible se centra en la distribució postal i de mercaderies a través d’una petita flota de vehicles de càrrega amb assistència elèctrica, que compten amb permís de circulació i d’utilització de zones de càrrega i descàrrega, i que són capaços de transportar fins a 180 quilos de pes sense generar emissions. El Consorci de Serveis Socials de la Garrotxa, Dinamig, DHL, GLS i Seur són alguns dels clients del projecte, que es troba en vies de consolidació i que resta obert a qualsevol empresa o institució que s’hi vulgui sumar. Aquest projecte ha generat 2 llocs de treball a jornada completa per a persones que han passat una situació d’atur de llarga durada. Aquestes noves activitats compten amb el suport d'una persona tècnica d’acompanyament a la producció i a la inserció i un pla de formació continuada personalitzat per cada persona treballadora.

08
Març
2020

La pobresa i l’exclusió social té rostre de dona

En el marc de la celebració del 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, Càritas recorda que la realitat de la pobresa i l’exclusió social que l’entitat acompanya cada dia té rostre de dona i alerta sobre l’impacte i les conseqüències de la discriminació de gènere, ancorada en un sistema estructural de desigualtat i injustícia social. L’entitat denuncia les múltiples violències que se segueixen exercint cap a les dones -tant sexuals com físiques, laborals i psicològiques- són una conseqüència directa d’aquesta desigualtat estructural.

Per aquesta raó, la victòria de la igualtat de gènere en el món és un dels grans reptes del segle XXI. El setembre d’aquest any es compleixen 25 anys de la Declaració i Plataforma d’Acció de Beijing, un dels punts més importants a nivell global a favor dels drets de les dones. Però 25 anys després i a pesar dels avançaments produïts, les dades ens diuen que les mesures posades en marxa són encara insuficients i és molt el camí que queda per fer.

Destaquem alguns dels reptes pendents

Les dones ostenten majors taxes de pobresa que els homes. En el seu recent informe sobre la situació a Espanya, el Relator Especial de Nacions Unides sobre la Extrema Pobresa i els Drets Humans, Philip Alston, especifica que les dones registren taxes més altes de pobresa relativa, carència material severa, baixa intensitat de feina i pobresa extrema. A més, segons el VIII Informe Foessa, el risc de pobresa augmenta un 20% més en les llars sustentades per dones i més encara en llars monoparentals, on se sumen les dificultats derivades de la conciliació.

L’esquerda de la desigualtat en l’àmbit laboral segueix existint. Segons dades de l’Eurostat, Espanya té la segona taxa més alta d’atur femení a la Unió Europea. A aquest fet s’hi suma la baixa qualitat laboral que revela el fet que el 50% de les jornades parcials desenvolupades per dones són indesitjades i que obeeix, sobre tot, a que elles continuen sent les principals sustentadores de cures. Segons dades de l’informe Foessa, el 95% de les persones que compten amb feina a temps parcial per poder dedicar-se a la cura són dones, el que suposa no només un fre a les seves carreres laborals, sino l’accés a feines amb salaris i pensions més baixes.
La desigualtat de gènere és, en no poques ocasions, el motiu que empeny le dones a començar un procés migratori. En aquestes situacions, les dones estan molt més exposades que els homes a llargs itineraris i processos de trànsti transfronterers, amb riscos evidents, entre d’altres, de ser objecte de violència sexual o de captació per xarxes de trata de persones. I en els països d’acollida, s’enfronten a la triple discriminació que suposa ser dones, migrants i treballadores. En el cas del mercat laboral, per exemple, sabem per pròpia experiència com les dones migrants ostenten la major taxa de feines en l’àmbit de les cures (residències d’avis, cures, llar etc.), subjectes, moltes vegades, a una menor remuneració d’un sector caracteritzat per la temporalitat i l’economia submergida.

Les conseqüències de les violències en les dones a les que acompanyem cada dia en tot el país a través de la nostra xarxa de recursos de suport i escolta tenen un efecte desgarrador: greus dificultats d’accés a la vida digna i escasses oportunitats d’escollir el seu propi projecte vital per les barreres que impedeixen el desenvolupament personal i laboral. Cada vegada ens trobem amb més dones que pateixen un fort impacte psicològic derivat de situacions de violència, que se suma a altres situacions d’aïllament social, pot estrés o deteriorament de l’autoestima.

Càritas posta per continuar treballant a favor d’un marc de relacions entre homes i dones sense barreres ni divisions, on els drets de les dones seran protegits, respectats i garantits.



29
Febrer
2020

Treballem per inserir persones al mercat laboral

Una de les vies més efectives per lluitar contra la desigualtat i l'exclusió social és la incorporació al mercat laboral de les persones que atenem. Des del programa d'inserció laboral, orientem i formem a les persones amb la finalitat que puguin tenir una oportunitat d'entrar al mercat laboral. Des de l'any passat hem detectat que les persones ateses tenen moltes dificultats per mantenir la motivació activa o no tenen les competències transversals que demana l’empresa. Es pot dir que avui dia la capacitació professional ja no té un valor absolut i determinant en la inserció i que el mercat laboral valora i exigeix altres capacitats, com són les competències transversals (tant per aconseguir una feina com per mantenir-la).

El projecte Anem x feina 2020 proposa una formació específica per treballar les competències transversals, ja que aquestes influeixen directament en l'ocupabilitat de les persones, són un dels principals punts d'atenció en les entrevistes de treball i els processos de selecció. Per aquest motiu, és clau que les persones sigui conscients que les tenen o no i tinguin eines per poder-les millorar. Les competències transversals es poden entrenar i millorar, i són un potent element de diferenciació quan hi ha diversos candidats per una feina vacant, sense oblidar ni restar importància a les competències tècniques. Les competències transversals són aquelles que expliquen les diferències entre un gran treballador i un treballador excel·lent quan tots dos compten amb la formació tècnica idèntica.

La proposta de el projecte és treballar amb quatre competències transversals a través de la metodologia de Emplea +: comunicació, treball en equip, compliment de normes i tasques i adaptabilitat / flexibilitat.

Es faran tres cursos formatius durant el 2020, cada curs consta de 40 hores de formació grupal en competències transversals (comunicació, treball en equip, compliment de normes i tasques i adaptabilitat i flexibilitat), formació transversal obligatòria (igualtat de gènere, sostenibilitat mediambiental , seguretat laboral, drets laborals i alfabetització digital). En el curs està previst la realització de pràctiques no laborals en empresa, en aquest curs es pot realitzar un conveni de pràctiques de 40 hores i també es pot realitzar un segon conveni de pràctiques de 44 hores (aquest pot ser en la mateixa empresa per poder ampliar la seva experiència laboral o en una altra empresa si l'alumne vol ampliar experiència en altres àmbits laborals.
31
Gener
2020

Ecosol consolida les línies d’activitat amb finançament europeu

L’empresa d’inserció de Càritas Diocesana de Girona, Ecosol, ha iniciat aquest mes de gener el Projecte Èxit gràcies al finançament del Fons Social Europeu ‘L’FSE inverteix en el teu futur’. Aquest finançament rebut permetrà consolidar les línies d'activitat econòmica que realitza l’empresa d’inserció, que ha ampliat també la recollida de roba a través de contenidors, a més de continuar promovent accions d'informació i sensibilització i un nou centre de treball de confecció a Olot, amb l'objectiu de diversificar oportunitats d'ocupació. En total, hi participen 10 persones treballadores d’inserció acompanyades. Ecosol espera que el 50% de les persones acompanyades trobarà feina en empreses del mercat obert. El cost total del projecte és de 76.194,43€.


La missió d'ecosol és facilitar l'ocupació de les persones que es troben en situació de vulnerabilitat social i laboral, a través d’un model empresa econòmicament rendible, en la que es mantenen els criteris de qualitat en la prestació dels serveis i la gestió. Ecosol contribueix al desenvolupament sostenible, econòmic i social de l’entorn. L’empresa ha generat 117 llocs de treball. El 70% dels llocs de treball estan reservats per a persones en situació de vulnerabilitat.

Amb el finaçament de
31
Gener
2020

Aprendre a fer de cambrer o de repartidor sostenible per inserir-se laboralment

El Fons Social Europeu ‘L’FSE inverteix en el teu futur’ i el Departament de Benestar Social i Família (Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència i Departament de Treball, Afers Socials i Famílies) financen conjuntament una formació en el marc del projecte Formació en Alternança, que permetrà que un grup de sis alumnes millori les oportunitats laborals en el sector de l’atenció al client. La formació, iniciada aquest mes de gener, se centra en l’ofici de cambrer i de repartidor sostenible i ofereix coneixements tècnics i professionals, competències transversals, de medi ambient, d’igualtat de gènere i alfabetització digital i formació en context laboral a la línia d’hostaleria a l’espai d’El Coro de Sarrià de Ter i a la línia de missatgeria sostenible, que desenvolupa Ecosol, l’empresa d’inserció de Càritas Diocesana de Girona.

Amb el finançament de

31
Gener
2020

Muntar bicicletes, una feina amb futur

Un grup de vuit alumnes participa en una formació teòrica i pràctica per aprendre l’ofici de muntador industrial de bicicletes i millorar les oportunitats de trobar feina. La formació, organitzada per Càritas, s’ha iniciat aquest mes de gener i compta amb el finançament del Fons Social Europeu ‘L’FSE inverteix en el teu futur’ i el Departament de benestar Social i Família (Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència i Departament de Treball, Afers Socials i Famílies). Durant la formació, els alumnes rebran formació teòrica tècnica i professional, formació en competències transversals, de medi ambient, d’igualtat de gènere i d’alfabetització digital i formació en context laboral a les línies de muntatge industrial de bicicletes d’Ecosol, l’empresa d’inserció de Càritas.

Amb el finançament de

31
Gener
2020

Un grup de dones es forma en neteja industrial per millorar l'ocupabilitat

Aquest mes de gener, Càritas Diocesana de Girona ha iniciat la formació anomenada Pretaller de proximitat I. Es tracta d’una iniciativa finançada pel Fons Social Europeu 'L'FSE invierteix en el teu futur' i pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, que té per objectiu millorar l’ocupabilitat de les persones en risc d’exclusió social a través de la formació professional teòrica i pràctica. En aquest cas, el taller està centrat en les tasques de neteja industrial. La formació té una durada de 6 mesos i hi participa una dotzena de dones participants de Càritas, que rebrà formació tècnica i professional, formació en competències transversals, de medi ambient a més d’igualtat de gènere i alfabetització digital. Les alumnes també rebran formació en un context laboral real i aplicaran les tècniques apreses en un entorn de treball.

Finançat per
29
Gener
2020

Càritas potencia nous espais grupals per a la recerca de feina

Una de les prioritats de Càritas és facilitar l’accés a la feina digna a les persones ateses. L’activitat laboral i els ingressos són la base per poder construir una projecte de vida sostenible i deixar enrere les situacions d’exclusió social. Aquesta idea articula tots els projectes de l’àmbit laboral de l’entitat i especialment és Itineraris Integrals d’Inserció, que Càritas Diocesana de Girona acaba de reactivar durant un any més, gràcies al cofinançament del Fons Social Europeu ‘El FSE invierte en tu futuro’.

Aquest projecte té com a objectiu augmentar la inserció sociolaboral de persones en situació o risc d'exclusió social, a través desenvolupament d'itineraris integrats i personalitzats d'inserció; promovent la igualtat d'oportunitats i millorant l'ocupabilitat i les oportunitats per accedir a una feina.

L’entitat preveu acollir gairebé 200 persones a través d’aquests itineraris, i desenvoluparà activitats específiques segons les necessitats de cada cas que inclouen espais de formació, orientació laboral individual, accions grupals de millora de competències bàsiques, millora de les competències digitals, coneixement de la llengua, suport en la cerca de feina, intermediació laboral, entre d’altres.


Projecte cofinançat per

Històric de notícies
Càritas Diocesana de Girona
Pujada de la Mercè 8, 17004 Girona
Tel. 972 20 49 80
caritas@caritasgirona.cat
Tots els drets reservats
Avís legal | Política de cookies
Si prefereixes donar per transferència bancària:
Caixabank: ES88-2100-0002-53-0200129121
Triodos Bank: ES38-1491-0001-26-2073033124
© Copyright NEORG 2023 by NEORG