Notícies
Vols rebre les notícies al teu correu? Fes clic aquíJuny
2020
Càritas alerta del rebrot i l’expansió de l’exclusió social per la crisi sanitària
Tots els serveis d’entrega d’aliments s’han mantingut oberts des del primer moment extremant les mesures de precaució, i això ha permès entregar 34.534 cistelles o 792 tones d’aliments lliurats a famílies vulnerables gràcies també a la col·laboració d’ajuntaments i altres entitats enxarxades. Moltes d’aquestes famílies ateses s’havien quedat sense ingressos d’ençà de l’estat d’alarma i la parada en sec de l’economia. En zones concretes molt vinculades al turisme, com a tota la Costa Brava, l’augment de la demanda d’ajuda ha estat encara més significatiu. A Lloret de Mar, per exemple, el Centre de Distribució d’Aliments va haver de traslladar-se al pavelló municipal del municipi per poder atendre fins un 80% més de persones de l’habitual (de 495 a 884 famílies ateses). Però aquesta tendència també s’ha notat a Palafrugell (de 285 a 323 famílies ateses) o a Roses (de 230 a 430 famílies ateses), per exemple, localitats molt castigades per la frenada econòmica. A més, els menjadors socials han repartit 1.631 àpats per emportar. Càritas ha preparat 264 lots de roba, malgrat que els robers estiguessin tancats i ha concedit 114 ajudes econòmiques puntuals d'extrema necessitat a famílies vulnerables.
Un 52% de les 590 persones voluntàries mobilitzades durant l’emergència era de nova incorporació, sobretot joves. Precisament, el voluntariat jove, com el del projecte Apadrinar un Avi, no ha volgut deixar les persones grans abandonades en un moment tan crític i s’han realitzat fins a 614 accions d'acompanyament a 46 residències de tota la diòcesi i 2.069 trucades d’acompanyament i suport emocional a 221 persones grans soles, confinades al seu domicili. Aquestes accions inclouen acompanyament virtual, missatges de suport, vídeos i altres iniciatives per mantenir el vincle amb un col·lectiu especialment castigat per les circumstàncies Però Càritas tampoc ha volgut deixar de lluitar per la igualtat d’oportunitats, i ha acompanyat fins a 892 infants i joves de 247 famílies per evitar que el confinament i la tancada general de centres perjudiquessin el seu procés educatiu. Els equips de l’entitat han realitzat trucades i vídeotrucades regulars de seguiment i suport, i a llocs com a Salt, per exemple, els equips s’han organitzat per aconseguir i recuperar ordinadors per a les famílies més vulnerables.
Els serveis d’atenció a les persones migrants han atès 804 persones i han realitzat 777 assessoraments telefònics i fins a 434 entrevistes de suport durant el període de confinament, per garantir els Drets de les persones durant els processos de regularització o estrangeria. Pel que fa l’àmbit laboral, l’entitat ha atès 406 persones i ha mantingut l’actitivat de 85 treballadors d’inserció. La dada rellevant són les 44 insercions aconseguides durant el període de confinament, sobretot en sectors com la neteja.
Juny
2020
Càritas presenta la memòria de l'acció de 2019
Càritas Diocesana de Girona ha presentat aquest dijous al matí la memòria corresponent a l’acció social desenvolupada durant el 2019. L’entitat ha fet un esforç per recollir i fer pública també l’acció social desenvolupada com a resposta a la situació d’emergència provocada per la COVID19, i alerta de l’augment significatiu de persones ateses i de l’empitjorament de les condicions de les persones més vulnerables. Precisament, “La realitat que no es veu” és el títol de la memòria corresponent a 2019 i fa referència a les situacions d’exclusió que viuen moltes famílies del nostre entorn, que sovint queden invisibilitzades i que la crisi sanitària ha fet rebrotar i expandir.
L’acció social de l’any 2019 mostra una realitat que no es veu
Càritas Diocesana de Girona va atendre directament 24.553 persones durant el 2019 i fins a 56.236 es van veure beneficiades d’algun dels 51 projectes d’acció social que desenvolupa l’entitat a través de les 50 Càritas locals arreu del territori. Aquestes xifres representen un manteniment del nombre d’atencions en àmbits com l’acollida, que és la porta d’entrada a Càritas o l’habitatge. Durant el 2019 també va augmentar lleugerament el nombre de famílies ateses als serveis d’aliments, fins a 12.589 persones, respecte les 12.101 de l’any anterior i 36.078 persones beneficiades, una xifra que s’ha multiplicat notablement durant l’emergència sanitària, com veurem més endavant. Càritas va reforçar també els projectes de perspectiva comunitària, que inclouen l’obertura a tot el públic de les accions formatives, espais de trobada en projectes d’aliments o roba, etc. amb l’objectiu de ser menys assistencials i d’afavorir els vincles entre les persones. Els projectes dedicats a la gent gran, que també s’han vist molt afectats per la crisi sanitària, van atendre 1.012 persones durant el 2019.
L’obertura de Cal Manco, la casa d’acollida per a joves migrants sense referents a Caldes de Malavella, és el projecte destacat de l’any 2019. La casa, que permet acollir i acompanyar vint joves, s’emmarca en la iniciativa Som Refugi, de resposta a la situació dels joves migrants extutelats per l’Administració quan compleixen la majoria d’edat. Càritas manté l’esforç en les intervencions amb famílies amb menors amb l’objectiu de trencar la transmissió intergeneracional de la pobresa i atén fins a 1.024 infants i joves i les seves famílies. Un 75% dels alumnes diversos projectes d’aquest àmbit atesos millora el rendiment acadèmic i un 90% millora hàbits d’estudi. Pel que fa l’àmbit laboral, Càritas ha atès 1.538 persones que volien millorar l’ocupabilitat o les condicions de feina, formar-se professionalment o aconseguir insercions al mercat laboral. L’entitat constata la precarietat de les condicions laborals en les insercions i alerta que la crisi sanitària pot empitjorar significativament el mercat laboral. Un 17% de les persones ateses per l’entitat són treballadors pobres afectats per la precarietat laboral. L’empresa d’inserció de Càritas, Ecosol, manté 90 llocs de treball d’inserció a les diverses línies d’activitat i ha obert un nou taller de confecció a Olot. L’entitat ha augmentat un 15% el nombre de persones ateses als programes de suport jurídic i constata l’increment de persones nouvingudes sense regularitzar provinents de l’Amèrica del Sud i de l’Amèrica Central, a més del gruix de joves migrants sense referents que arriben per iniciativa pròpia o derivats per la DGAIA o d’altres entitats.
Maig
2020
Llet Nostra dona 600 litres de llet i 220 postres làctics per a famílies vulnerables
L’equip del Centre de Distribució d’Aliments de la població va rebre Riembau i va ser present durant la donació, que permetrà millorar la resposta que l’entitat ofereix a les famílies vulnerables. Durant la crisi sanitària, Càritas ha gairebé triplicat el nombre de consultes de persones que necessiten ajuda per poder viure dignament i l’entitat espera que els propers mesos seran especialment durs per l’augment de persones que s’han quedat sense ingressos ni perspectives laborals. Per això, l’entitat fa una crida a través de la campanya #Càritasx3 per animar a les persones i empreses com Llet Nostra a mantenir el seu compromís amb les persones que més estan patint les conseqüències socials de la pandèmia.
Maig
2020
La startup Baula dona 18.000 kits de neteja a Càritas
Cada kit de productes ecològics de Baula, el format és de càpsula individual, efervescent i de fàcil dissolució, està format per netejadors multiusos, de banys, higienitzant, desengreixant i terres. La companyia estima que el subministrament d'aquests cinc productes cobrirà les necessitats de neteja d'una llar per a l'almenys tres mesos, aproximadament.
"Ens omple d'orgull poder aportar un gra de sorra en aquesta situació tan difícil per a tots. La neteja és fonamental en aquests temps, i des de Baula estem disposats a ajudar als que ho necessiten ", assegura Jordi Caparrós, fundador de l'empresa
Maig
2020
L’Angelia i en Diallo, dues cares d’aquesta crisi
En Diallo, en canvi, té 29 anys i va arribar a l’Estat quan tan sols en tenia 17. Com que era menor, va ser tutelat per l'Administració. En complir la majoria d’edat, i després de molts esforços per aconseguir el permís de residència, va començar a viatjar per tota la península a la recerca d'una oportunitat laboral. Finalment, l’any 2018 s’instal·la a Girona i rep orientació laboral per part de l’equip de Càritas Diocesana de Girona, que té molta experiència en casos com el seu. En Diallo va tenir l’oportunitat d’entrar a formar part del projecte Formació en Alternança, un complet itinerari formatiu i laboral de Càritas i Ecosol, l’empresa d’inserció de l’entitat, centrat en millorar les oportunitats de trobar feina a persones com ell, que han passat per processos migratoris o de tutela administrativa i que es troben en situació de vulnerabilitat. Al cap d’uns mesos, el Servei de Prospecció de Càritas aconsegueix un contracte per a la Fundació Ramon Noguera en tasques de neteja de mercats i espais industrials. Així, en Diallo ha anat construint el seu currículum com a operari de neteja, treballant per a diverses empreses i entitats i no ha parat de formar-se. A l’inici de l’estat d’alarma,per primera vegada, en Diallo tenia dos contractes de treball que sumaven 25 hores setmanals i li permetien poder viure de nou en una habitació llogada i deixar el pis ocupat on havia estat durant mesos. Amb el tancament de locals i espais públics, s'ha quedat de nou sense feina, sense ingressos econòmics i de nou, necessita el suport dels Serveis Socials i de Càritas Diocesana de Girona. El seu cas és un exemple de com el confinament i la crisi sanitària han truncat processos d’inserció social i laboral que s’havien construït al llarg d’anys i gràcies als esforços i la implicació d’agents molt diversos.
Maig
2020
Càritas, Justícia i Pau i la Pastoral Obrera, unides en defensa del treball decent
Davant el 1r de Maig de 2020, Dia Internacional del Treball, extraordinàriament marcat per la crisi de la pandèmia, les organitzacions promotores de la iniciativa Església pel Treball Decent, que a la diòcesi de Girona compten amb Càritas Diocesana de Girona, Justícia i Pau i la Pastoral Obrera, unim les nostres veus i forces, en aquesta celebració de la feina i de sant Josep obrer, per reafirmar que el treball és per a la vida, que ha de garantir unes condicions laborals que protegeixin la integritat física i psíquica de la persona, i que afavoreixi la seva protecció social, essencials per a una vida digna.
No tenim cap dubte que la crisi laboral i econòmica provocada per la pandèmia de la COVID-19 hagués tingut un menor impacte sense la indecent precarietat laboral que hem assumit. Un virus particular que marca el sistema de relacions laborals i que lesiona greument els drets de les persones treballadores i de les seves famílies, en bona part per la manca de recursos en sanitat i polítiques socials, retallats com a conseqüència de l'anterior crisi financera.
Les ocupacions més precaritzades, com són les de persones treballadores de la llar i de cures, de l'agricultura, d'establiments d'alimentació o repartidores, que fins al moment han estat invisibilitzades i no han tingut un just reconeixement laboral i social, són les que en aquest moment de crisi sanitària, que suposa la paralització de el sistema productiu i econòmic, s'han «descobert» com a essencials per a la sostenibilitat de la vida, per garantir el benestar de totes les persones i que no ens faltin aliments i cures durant el període de quarantena. Però aquests treballadors i treballadores continuen exercint les seves funcions en condicions precàries i en la majoria dels casos sense la protecció adequada. Amplifiquem el nostre aplaudiment, també per a aquestes realitats.
«Tenim uns sous molt baixos, sense dret a atur, no estem protegides, per res ni per ningú. Per què no tinc jo dret a cobrar per com un caixer que treballa al supermercat, un forner, un repartidor? ... si el meu treball és tan digne com el d'ells ... no sé per què les lleis estan així, no sé per què ens miren així, és que semblem la classe baixa de l'univers ... », afirma una treballadora.
A tot plegat cal afegir-hi el drama de l'atur registrat que, al costat de l'estructural, són la punta de l'iceberg d'una crisi de l'ocupació molt més gran; que no computa els treballs no reconeguts, ni l'ocupació suspesa per expedients de regulació temporal. L'ocupació que en primer lloc s'ha destruït és la més feble, el que no té xarxes de protecció social. Per això, a totes les persones que veuran reduïts els seus ingressos, fins i tot fins a límits que no garanteixin el mínim per viure dignament, se sumen les que no compten amb cap tipus de protecció.
Càritas Diocesana de Girona, Justícia i Pau i la Pastoral Obrera fem una crida conjunta perquè s'articulin i impulsin totes les mesures necessàries evitant que això torni a passar, i per donar suport i tenir cura de les persones més afectades, especialment les que estan al carrer, sense sostre i les que mai reuneixen els requisits per percebre alguna renda mínima.
Les institucions que acompanyen les víctimes de la precarietat exigim construir una xarxa de protecció social per als que han perdut ocupació, salari i drets, perquè ningú es quedi enrere. Necessitem superar plantejaments individualistes i comprometre'ns solidàriament amb la comunitat i el bé comú. Valorem el compromís de la ciutadania i el de tantes empreses, i subratllem que són les administracions públiques les garants últimes de el bé comú de la nostra societat.
Des d'aquestes constatacions, reclamem:
-
El reconeixement d'un ingrés mínim garantit en un programa articulat que integri les polítiques socials a Espanya.
-
El dret a la prestació per desocupació per a les persones empleades de la llar, així com el reconeixement social de la feina de la llar i de cura.
-
La regularització extraordinària i urgent dels treballadors i les treballadores "sense papers" i descartats dels drets de ciutadania.
-
Un pacte a nivell català i de tot l’estat, entre tota la societat i les seves institucions que, entre altres qüestions, aposti per la centralitat de la persona i el treball decent, pedra angular sobre el que se sosté tota la resta.
-
L'enfortiment del pilar dels drets socials a Europa.
Com a entitats de l'Església sensibles i compromeses amb la realitat en el món obrer i de la feina, en aquest Primer de Maig i de sant Josep obrer convidem les comunitats cristianes a unir-nos, des de la distància física obligatòria, des de les nostres cases, en la celebració i l'oració. Us convidem a participar amb creativitat en aquelles accions que puguin fer visible la necessitat d'un treball decent acord amb la dignitat humana.
Signen:
Càritas Diocesana de Girona
Justícia i Pau Girona
Pastoral Obrera

Maig
2020
Ecosol, l’empresa d’inserció de Càritas, cerca vies per superar els efectes de la crisi
El 20 d'abril, gairebé tot el servei de logística -els vistosos tricicles elèctrics que circulen per Girona, Figueres i Olot- també va quedar aturat, perquè va caure de cop la demanda per la por inicial de la gent a rebre paquets a casa. Al cap de 10 dies, l’empresa rebia els primers encàrrecs per desinfectar espais, una nova via per reactivar els serveis. També durant l’abril, l'empresa va reactivar el servei de missatgeria, que va permetre incorporar una desena de treballadors i va començar a rebre un gran volum de comandes a domicili, gràcies sobretot a la confiança del petit comerç: des de pastisseries i bomboneries per Setmana Santa, floristeries i llibreries per Sant Jordi i fins i tot consultes de restaurants que volen activar el repartiment a domicili. Aquesta setmana, l'ajuntament de Girona ha presentat una app per facilitar el repartiment a domicili del petit comerç i que comptarà amb Ecosol com a col·laborador. Aquestes oportunitats complementen el servei que Ecosol ja ofereix a grans empreses de logística.
Anna Güell, gerent d’Ecosol, destaca que tot i la progressiva millora en l’ocupació de les línies, “l'impacte econòmic és molt gran, perquè hi ha unes despeses d'estructura molt importants i no sempre hem pogut negacionar els lloguers, tot i que hi ha propietaris d’immobles que ens ho han facilitat. Així com els rentings de vehicles que estan parats que tampoc hem pogut renegociar. Hem fet diverses previsions a diferents terminis, sobre els escenaris que ens venen. Tenim una previsió d’un any vista que ja l’hem descartat. Creiem que recuperar les pèrdues ens pot costar, com a mínim, dos anys. L’impacte per a l’economia social és incalculable ara mateix”.
Maig
2020
Càritas alerta de les conseqüències de la crisi sanitària en l’àmbit de l’ocupació
Durant el confinament, Càritas Diocesana de Girona ha atès més d’un centenar de persones en l’àmbit laboral, bàsicament a través d’intervencions telefòniques, que se sumen a les 200 que ja havia atès des de principi d’any. Fins a 28 persones, la majoria dones, han estat inserides durant les setmanes de confinament, sobretot en serveis de neteja en l’àmbit sanitari i cura de les persones. A més, l’entitat ha tramitat inscripcions de participants a les borses de temporers de fruita i està a l’espera de les contractacions. Però aquesta és una cara de la moneda. Per altra banda, són moltes les persones que han perdut la feina durant el confinament; d’altres estaven pendents d’una temporada turística que no arrencarà, sense oblidar el gruix de persones que treballa sense contracte en sectors invisibilitzats com la cura de les persones o la neteja de llars i que ara no disposa de cap ingrés ni cobertura. A tot plegat cal afegir-hi els joves que treballen durant l’estiu per poder-se finançar els estudis i totes les persones que es trobaven en ple procés d’inserció i que ara han vist truncades les perspectives laborals. Totes aquestes situacions han contribuït a gairebé triplicar el nombre general de consultes a Càritas Diocesana de Girona, que ha hagut d’habilitar una línia telefònica única d’emergència, i fan preveure uns mesos especialment complicats pel que fa l’accés a la feina digna, que és un dels puntals, juntament amb l’habitatge, per sortir de les situacions d’exclusió social que afecten les famílies més vulnerables del nostre entorn.
Segons Càritas Diocesana de Girona, el confinament ha fet més evident la bretxa digital entre les persones en risc d’exclusió, que no compten amb accessos a Internet, persones immigrades sense papers, que no dominen la llengua o persones sense coneixement en l’ús de les tecnologies per realitzar consultes i tràmits des de casa. En molts casos, és l’entitat qui s’hi pot posar en contacte mitjançant trucades, perquè els participants no disposen de saldo o recursos suficients. En aquest context, els problemes endèmics del mercat de treball s’estan aguditzant i forcen algunes mesures excepcionals, encara que poques i insuficients.
Dolors Puigdevall, directora de Càritas Diocesana de Girona, assenyala que “la millor inserció social passa per l'oportunitat del treball i que les persones puguin ser autosuficients” i remarca que “cal un nou pacte social per al treball que tingui en compte que és pervers que hi hagi persones amb jornades mastodòntiques mentre un 20% de la població no pot accedir a cap feina” i lamenta que els reponsables de l’Administració Pública “lamento que les administracions no siguin capaces de tirar a terra les muralles que permeten a totes les persones accedir als drets fonamentals bàsics, com per exemple l’accés al padró, que deixa en la indigència persones que viuen entre nosaltres, consti oficialment, o no”.

Abril
2020
Càritas posa en marxa un número d'atenció únic
El nostre compromís no tanca.
Abril
2020
Un Sant Jordi contra la pobresa i la desigualtat
Però no tothom té la sort de tenir una llar en condicions ni els recursos necessaris per ensortir-se’n. La COVID-19 ha fet aflorar una realitat que no es veu: gent gran que pateix solitud i aïllament, infants i joves amb falta d'oportunitats i desigualtat a l’escola, famílies senceres sense ingressos ni perspectives laborals, entre d’altres. En aquest context, les peticions d’ajuda a Càritas s’han triplicat i el nostre compromís no tanca.
Aquest Sant Jordi, des de casa, podem ser al carrer, al costat de les persones més vulnerables, per lluitar contra la desigualtat i la pobresa i fer sentir a tothom, sense excepció, que ens en sortirem. Però no ho podem fer sense tu.
És el moment d’activar la solidaritat i de treballar plegats per combatre aquest drac particular que és la COVID-19. La necessitat s’ha triplicat, hem de triplicar els donatius. Per això, et demanem que DONIS ARA i, com a mostra d’agraïment, rebràs al teu correu electrònic una rosa virtual i la reedició digital d’un llibre molt especial amb idees de cuina econòmica i saludable, que podràs compartir i posar en pràctica fàcilment durant el confinament.
FES UN DONATIU ARA