MENÚ
Home >> Diem >> Notícies

Notícies

Vols rebre les notícies al teu correu? Fes clic aquí
29
Novembre
2018

Càritas inicia una nova campanya per lluitar contra la pobresa

Aquesta setmana, les deu Càritas diocesanes amb seu a Catalunya han iniciat la campanya de Nadal. Per segon any consecutiu i sota el lema “Sigues part de la solució contra la pobresa”, les Càritas ubicades en territori català han unit forces per fer arribar un missatge d’esperança, on es convida a tothom a ser part de la solució dels problemes que pateixen les persones més vulnerables de la nostra societat. La missió de Càritas és acollir i acompanyar les persones que més ho necessiten, i amb el suport de gairebé 16.000 particulars i més de 1.700 empreses, sumada a la feina dels més de 500 professionals i 13.000 voluntaris/es, Càritas ha pogut atendre a 321.287 persones a Catalunya durant l’any 2017. Gràcies a tots ells, la missió de Càritas és possible.

Amb tot, els problemes socials continuen ben presents en el nostra dia a dia, i aquest Nadal la campanya de Càritas vol centrar-se en una problemàtica estructural amb caràcter d’urgència: l’habitatge. Nadal és un temps que porta a la memòria l’escalfor de la llar que protegeix del fred del carrer, les trobades al voltant d’una taula compartint els darrers moments de l’any i els bons desitjos per al que comença.

Aquests records, que ens semblen tan quotidians, no els han pogut gaudir més d’un 30% de les famílies i persones soles que Càritas ha atès durant l’any 2017. Les persones que viuen aquesta situació no compten amb una llar adequada, assequible i segura. Malgrat aquestes dificultats, des de Càritas es treballa amb el convenciment que tothom mereix una llar on construir els seus records vitals, on sentir-se protegit i on recuperar forces per començar un nou dia. Una llar on somiar el projecte vital.
Nota de premsa Cartell A3 Banner web
29
Novembre
2018

Alex Granell, Pere Pons i Eloi Amagat presenten els nous mitjons solidaris amb Càritas

Pere Pons i Alex Granell, membres de la plantilla del primer equip del Girona FC, i el seu ex-company d’equip Eloi Amagat, que acaba de finalitzar la temporada al New York City, han presentat aquesta tarda a Girona la nova col·lecció de mitjons Trisox, que compten amb dissenys personals dels jugadors i que es posaran a la venda per un període limitat de temps a la botiga SoxShop. Una part dels beneficis de la nova col·lecció de mitjons esportius es destinarà a finançar les beques Pigmalió de Càritas Diocesana de Girona, que tenen per objectiu fomentar la igualtat d'oportunitats d’infants i joves, a través de l'obtenció d’ajuts per practicar esport. Els jugadors han volgut tornar a col·laborar amb l’entitat, després de la primera edició de la iniciativa i destinar part dels beneficis a Càritas.

Els dissenys dels mitjons, que compten amb un ampli ventall de talles, s'han fet amb les seves aportacions personals. Eloi Amagat ha volgut plasmar l’skyline de Nova York i el Pont de Pedra de Girona. Alex Granell ha apostat pel perfil d’un noi i una noia i Pere Pons, de color Groc, hi ha escrit la paraula fight, per representar el seu esperit de lluita quan és al camp. Dolors Puigdevall, directora de Càritas Diocesana de Girona ha volgut agrair una vegada més la implicació dels jugadors i ha destacat la importància dels valors de l’esport per als infants i joves, en la mesura que fomenten el treball en equip i potencien la igualtat d’oportunitats.

Les beques Pigmalió són ajuts destinats a escolar infants i adolescents en risc d’exclusió, amb l’objectiu de desenvolupar competències educatives bàsiques, realitzant tutories individuals i fomentant la pràctica de l'esport.


Nota de premsa
28
Novembre
2018

La Generalitat premia el projecte L'Obrador de Càritas

El projecte L’Obrador, que desenvolupa Càritas al Pla de l’Estany, s’ha endut el 36è Premi Serra i Moret per a obres i treballs sobre civisme en llengua catalana. Una representació de l’equip de Càritas Diocesana de Girona i de l’Ajuntament de Banyoles ha recollit el guardó i els mil cinc-cents euros amb els quals està dotat el premi aquest dimarts a Barcelona. L’acte ha comptat amb la presència del vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i del conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir El Homrani.

L’Obrador de Càritas Pla de l’Estany és un projecte inclusiu integrat per joves d’entre quinze i divuit anys dels instituts del Pla de l’Estany i també per adults voluntaris. Durant tot un curs i de forma conjunta i horitzontal, treballen en projectes artístics que ofereixen una anàlisi crítica de la realitat a través de l’art.

La iniciativa neix el curs 2014-2015. Des de llavors, l’Obrador s’ha convertit en un espai on, des de la diversitat i a través de l’art, es reflexiona en relació amb la societat, se n’extreuen conclusions i es comparteixen públicament.


Nota de premsa
26
Novembre
2018

160 persones assisteixen al sopar solidari Som Refugi

El segon sopar solidari Som Refugi va reunir 160 persones dijous passat al Balneari Vichy Catalan de Caldes de Malavella. La vetllada, organitzada per Càritas Diocesana de Girona, va comptar amb la col·laboració del balneari, el patrocini principal de Clínica Bofill i el compromís de Sky Dive Empuriabrava, Comexi, Toni Pons, Assessoria Codina i Valvi Assegur, membres del programa Entitats amb Cor. El sopar va comptar també amb l’acompanyament musical del Trio Faristol, gràcies al suport del Conservatori de Música de Girona, i la presència d’autoritats diverses.

L’acte, conduït per la periodista Ester Bertran, va començar amb la projecció d’un vídeo de de presentació de l’entitat i unes paraules de la directora de la seva directora, Dolors Puigdevall, que va anunciar noves accions per fer front a les migracions forçades. Al final del sopar, el Dr. Joseba Achotegui, reconegut psiquiatra expert en migracions i salut mental, va oferir una ponència als assistents.

Tots els beneficis del sopar solidari Som Refugi es destinaran als projectes d’acció social que Càritas desenvolupa a la diòcesi de Girona.
22
Novembre
2018

Càritas surt al carrer per donar resposta a les persones sense llar

Acabar amb el sensellarisme és possible, és imprescindible i és urgent. Amb aquest triple objectiu, les entitats socials que promouen el Dia de les Persones Sense Llar 2018, que se celebra el 25 de novembre, reclamen un any més la fi de les situacions de vulneració de drets, d’invisibilitat, de patiment, de viure al carrer, d’inseguretat, d’agressions, de no poder accedir a un habitatge digne i, en definitiva, de no tenir una llar. El sensellarisme afecta unes 40.000 persones arreu de l’estat.


Càritas Diocesana de Girona reclama a les administracions públiques i a la ciutadania posar límit a situacions tan doloroses i a transformar unes polítiques públiques que no afavoreixen l’accés i l’exercici dels Drets Humans a les persones que es troben en situació de sense llar. A més de veure negat el Dret a l’Habitatge, les persones sense llar que no disposen d’empadronament veuen vulnerat també els seu Dret a la Salut, a la Protecció Social i a l’exercici drets fonamentals, com el Dret a Vot.


L’acció directe al carrer de Càritas a Figueres

Càritas Diocesana de Girona gestiona diversos projectes en l’àmbit de l’Habitatge a la demarcació de Girona i vol aprofitar el Dia de les Persones sense Llar 2018 per donar visibilitat al Projecte d’Atenció a Persones Sense Llar, que desenvolupa a Figueres (Alt Empordà). L’objectiu d’aquest projecte és dotar d’autonomia personal les persones que viuen al carrer a Figueres i acompanyar-les en un procés d’inclusió social. Per aconseguir-ho, Càritas realitza una intervenció directe a peu de carrer. Un educador social de l’entitat identifica i s’apropa a les persones que es troben en aquesta situació per conèixer-ne les necessitats i crear un primer vincle de confiança, sempre que la persona hi accedeixi. Aquesta persona tècnica esdevé un referent i ofereix un itinerari de seguiment i orientació, coordinat amb la resta d’agents del territori, que inclou trobades quinzenals i un full d’objectius. L’entitat procura l’atenció bàsica d’aquestes persones en aspectes com els aliments, la roba, la higiene o el suport jurídic, o la derivació cap als serveis socials i els recursos municipals necessaris per garantir unes condicions de vida dignes durant tot el procés.

Si la persona expressa la voluntat d’abandonar aquesta situació -que no és una decisió senzilla, per la gran quantitat de problemàtiques relacionades amb el sensellarisme, com la salut mental, les addiccions o la falta de xarxa social- Càritas i la resta d’entitats i agents socials implicats, intenten trobar una solució efectiva per abandonar progressivament el carrer i fomentar l’autonomia i la inclusió social. Durant el 2017 el Projecte d’Atenció a Persones Sense Llar, ha permès acompanyar 47 persones.

16
Novembre
2018

Càritas dedica la Segona Jornada Mundial dels Pobres al voluntariat

Ara fa un any el Papa Francesc va establir que la comunitat cristiana dedicaria un diumenge a la visualització del camí compartit amb les persones que es troben en situació de pobresa i que són acollides per les entitats d’Església. Va anomenar aquesta celebració Jornada Mundial dels Pobres. La segona edició de la jornada tindrà lloc aquest diumenge, 18 de novembre. En aquesta ocasió, el papa ha centrat el missatge en recordar que les persones en situació de pobresa descobreixen Déu en més profunditat, a partir de tres actituds: cridar, respondre i alliberar.


El text desenvolupa aquestes actituds i ens diu que quan les persones senten que la seva situació ja no es pot suportar, la seva reacció més natural és un crit, que esdevé una petició. Des de Càritas ens preguntem si la societat escolta prou aquest crit i si és capaç de reconèixer-ne les veus si no deixa pas primer al silenci. La segona actitud és respondre, i en aquest sentit la pròpia Jornada és ja una petita resposta que l’Església sencera dirigeix a les persones en situació de pobresa arreu del món, perquè sentin reconegut aquest crit. El Papa ens diu que la resposta dels creients no pot limitar-se a una forma d’assistència – si bé és necessària en situacions d’emergència–, sinó que exigeix una «atenció amant», que honra l’altre com a persona i que cerca el seu bé en un sentit molt més extens. Pel que fa alliberar, el missatge ens recorda que la pobresa no és mai buscada, sinó fruit de l’egoisme, de l’orgull, de l’avarícia i de la injustícia, que són mals tan antics com l’home, i que continuen provocant conseqüències socials dramàtiques.


La Bíblia és plena de referències i de crides a estendre la mà cap a les persones en situació de pobresa i ens recorda l’imperatiu d’oferir acollida, protecció i amistat. Càritas és una de les eines que per dur a terme aquesta crida i el voluntariat n’és l’expressió més clara. Per aquest motiu, Càritas vol centrar la Segona Jornada Mundial dels Pobres en compartir la mirada envers les persones vulnerables amb més persones i a ampliar la base social del voluntariat per poder escoltar tots els crits, donar més respostes i aconseguir alliberar, és a dir, dotar d’autonomia les persones en situació de pobresa, perquè puguin integrar-se plenament en societat.
07
Novembre
2018

Càritas organitza un sopar solidari centrat en les migracions forçades

Càritas Diocesana de Girona organitza el sopar solidari Som Refugi que tindrà lloc dijous 22 de novembre al Balneari Vichy Catalan de Caldes de Malavella. L’acte, patrocinat per Clínica Bofill i amb la col·laboració del balneari, està dirigit a les empreses i Entitats amb Cor que col·laboren amb Càritas, als socis i donants i a totes les persones que creuen en els valors de l’entitat i confien en el rigor dels seus programes i projectes d’acció social arreu del territori. El sopar Som Refugi és un acció solidària que destinarà tots els seus beneficis als projectes de l’entitat. L’acte se centrarà en les migracions forçades per la violència o per la falta de recursos més severa i en la defensa del Drets de totes les persones a ser acollides i a viure amb dignitat.

Les persones assistents a l’acte solidari podran degustar el sopar gastronòmic preparat per l’equip del restaurant Delicius, encapçalat pel xef David Heras. A més, hi haurà diverses sorpreses i una interpretació musical.


Horari de lacte
20:30h Copa de benvinguda i aperitiu amb una interpretació musical
21:00h Presentació i Sopar
22:45h Clausura




Si voleu assistir al sopar, reserveu la vostra plaça per 75 euros* trucant al 972 20 49 80, al 683 14 32 39, escrivint un correu a soparsolidari@caritasgirona.cat o en aquest enllaç.

Si no podeu assistir al sopar però voleu fer un donatiu, cal que ho feu en aquesta pàgina, i que poseu “SOPAR FILA ZERO” al concepte.


*Els primers 150€ donats (en el conjunt dels teus donatius com a contribuent) desgravaran un 75% a la teva declaració de la Renda. Com a empresa podreu deduir-vos de l’impost de Societats el 35% de l’aportació que hagueu fet a la nostra entitat.

Menú
15
Octubre
2018

El voluntariat jove de Càritas apadrina gairebé 600 persones grans

El projecte Apadrinar un avi, de Càritas Diocesana de Girona, inicia la desena edició amb la implicació de 56 residències de la tercera edat i 57 centres educatius. L’entitat calcula que enguany hi participaran voluntàriament 650 joves, que apadrinaran fins a 600 persones grans. El projecte es duu a terme amb els equips de 20 Càritas de la diòcesi de Girona. Càritas Diocesana de Girona ha volgut celebrar el desè aniversari del projecte difonent un vídeo molt emotiu, carregat de testimonis i vivències dels participants.


Un èxit intergeneracional


La iniciativa posa en relació joves estudiants i persones grans que viuen en centres residencials, per lluitar contra la solitud i per fomentar les relacions entre generacions, a través de visites dels joves als centres. Un cop per setmana, cada jove es reuneix amb la persona gran apadrinada i junts comparteixen converses i passejades i realitzen activitats diverses. Les trobades contribueixen a augmentar l’autoestima i el benestar de les persones grans. Els joves, per altra banda, reben l’experiència i la saviesa de les persones grans.

15
Octubre
2018

Gaudeix de l’òpera Llull i col·labora amb els projectes de Càritas

Fundació Metalquimia organitza un any més un gran espectacle amb la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya (SCCC) com a protagonista. Enguany, la representació és una òpera inèdita dedicada a Ramon Llull, amb música original de Francesc Cassú, director de La Principal de la Bisbal, i amb llibret de l’escriptor Jaume Cabré.


Com en la resta d’ocasions, Fundació Metalquimia vol aprofitar l’ocasió per donar suport a Càritas Diocesana de Girona i destinarà els beneficis de 80 entrades als programes i projectes de l’entitat. Les entrades solidàries són per al concert del dia 24 de novembre a les 20:30h a l’Auditori de Girona.


Entrades solidàries


Per adquirir una entrada solidària, cal que truqueu a Càritas Diocesana de Girona al telèfon 972 20 49 80 fins el dia 20 de novembre, de 9h a 14h o de 15h a 17h, o que ens visiteu a la Pujada de la Mercè, 8 de Girona. També podeu adquirir les entrades a través d’internet o realitzant una transferència bancària.


Aportacions per Internet


-Accedeix a l'apartat de donatius
-Introdueix les teves dades personals
-Escull: "Pagament amb Targeta" a "Forma de pagament de l'aportació"
Al “concepte” indica: Número entrades + Concert 24/11.
-Recull les entrades el mateix dia del concert a la guixeta de l’Auditori de Girona.


A través del banc (fins el 20 de novembre)

-Realitza una transferència bancària al número de compte ES88 2100 0002 53 0200129121
-Indica nom i cognoms
-Al "Concepte", indica "número d'entrades + Concert 24/11".
-Recull les entrades el mateix dia del concert a la guixeta de l’Auditori de Girona
08
Octubre
2018

Càritas impulsa la dignificació del treball domèstic

Càritas Diocesana de Girona ofereix un servei d’assessorament i facilita la contractació legal de personal per a tasques de la llar. D’aquesta manera, l’entitat genera oportunitats laborals dignes a persones que es troben en situació d’exclusió social i, alhora, acompanya les famílies que cerquen personal per a tasques domèstiques, com la neteja de la llar o la cura de persones grans, entre d’altres. Els serveis laborals de l’entitat s’encarreguen de formar i fer el seguiment professional del personal, i orienten les famílies en matèria de Normativa de la Llar. En el marc de la campanya “Defensem el Treball Decent”, Càritas acaba d’editar un material informatiu amb l’objectiu de promoure la contractació digne de persones en risc d’exclusió.


Més informació:
972 20 49 80
intermediacio@caritasgirona.cat
Díptic informatiu
Històric de notícies
Càritas Diocesana de Girona
Pujada de la Mercè 8, 17004 Girona
Tel. 972 20 49 80
caritas@caritasgirona.cat
Tots els drets reservats
Avís legal | Política de cookies
Si prefereixes donar per transferència bancària:
Caixabank: ES88-2100-0002-53-0200129121
Triodos Bank: ES38-1491-0001-26-2073033124
© Copyright NEORG 2023 by NEORG