MENÚ
Home >> Diem >> Notícies

Notícies

Vols rebre les notícies al teu correu? Fes clic aquí
08
Març
2020

La pobresa i l’exclusió social té rostre de dona

En el marc de la celebració del 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, Càritas recorda que la realitat de la pobresa i l’exclusió social que l’entitat acompanya cada dia té rostre de dona i alerta sobre l’impacte i les conseqüències de la discriminació de gènere, ancorada en un sistema estructural de desigualtat i injustícia social. L’entitat denuncia les múltiples violències que se segueixen exercint cap a les dones -tant sexuals com físiques, laborals i psicològiques- són una conseqüència directa d’aquesta desigualtat estructural.

Per aquesta raó, la victòria de la igualtat de gènere en el món és un dels grans reptes del segle XXI. El setembre d’aquest any es compleixen 25 anys de la Declaració i Plataforma d’Acció de Beijing, un dels punts més importants a nivell global a favor dels drets de les dones. Però 25 anys després i a pesar dels avançaments produïts, les dades ens diuen que les mesures posades en marxa són encara insuficients i és molt el camí que queda per fer.

Destaquem alguns dels reptes pendents

Les dones ostenten majors taxes de pobresa que els homes. En el seu recent informe sobre la situació a Espanya, el Relator Especial de Nacions Unides sobre la Extrema Pobresa i els Drets Humans, Philip Alston, especifica que les dones registren taxes més altes de pobresa relativa, carència material severa, baixa intensitat de feina i pobresa extrema. A més, segons el VIII Informe Foessa, el risc de pobresa augmenta un 20% més en les llars sustentades per dones i més encara en llars monoparentals, on se sumen les dificultats derivades de la conciliació.

L’esquerda de la desigualtat en l’àmbit laboral segueix existint. Segons dades de l’Eurostat, Espanya té la segona taxa més alta d’atur femení a la Unió Europea. A aquest fet s’hi suma la baixa qualitat laboral que revela el fet que el 50% de les jornades parcials desenvolupades per dones són indesitjades i que obeeix, sobre tot, a que elles continuen sent les principals sustentadores de cures. Segons dades de l’informe Foessa, el 95% de les persones que compten amb feina a temps parcial per poder dedicar-se a la cura són dones, el que suposa no només un fre a les seves carreres laborals, sino l’accés a feines amb salaris i pensions més baixes.
La desigualtat de gènere és, en no poques ocasions, el motiu que empeny le dones a començar un procés migratori. En aquestes situacions, les dones estan molt més exposades que els homes a llargs itineraris i processos de trànsti transfronterers, amb riscos evidents, entre d’altres, de ser objecte de violència sexual o de captació per xarxes de trata de persones. I en els països d’acollida, s’enfronten a la triple discriminació que suposa ser dones, migrants i treballadores. En el cas del mercat laboral, per exemple, sabem per pròpia experiència com les dones migrants ostenten la major taxa de feines en l’àmbit de les cures (residències d’avis, cures, llar etc.), subjectes, moltes vegades, a una menor remuneració d’un sector caracteritzat per la temporalitat i l’economia submergida.

Les conseqüències de les violències en les dones a les que acompanyem cada dia en tot el país a través de la nostra xarxa de recursos de suport i escolta tenen un efecte desgarrador: greus dificultats d’accés a la vida digna i escasses oportunitats d’escollir el seu propi projecte vital per les barreres que impedeixen el desenvolupament personal i laboral. Cada vegada ens trobem amb més dones que pateixen un fort impacte psicològic derivat de situacions de violència, que se suma a altres situacions d’aïllament social, pot estrés o deteriorament de l’autoestima.

Càritas posta per continuar treballant a favor d’un marc de relacions entre homes i dones sense barreres ni divisions, on els drets de les dones seran protegits, respectats i garantits.



29
Febrer
2020

Treballem per inserir persones al mercat laboral

Una de les vies més efectives per lluitar contra la desigualtat i l'exclusió social és la incorporació al mercat laboral de les persones que atenem. Des del programa d'inserció laboral, orientem i formem a les persones amb la finalitat que puguin tenir una oportunitat d'entrar al mercat laboral. Des de l'any passat hem detectat que les persones ateses tenen moltes dificultats per mantenir la motivació activa o no tenen les competències transversals que demana l’empresa. Es pot dir que avui dia la capacitació professional ja no té un valor absolut i determinant en la inserció i que el mercat laboral valora i exigeix altres capacitats, com són les competències transversals (tant per aconseguir una feina com per mantenir-la).

El projecte Anem x feina 2020 proposa una formació específica per treballar les competències transversals, ja que aquestes influeixen directament en l'ocupabilitat de les persones, són un dels principals punts d'atenció en les entrevistes de treball i els processos de selecció. Per aquest motiu, és clau que les persones sigui conscients que les tenen o no i tinguin eines per poder-les millorar. Les competències transversals es poden entrenar i millorar, i són un potent element de diferenciació quan hi ha diversos candidats per una feina vacant, sense oblidar ni restar importància a les competències tècniques. Les competències transversals són aquelles que expliquen les diferències entre un gran treballador i un treballador excel·lent quan tots dos compten amb la formació tècnica idèntica.

La proposta de el projecte és treballar amb quatre competències transversals a través de la metodologia de Emplea +: comunicació, treball en equip, compliment de normes i tasques i adaptabilitat / flexibilitat.

Es faran tres cursos formatius durant el 2020, cada curs consta de 40 hores de formació grupal en competències transversals (comunicació, treball en equip, compliment de normes i tasques i adaptabilitat i flexibilitat), formació transversal obligatòria (igualtat de gènere, sostenibilitat mediambiental , seguretat laboral, drets laborals i alfabetització digital). En el curs està previst la realització de pràctiques no laborals en empresa, en aquest curs es pot realitzar un conveni de pràctiques de 40 hores i també es pot realitzar un segon conveni de pràctiques de 44 hores (aquest pot ser en la mateixa empresa per poder ampliar la seva experiència laboral o en una altra empresa si l'alumne vol ampliar experiència en altres àmbits laborals.
31
Gener
2020

Ecosol consolida les línies d’activitat amb finançament europeu

L’empresa d’inserció de Càritas Diocesana de Girona, Ecosol, ha iniciat aquest mes de gener el Projecte Èxit gràcies al finançament del Fons Social Europeu ‘L’FSE inverteix en el teu futur’. Aquest finançament rebut permetrà consolidar les línies d'activitat econòmica que realitza l’empresa d’inserció, que ha ampliat també la recollida de roba a través de contenidors, a més de continuar promovent accions d'informació i sensibilització i un nou centre de treball de confecció a Olot, amb l'objectiu de diversificar oportunitats d'ocupació. En total, hi participen 10 persones treballadores d’inserció acompanyades. Ecosol espera que el 50% de les persones acompanyades trobarà feina en empreses del mercat obert. El cost total del projecte és de 76.194,43€.


La missió d'ecosol és facilitar l'ocupació de les persones que es troben en situació de vulnerabilitat social i laboral, a través d’un model empresa econòmicament rendible, en la que es mantenen els criteris de qualitat en la prestació dels serveis i la gestió. Ecosol contribueix al desenvolupament sostenible, econòmic i social de l’entorn. L’empresa ha generat 117 llocs de treball. El 70% dels llocs de treball estan reservats per a persones en situació de vulnerabilitat.

Amb el finaçament de
31
Gener
2020

Aprendre a fer de cambrer o de repartidor sostenible per inserir-se laboralment

El Fons Social Europeu ‘L’FSE inverteix en el teu futur’ i el Departament de Benestar Social i Família (Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència i Departament de Treball, Afers Socials i Famílies) financen conjuntament una formació en el marc del projecte Formació en Alternança, que permetrà que un grup de sis alumnes millori les oportunitats laborals en el sector de l’atenció al client. La formació, iniciada aquest mes de gener, se centra en l’ofici de cambrer i de repartidor sostenible i ofereix coneixements tècnics i professionals, competències transversals, de medi ambient, d’igualtat de gènere i alfabetització digital i formació en context laboral a la línia d’hostaleria a l’espai d’El Coro de Sarrià de Ter i a la línia de missatgeria sostenible, que desenvolupa Ecosol, l’empresa d’inserció de Càritas Diocesana de Girona.

Amb el finançament de

31
Gener
2020

Muntar bicicletes, una feina amb futur

Un grup de vuit alumnes participa en una formació teòrica i pràctica per aprendre l’ofici de muntador industrial de bicicletes i millorar les oportunitats de trobar feina. La formació, organitzada per Càritas, s’ha iniciat aquest mes de gener i compta amb el finançament del Fons Social Europeu ‘L’FSE inverteix en el teu futur’ i el Departament de benestar Social i Família (Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència i Departament de Treball, Afers Socials i Famílies). Durant la formació, els alumnes rebran formació teòrica tècnica i professional, formació en competències transversals, de medi ambient, d’igualtat de gènere i d’alfabetització digital i formació en context laboral a les línies de muntatge industrial de bicicletes d’Ecosol, l’empresa d’inserció de Càritas.

Amb el finançament de

31
Gener
2020

Un grup de dones es forma en neteja industrial per millorar l'ocupabilitat

Aquest mes de gener, Càritas Diocesana de Girona ha iniciat la formació anomenada Pretaller de proximitat I. Es tracta d’una iniciativa finançada pel Fons Social Europeu 'L'FSE invierteix en el teu futur' i pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, que té per objectiu millorar l’ocupabilitat de les persones en risc d’exclusió social a través de la formació professional teòrica i pràctica. En aquest cas, el taller està centrat en les tasques de neteja industrial. La formació té una durada de 6 mesos i hi participa una dotzena de dones participants de Càritas, que rebrà formació tècnica i professional, formació en competències transversals, de medi ambient a més d’igualtat de gènere i alfabetització digital. Les alumnes també rebran formació en un context laboral real i aplicaran les tècniques apreses en un entorn de treball.

Finançat per
29
Gener
2020

Càritas potencia nous espais grupals per a la recerca de feina

Una de les prioritats de Càritas és facilitar l’accés a la feina digna a les persones ateses. L’activitat laboral i els ingressos són la base per poder construir una projecte de vida sostenible i deixar enrere les situacions d’exclusió social. Aquesta idea articula tots els projectes de l’àmbit laboral de l’entitat i especialment és Itineraris Integrals d’Inserció, que Càritas Diocesana de Girona acaba de reactivar durant un any més, gràcies al cofinançament del Fons Social Europeu ‘El FSE invierte en tu futuro’.

Aquest projecte té com a objectiu augmentar la inserció sociolaboral de persones en situació o risc d'exclusió social, a través desenvolupament d'itineraris integrats i personalitzats d'inserció; promovent la igualtat d'oportunitats i millorant l'ocupabilitat i les oportunitats per accedir a una feina.

L’entitat preveu acollir gairebé 200 persones a través d’aquests itineraris, i desenvoluparà activitats específiques segons les necessitats de cada cas que inclouen espais de formació, orientació laboral individual, accions grupals de millora de competències bàsiques, millora de les competències digitals, coneixement de la llengua, suport en la cerca de feina, intermediació laboral, entre d’altres.


Projecte cofinançat per

27
Gener
2020

La VII Trobada de Càritas reuneix més de 300 persones compromeses a Salt

La Factoria Cultural Coma Cros de Salt ha acollit aquest dissabte al matí la setena edició de la trobada de Càritas Diocesana de Girona. Més de 300 persones, entre voluntariat i personal dels equips d’arreu de la diòcesi, han assistit a l’acte, que se celebra cada dos anys. El bisbe Francesc Pardo ha donat la benvinguda als presents, recordant la importància de construir comunitat a cada poble i ciutat, per tal que cap persona es quedi enrere. “Fem comunitat, transformem” era precisament el lema de la trobada, dedicada a explicar i aprofundir en el model d’acció social comunitària que desenvolupa l’entitat. Aquest model té per objectiu principal la implicació i la participació horitzontal de les persones ateses, el voluntariat i el personal tècnic, per construir i enfortir els vincles i les xarxes, perquè cap persona quedi socialment exclosa.

La directora de l’entitat, Dolors Puigdevall, ha recordat les xifres i dades principals de l’últim informe FOESSA sobre pobresa i desigualtat a Catalunya i a la resta de l’estat, i ha destacat que el risc de caure en l’exclusió augmenta en cas de ser dona, migrant, en situació d’atur o en casos de famílies nombroses o monoparentals. L’acte ha continuat amb una xerrada de Flora Ridaura, tècnica de l’entitat, que ha tornat a posar el focus en l’importància de recuperar el sentit de la comunitat per fer front a l’individualisme, a la manca de participació i a la deixadesa de les responsabilitats socials i amb l’entorn. El moment més destacat de la jornada l’ha protagonitzat un grup de nois i noies de la Càritas Jove, creada ara fa un any, que arrencat forts aplaudiments quan ha reivindicat el paper i la força del voluntariat jove i la necessitat d’organitzar-se i fer-se sentir la veu. Aquest mateix grup ha interpretat una cançó en directe, que versava sobre l’esperança en la societat, que ha deixat l’auditori de la Coma Cros visiblement emocionat. La jornada ha continuat amb exposicions breus d’experiències diverses de les Càritas de tota la diòcesi, com el projecte artístic i social per a joves de L’Obrador de Pla de l’Estany, els Tallers d’Acollida Lingüística i Cultural (TALC) o un grup de conversa en llengua catalana d’Anglès, liderat per un grup de dones migrants, entre d’altres iniciatives comunitàries.


El final de la jornada ha comptat amb un petit recital de participants de Les Veus de Salt, una iniciativa de gran èxit que mostra la diversitat cultural del municipi a través de la lectura de poemes d’arreu del món, i el reconeixement a persones voluntàries.

18
Gener
2020

Una visió deshumanitzadora

ARTICLE D'OPINIÓ

La visió que té la llei d'estrangeria actual de les persones estrangeres és deshumanitzadora: són mà d'obra i punt. Aquest fet genera que les persones migrades siguin, més sovint que les autòctones, víctimes d'explotació laboral i de treballs precaris. Si a sobre hi afegim que els criteris d’aplicació d’aquesta normativa no són uniformes i varien segons el territori on s’apliquen, la situació d'indefensió i de vulnerabilitat administrativa de les persones migrades és més que evident, independentment del seu gènere. Allò sense oblidar-nos de la vulnerabilitat emocional inicial que també pateixen.

La situació es complica molt més en el cas de les dones migrades, perquè a la condició de migrant se li afegeix el factor de gènere. Un factor de desprotecció addicional en un sistema amb una normativa que, a més de ser racista, és també masclista. I és que tal com està dissenyada aquesta llei, es perpetuen les relacions de poder envers la dona perquè no es contemplen mecanismes i/o eines prou efectives per poder fer front i/o evitar aquestes dinàmiques. Aquesta normativa no incorpora una perspectiva de gènere global que eviti la desprotecció i la invisibilitat de les dones migrades.

Des de les entitats socials ens trobem amb dones sense xarxa social ni familiar al nostre país, que estan en situació i/o risc d'exclusió social i que a més de l’explotació laboral, moltes vegades són víctimes de diferents tipus de violència de gènere. En aquest darrer cas, la llei d'estrangeria contempla alguns mecanismes de protecció però s'exigeix, per contra, una actitud activa de la dona: que denunciï. Com se’ls pot exigir que planten cara si no tenen prou recolzament?. Costa molt fer el pas i mantenir-se ferma. I com aquest, existeixen molts altres supòsits en que el permís de la dona està condicionat d'alguna manera al del seu company, i que en casos de maltractaments no acreditats, ens trobem que la clau de la residència de la víctima està en mans del seu agressor.

Malgrat aquest panorama, les dones de les que parlo continuen lluitadores i valentes. Des de les entitats les acompanyem però la força sempre la posen elles.

Mònica Caldas, Cap de Suport Jurídic a Càritas Diocesana de Girona

10
Gener
2020

Formacions pràctiques per al dia a dia

Aprendre a realitzar menús saludables i econòmics o reciclar roba usada, són algunes de les formacions que ha organitzat Càritas Diocesana de Girona la zona de Sant Feliu de Guíxols i Vall d’Aro, amb la col·laboració de l’ajuntament de Sant Feliu de Guíxols. A Aquestes formacions, que van tenir lloc entre novembre de 2019 i març del 2020, hi van participar 39 persones i es van realitzar totes al local de Càritas a Sant Feliu de Guíxols.

Menús saludables per 1, 2 o 3 euros per persona era una formació desenvolupada per la tècnica d'acció i comunitat i una persona voluntaria, cuinera de professió. Aquest taller va tenir una segona part anomenada Alimentació i cuina econòmica i saludable que també oferia consells per aconseguir una alimentació equilibrada i nutritiva amb recursos ben econòmics. Aprofitant les donacions de roba i teles que es van realitzar del Rober de Càritas es va realitzar un taller dirigit per la tècnica d'acció comunitària i una voluntària amb coneixements de costura obert al municipi, amb l’objectiu d’aprendre a reciclar i aprofitar millor la roba que ja tenim a casa. Finalment, el taller Tècniques sostenible de neteja de la llar, dirigit per una professional del sector de la neteja, oferia consells per millorar la pràctica en els processos de neteja sostenible de les llars.
Històric de notícies
Càritas Diocesana de Girona
Pujada de la Mercè 8, 17004 Girona
Tel. 972 20 49 80
caritas@caritasgirona.cat
Tots els drets reservats
Avís legal | Política de cookies
Si prefereixes donar per transferència bancària:
Caixabank: ES88-2100-0002-53-0200129121
Triodos Bank: ES38-1491-0001-26-2073033124
© Copyright NEORG 2023 by NEORG