MENÚ
Home >> Diem >> Notícies

Notícies

Vols rebre les notícies al teu correu? Fes clic aquí
17
Setembre
2018

Càritas inicia un projecte per abordar l'adolescència i la cohesió familiar

L’ús i abús dels mòbils i de les xarxes socials, les drogues o la convivència familiar són alguns dels temes que més preocupen les famílies amb fills adolescents. Durant aquesta etapa de canvis s’han de prendre decisions que afectaran el futur dels fills, com escollir el tipus d’estudis o el tipus de relacions amb l’entorn. Les transformacions i reptes d’aquest període reclamen un acompanyament adult, dels pares i mares o tutors, però no sempre es tenen prou eines o informació per afrontar-les adequadament. Des de Càritas, l’adolescència s’interpreta també com un moment important des de la perspectiva social, en la mesura que els vincles i les relacions de confiança que es creen, reforcen o perden, poden esdevenir la clau per poder viure una vida en dignitat i fer front a l’exclusió social.


Precisament, per abordar l’adolescència i millorar la cohesió familiar, Càritas, amb la col·laboració de l’ajuntament de Caldes de Malavella i el Consell Comarcal de La Selva, inicia aquesta tardor els tallers Famílies amb Flow. Es tracta d’una iniciativa pionera, dirigida a famílies del municipi o interessades en millorar aquests aspectes. Famílies amb Flow s’integra en el Programa Benestar i Comunitat de Dipsalut en la perspectiva innovadora de les accions comunitàries, desenvolupada per Càritas a través de diversos projectes arreu del territori. Les accions comunitàries aborden les problemàtiques socials facilitant, sobretot, la participació de persones en grups i activitats diverses, com els horts socials, els tallers de llengua i cultura o els grups d’empoderament.


Els tallers de Famílies en Flow estaran dirigits per una persona tècnica de l’entitat i s’organitzaran en 10 sessions d’una hora i mitja, repartides amb sessions només per a pares i mares, sessions per a adolescents de 10 a 14 anys i sessions compartides. L’objectiu principal és millorar la convivència entre pares i fills i generar relacions de comunicació i de major confiança. Està previst que comencin a l’Octubre i finalitzin al desembre d’aquest any.
02
Juliol
2018

Càritas desmenteix els rumors sobre les persones migrants

La migració pot ser un tema emocional i divisori de les polítiques de molts països, en les comunitats interessades i a les famílies i grups d’amics. Càritas, en el marc de la campanya Compartint el viatge, ha reflexionat i publicat un document sobre els rumors més comuns sobre la migració i la realitat que amaguen.


Entre els rumors més populars hi trobem la creença que el nombre de persones migrants ha augmentat en els darrers anys arreu del món, però la realitat és que durant més de mig segle, el nombre de migrants s’ha mantingut aproximadament en el 3% de la població mundial. Un altre dels rumors més populars és el que afirma que el tancament de fronteres és l’eina més efectiva per frenar la marea de migrants i refugiats. També en aquest cas, els fets demostren que no és veritat. En aquest cas, per exemple, el tancament de fronteres aconsegueix generar entre els migrants temporals, que no s'atreixen a tornar al seu país i es converteixen en migrants permanents. L'efecte contrari del que pretenen aquestes polítiques.


Tots aquests rumors, i molts d'altres estan recollits en el donatiu a Càritas i contribuiràs a la defensa dels Drets de les persones migrants.




29
Juny
2018

116 famílies de Girona i Salt fan front a l’exclusió social amb Càritas el programa Caixa Proinfància

La pobresa es transmet de pares a fills, afecta les condicions de l’entorn, la salut i l’organització de les famílies i acaba repercutint molt clarament en el procés d’aprenentatge i desenvolupament personal dels infants i adolescents. El programa Caixa Proinfància de l’Obra Social “la Caixa” aborda aquestes situacions a través d’un model d’atenció d’infants de 0 a 18 anys que mobilitza tant les famílies com l’entorn educatiu i social, en espais de trobada en els quals s’ofereixen recursos socials, educatius i terapèutics a cada cas, per prevenir situacions d’exclusió social. Les famílies s’impliquen de manera activa en el programa, participant d’activitats com “La família del mes”, en les que els pares i mares ofereixen els seus coneixements i experiències als infants i adolescents o en les trobades que s’han realitzat a final de curs a Girona, sempre amb l’acompanyament d’educadors socials especialitzats.

En total, durant aquest curs, fins a 132 infants i adolescents de Girona i Salt i les seves famílies han rebut aquest acompanyament intensiu i complementari a l’escola, amb l’objectiu de millorar els seus processos d’aprenentatge i evitar situacions d’exclusió social. Aquest estiu, 30 infants i joves aniran de colònies i campaments, amb les entitats de lleure Sorellona i Fundació Esplai que formen part del el programa Caixa Proinfància.

L’acció del Programa CaixaProinfància es desenvolupa a Girona i a Salt, amb la coordinació de Càritas Diocesana de Girona, i la participació dels ajuntaments, els Serveis Socials i les entitats: La Caseta, Ventijol, Associació d’Iniciatives Socials, Fundació Esplai, Casal dels Infants, Fundació Gentis, Suara Cooperativa, Creu Roja i Sorellona.




Nota de premsa
21
Juny
2018

Els Centres de Distribució d'Aliments garanteixen l'alimentació bàsica a 8.658 famílies gironines

La seu de Càritas Diocesana de Girona ha acollit aquest migdia la presentació de la memòria dels Centres de Distribució d’Aliments de l’any 2017. A l’acte hi ha intervingut Dolors Puigdevall (directora de Càritas Diocesana de Girona), Marta Casacuberta (Responsable dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya a Girona), Josep Maria Corominas (president de Dipsalut), Bernat Rubió (Obra Social “la Caixa”) i Frederic Gómez (president de la Federació Banc dels Aliments de Catalunya).


Els 10 Centres de Distribució d’Aliments (CDA) de la província de Girona han atès 8.658 famílies durant el 2017 i se n’han beneficiat fins a 26.914 persones, a través de 116.345 cistelles distribuïdes. El nombre de famílies ateses presenta un augment 3% respecte de l’any anterior, però confirma la tendència a una certa estabilitat. Amb tot, els percentatges d’atenció es mantenen molt elevats. Les persones beneficiàries dels Centres de Distribució d’Aliments representen el 3,5% de la població de la demarcació de Girona. El nombre d’intervencions realitzades en forma d’entrega de cistelles s’ha incrementat respecte a 2016 en més d’un 4%. Més del 98% de les famílies ateses ha estat derivat pels Serveis Socials d’Atenció Primària del territori. La resta, poc menys d’un 2%, ha estat derivada pels Serveis d’Acollida de les Càritas locals o Creu Roja. Dolors Puigdevall, directora de Càritas Diocesana de Girona, ha destacat que els CDA permeten generar 11 llocs de treball d’inserció per a persones en risc d’exclusió social i que el projecte permet acollir i acompanyar persones de procedències i circumstàncies molt diverses, però que tenen en comú la dificultat en l’accés a una alimentació bàsica.
Nota de premsa
08
Maig
2018

Càritas atén 24.030 persones i diversifica la seva acció per fer front a les desigualtats

Càritas Diocesana de Girona ha presentat aquest matí la memòria diocesana de 2017 en un acte a la seu de l’entitat a Girona. En presència del bisbe Francesc, que ha expressat la importància de mantenir un compromís amb les persones més vulnerables, Dolors Puigdevall, directora de Càritas Diocesana de Girona, ha volgut destacar la importància de poder accedir a una feina per sortir del cercle de l’exclusió social. Tanmateix, Puigdevall ha alertat també de la precarietat en les condicions laborals actuals, que mantenen les persones en situacions de vulnerabilitat i ha assegurat que “Càritas continuarà impulsant l’economia social i lluitant per la feina digna”. Puigdevall també ha afirmat que “tothom desitja treballar i tenir una vida autònoma i la nostra feina és donar una resposta amb formació, acompanyament, habilitats laborals i amb la creació de llocs de treball d’inserció, entre d’altres”. Puigdevall també ha constatat que “les persones que viuen en una situació de fragilitat poden trencar els compromisos, per les emergències, i el repte és mantenir-los en el seu procés de millora de l’autonomia i el benestar”.


La directora de l’entitat també ha destacat que l’atenció de Càritas és més diversa, i que les persones necessiten més ajudes en tots els àmbits de la seva vida. El 2017, Càritas Diocesana de Girona ha atès 24.030 persones, un 7% més en relació a l’any passat, i fins a 59.127 s’han beneficiat dels seus programes i projectes. Les xifres demostren que la crisi social continua i l’augment s’explica també per una major presència al territori: el nombre de serveis ha augmentat de 314 a 405, repartits en 51 Càritas d’arreu de la diòcesi. Pel que fa el perfil de les persones ateses, un 29% són persones soles, un 55% són famílies amb fills, un 20,4% són famílies monoparentals i un 16% són d’altres tipologies de llars.
Memòria de Càritas Diocesana de Girona 2017 (provisional) Nota de premsa
17
Abril
2018

Càritas modernitza la recollida de roba al carrer

Càritas Diocesana de Girona ha començat a distribuir 50 nous contenidors vermells arreu de la diòcesi de Girona amb l’objectiu de facilitar la donació i recollida de roba usada. Els tèxtils que estan en bones condicions es destinen a programes d’entrega social i a la venda a través de canals solidaris de comercialització. Els beneficis obtinguts per aquests canals són invertits íntegrament en programes adreçats persones en risc d’exclusió ateses per Càritas. La roba que no es pot utilitzar pels robers i botigues de segona mà es porta a la planta de valorització de Sant Esteve Sesrovires.


Fornells de la Selva, Castelló d’Empúries i Viladamat són els primers municipis que comptaran amb els nous contenidors. Durant els propers mesos, l’entitat anirà repartint la resta de contenidors, gràcies a la col·laboració d’ajuntaments i entitats privades d’arreu de la diòcesi de Girona i superfícies comercials com Hipercor o Gran Jonquera Outlet. Fins ara, la recollida de roba per a Càritas es duia a terme majoritàriament a través de les entregues als robers. Amb el nou sistema, Càritas espera facilitar les donacions, perquè ja no dependran d’horaris d’obertura dels equipaments. La recollida i el manteniment dels contenidors és una activitat que duu a terme Ecosol, l’empresa d’inserció de Càritas Diocesana de Girona, que té objectiu facilitar la inserció laboral de persones que es troben en situació de vulnerabilitat.


Els nous contenidors, identificats de color vermell, compleixen totes les mesures de seguretat i de qualitat, i estan pensats per recollir roba en bones condicions, així com calçat per a persones de totes les edats. Durant el primer any, l’entitat preveu poder recollir fins a 250.000kg de roba utilitzada. La roba dels contenidors es recollirà periòdicament i s’enviarà a una planta de triatge i acondicionament. La planta, que té 6.000m2 i està ubicada a Sant Esteve sesrovires, està gestionada per l’empresa d’inserció Formació i Treball, de Càritas Diocesana de Barcelona, i forma part d’una estratègia comuna de reciclatge de roba amb la resta de Càritas de l’estat, que compten amb dues plantes més, una a València i l’altra a Bilbao, gestionades per Koopera.


La roba que arriba a la planta de Sant Esteve Sesrovires es classifica en tres grans grups: un 7% es destina a botigues de segona mà i serveis socials, una segona part, que representa el 55%, s’envia a projectes de cooperació internacional, sobretot al continent Africà, i la resta, un 30%, es recicla en forma de matèries primes que s’envien a països que es dediquen a la producció de nou tèxtil. Hi ha també una petita quantitat de roba, un 8%, que es prepara per a un tractament finalista i es fa arribar a una planta de cogeneració energètica.


28
Març
2018

Càritas agrupa els dos robers de Salt en un nou espai multifuncional

Càritas ha inaugurat un nou equipament anomenat Espai amb Cor, ubicat al passeig Marquès de Camps 6 de Salt. L’Espai amb Cor agruparà els dos robers i els tallers i serveis relacionats que fins ara hi havia al municipi, vinculats a les parròquies de Sant Jaume i de Sant Cugat, en un nou espai pioner que representa una evolució del model tradicional de rober de l’entitat. Aquest nou equipament s’ha pensat per anar més enllà de l’entrega social de roba a persones en risc d’exclusió social. L’objectiu principal, a banda de proveir de roba les famílies que en necessiten i no poden accedir-hi, és fomentar la implicació de les persones participants a través de xerrades i tallers diversos pensats per compartir experiència i coneixement.


El nou Espai amb Cor, promogut per Càritas Salt Agrupació de Parròquies, obrirà de dilluns a divendres de 10h a 12h i de 17h a 19h, estarà gestionat per persones voluntàries i una persona tècnica de l’entitat i comptarà amb un espai diàfan per realitzar activitats diverses.


L’equipament s’utilitzarà per realitzar entrega social de roba a persones en risc d’exclusió social però també acollirà xerrades sobre consum responsable i reutilització i reciclatge de roba, entre d’altres temes, i tallers de costura que fins ara s’havien dut a terme en els espais antics. El nou equipament donarà atenció a persones amb nivells de coneixement diversos i potenciarà que s’ajudin mútuament i que comparteixin tècniques i experiència per trobar solucions innovadores per a la reutilització de roba. Les persones i entitats donants de roba s’hi poden adreçar directament. Càritas recorda que en aquest moment manca especialment roba d’home, de mainada i calçat en bon estat.


Un espai integrat a l’acció social de Càritas


L’Espai amb Cor s’emmarca en l’estratègia de dinamització comunitària que duu a terme l’entitat arreu del territori amb la voluntat de proporcionar una atenció integral a les famílies i oferir eines per establir vincles, conèixer i participar dels recursos de l’entorn per millorar el benestar i superar les situacions de vulnerabilitat.

Actualment, alguns projectes locals de rober, com el cas de Salt, es troben en una evolució del model més tradicional cap un model més inclusiu amb les persones i més participatiu. Una de les premisses de l’entitat és adequar físicament els espais que ocupen els robers, per oferir zones més amples i diàfanes, per facilitar l’acollida i la trobada entre les persones que s’hi adrecen.




08
Març
2018

Càritas denuncia les múltiples violències que pateixen les dones i reclama polítiques d'igualtat

En el Dia Internacional de la Dona, Càritas vol denunciar les múltiples violències que continuen patint les dones cada dia i insta les Administracions Públiques a desenvolupar polítiques proactives per assegurar una igualtat real, l’accés als drets i la garantia d’una protecció i assistència adequades.


Objecte de violències diàries

La violència masclista es manifesta de múltiples formes, que amb freqüència es veuen “normalitzades” pels usos que sustenten la societat patriarcal. Tot i que la desigualtat ha guanyat visibilitat, no sempre som conscients ni són reconegudes aquestes violències diàries suportades per les dones.

Per desgràcia, sobren exemples d’aquesta realitat, com són la por a passejar soles durant la nit, insults i comentaris masclistes, els tocaments i mirades obscenes, la situació d’infravaloració i humiliació en les feines feminitzades, la persistent esquerda salarial o les lacres intolerables de l’explotació sexual, la violència de gènere i els assassinats. Totes elles són violències relacionades, que s’ubiquen, es fonamenten, es reforcen i es justifiquen des del sistema i l’atavisme patriarcals. L’exercici arbitrari i normalitzat d’aquesta violència es converteix en la seva expressió més aberrant.

Un desenvolupament liderat per dones


Amb el suport a nombrosos projectes de cooperació internacional, Càritas contribueix a convertir les dones en protagonistes de les seves vides i a enfortir el seu lideratge en els processos de transformació de les seves realitat que permetin disminuir la desigualtat i eradicar les vulneracions greus de drets humans. L’experiència ens demostra que, en la mesura que són empoderades i reconegudes, les dones desenvolupen un paper decisiu com a impulsores del desenvolupament local, l’emprenedoria social, l’autonomia familiar, la solidaritat comunitària i la construcció de la pau.

En aquest Dia Internacional de la Dona, Càritas aposta per una vida exempta de totes les violències, on cada dona pugui desenvolupar la seva vida lliurement i amb autonomia, i sigui reconeguda plenament com una persona amb drets i dignitat.

Conciliació laboral i familiar

Compartim la reclamació de Càritas Europa que, sota el lema “Mateixos drets, mateixos deures”, llancen a les institucions i Governs europeus perquè trenquin els estereotips sobre les responsabilitats de cura parental a les famílies mitjançant l’aprovació de l’actual proposta de Directiva de la UE sobre l’equilibri entre la vida laboral i familiar.

Creiem que aquest equilibri ofereix una oportunitat única per reduir les diferències entre pares i mares en termes de responsabilitats laborals, salarials i de cures, de facilitar l’elecció de formar una família i de promoure la participació de les dones en el mercat de treball.

Defensem, per això, la proposta que Càritas Europa llança al Consell i al Parlament Europeu perquè arribin a un acord sobre la proposta de Directiva assenyalada i garanteixin una remuneració digna d’un permís parental d’almenys quatre mesos per pare. En adoptar aquesta Directiva, les institucions comunitàries estaran demostrant el seu compromís d’avançar cap a una Europa més social, com es va prometre durant la proclamació del Pilar Europeu dels Drets Socials el novembre de 2017.

Recentment i amb aquest objectiu, Càritas Diocesana de Girona s’ha adherit a la xarxa per la reforma horària, per tal d’impulsar propostes que facilitin la conciliació laboral i familiar i hàbits saludables.

Canvi d’actituds

Volem reivindicar, tanmateix, la defensa expressa llançada per Joan Pau II a la seva Carta a les dones de 1995 on expressava l’”admiració cap a les dones de bona voluntat que s’han dedicat a defensar la dignitat de la seva condició femenina mitjançant la conquesta de drets fonamentals socials, econòmics i polítics, i han pres aquesta valent iniciativa en temps en que aquest compromís seu era considerat un acte de transgressió, un signe de falta de feminitat, una manifestació d’exhibicionisme, i tal vegada un pecat”.

Inspirats per aquesta exhortació i des del nostre compromís diari en la transformació de la realitat que afecta les dones en situació més precària, Càritas aposta per un canvi d’estructures i d’actituds, i llança una crida a la comunitat cristiana i a tota la societat per denunciar les conductes masclistes que segueixen dificultant la vida quotidiana de moltes dones, per no ser còmplices de la desigualtat i a ser agents actius en la construcció d’una societat de persones iguals i lliure de violències.







Nota de premsa
21
Febrer
2018

Càritas reforça els serveis a la Bisbal d’Empordà

El grup empresarial SOLGIRONÈS, dedicat a l’energia solar, a l’exportació i alimentació i a la inversió, ha finançat amb 10.000 euros els projectes que Càritas duu a terme a la Bisbal d’Empordà i a una vintena de municipis propers. L’aportació del grup empresarial es destinarà a reforçar els serveis dedicats a la infància (ajudes per a la medicació, òptica, ortopèdia, material i menjador escolar i transport), ajudes bàsiques per a l’alimentació, a la gent gran (acompanyament, escolta, conversa i afecte a persones grans en situació de solitud no volguda), i a la reforma de l’equipament de dutxes per a persones sense llar o amb problemes de pobresa energètica.

Esperança Serra, presidenta de Càritas La Bisbal d’Empordà, ha assegurat que “donatius com el SOLGIRONÈS són una gran ajuda per poder millorar l’atenció a les persones en risc d’exclusió” i ha volgut agrair “l’esforç, la confiança i el compromís de totes les empreses, persones sòcies, donants o voluntàries que col·laboren amb Càritas i que formen part del seu valor”.

Càritas La Bisbal d’Empordà compta amb 65 persones voluntàries i desenvolupa 10 projectes i serveis d’acció social. L’entitat compta amb finançament municipal i donacions de parròquies i entitats religioses, però depèn en gran mesura de les aportacions de socis, donants i empreses compromeses amb la seva tasca social.
Nota de premsa
12
Febrer
2018

3 minuts per menjar bé

El Programa Aliments de Càritas Diocesana de Girona ha editat i publicat un vídeo< per difondre els beneficis d’una alimentació saludable i equilibrada. El vídeo porta per títol “2 minuts per menjar bé”, i està editat en català, castellà i àrab. Des de fa unes setmanes, el vídeo es projecta als Centres de Distribució d’Aliments, amb l’acompanyament d’una persona tècnica. Les persones ateses als Centres de Distribució d’Aliments veuen el vídeo i responen un petit qüestionari. Càritas preveu que durant el 2018, el vídeo arribarà al 80% de les persones ateses als Centres de Disribució d’Aliments, que suposa una mica més de 7.000 famílies. El vídeo també s’utilitza per a tallers i xerrades als projectes educatius i als espais dedicats a l’acollida sociolingüística.

Vegeu el vídeo.
Històric de notícies
Càritas Diocesana de Girona
Pujada de la Mercè 8, 17004 Girona
Tel. 972 20 49 80
caritas@caritasgirona.cat
Tots els drets reservats
Avís legal | Política de cookies
Si prefereixes donar per transferència bancària:
Caixabank: ES88-2100-0002-53-0200129121
Triodos Bank: ES38-1491-0001-26-2073033124
© Copyright NEORG 2023 by NEORG