MENÚ
Home >> Diem >> Notícies

Notícies

Vols rebre les notícies al teu correu? Fes clic aquí
16
Novembre
2018

Càritas dedica la Segona Jornada Mundial dels Pobres al voluntariat

Ara fa un any el Papa Francesc va establir que la comunitat cristiana dedicaria un diumenge a la visualització del camí compartit amb les persones que es troben en situació de pobresa i que són acollides per les entitats d’Església. Va anomenar aquesta celebració Jornada Mundial dels Pobres. La segona edició de la jornada tindrà lloc aquest diumenge, 18 de novembre. En aquesta ocasió, el papa ha centrat el missatge en recordar que les persones en situació de pobresa descobreixen Déu en més profunditat, a partir de tres actituds: cridar, respondre i alliberar.


El text desenvolupa aquestes actituds i ens diu que quan les persones senten que la seva situació ja no es pot suportar, la seva reacció més natural és un crit, que esdevé una petició. Des de Càritas ens preguntem si la societat escolta prou aquest crit i si és capaç de reconèixer-ne les veus si no deixa pas primer al silenci. La segona actitud és respondre, i en aquest sentit la pròpia Jornada és ja una petita resposta que l’Església sencera dirigeix a les persones en situació de pobresa arreu del món, perquè sentin reconegut aquest crit. El Papa ens diu que la resposta dels creients no pot limitar-se a una forma d’assistència – si bé és necessària en situacions d’emergència–, sinó que exigeix una «atenció amant», que honra l’altre com a persona i que cerca el seu bé en un sentit molt més extens. Pel que fa alliberar, el missatge ens recorda que la pobresa no és mai buscada, sinó fruit de l’egoisme, de l’orgull, de l’avarícia i de la injustícia, que són mals tan antics com l’home, i que continuen provocant conseqüències socials dramàtiques.


La Bíblia és plena de referències i de crides a estendre la mà cap a les persones en situació de pobresa i ens recorda l’imperatiu d’oferir acollida, protecció i amistat. Càritas és una de les eines que per dur a terme aquesta crida i el voluntariat n’és l’expressió més clara. Per aquest motiu, Càritas vol centrar la Segona Jornada Mundial dels Pobres en compartir la mirada envers les persones vulnerables amb més persones i a ampliar la base social del voluntariat per poder escoltar tots els crits, donar més respostes i aconseguir alliberar, és a dir, dotar d’autonomia les persones en situació de pobresa, perquè puguin integrar-se plenament en societat.
07
Novembre
2018

Càritas organitza un sopar solidari centrat en les migracions forçades

Càritas Diocesana de Girona organitza el sopar solidari Som Refugi que tindrà lloc dijous 22 de novembre al Balneari Vichy Catalan de Caldes de Malavella. L’acte, patrocinat per Clínica Bofill i amb la col·laboració del balneari, està dirigit a les empreses i Entitats amb Cor que col·laboren amb Càritas, als socis i donants i a totes les persones que creuen en els valors de l’entitat i confien en el rigor dels seus programes i projectes d’acció social arreu del territori. El sopar Som Refugi és un acció solidària que destinarà tots els seus beneficis als projectes de l’entitat. L’acte se centrarà en les migracions forçades per la violència o per la falta de recursos més severa i en la defensa del Drets de totes les persones a ser acollides i a viure amb dignitat.

Les persones assistents a l’acte solidari podran degustar el sopar gastronòmic preparat per l’equip del restaurant Delicius, encapçalat pel xef David Heras. A més, hi haurà diverses sorpreses i una interpretació musical.


Horari de lacte
20:30h Copa de benvinguda i aperitiu amb una interpretació musical
21:00h Presentació i Sopar
22:45h Clausura




Si voleu assistir al sopar, reserveu la vostra plaça per 75 euros* trucant al 972 20 49 80, al 683 14 32 39, escrivint un correu a soparsolidari@caritasgirona.cat o en aquest enllaç.

Si no podeu assistir al sopar però voleu fer un donatiu, cal que ho feu en aquesta pàgina, i que poseu “SOPAR FILA ZERO” al concepte.


*Els primers 150€ donats (en el conjunt dels teus donatius com a contribuent) desgravaran un 75% a la teva declaració de la Renda. Com a empresa podreu deduir-vos de l’impost de Societats el 35% de l’aportació que hagueu fet a la nostra entitat.

Menú
15
Octubre
2018

El voluntariat jove de Càritas apadrina gairebé 600 persones grans

El projecte Apadrinar un avi, de Càritas Diocesana de Girona, inicia la desena edició amb la implicació de 56 residències de la tercera edat i 57 centres educatius. L’entitat calcula que enguany hi participaran voluntàriament 650 joves, que apadrinaran fins a 600 persones grans. El projecte es duu a terme amb els equips de 20 Càritas de la diòcesi de Girona. Càritas Diocesana de Girona ha volgut celebrar el desè aniversari del projecte difonent un vídeo molt emotiu, carregat de testimonis i vivències dels participants.


Un èxit intergeneracional


La iniciativa posa en relació joves estudiants i persones grans que viuen en centres residencials, per lluitar contra la solitud i per fomentar les relacions entre generacions, a través de visites dels joves als centres. Un cop per setmana, cada jove es reuneix amb la persona gran apadrinada i junts comparteixen converses i passejades i realitzen activitats diverses. Les trobades contribueixen a augmentar l’autoestima i el benestar de les persones grans. Els joves, per altra banda, reben l’experiència i la saviesa de les persones grans.

15
Octubre
2018

Gaudeix de l’òpera Llull i col·labora amb els projectes de Càritas

Fundació Metalquimia organitza un any més un gran espectacle amb la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya (SCCC) com a protagonista. Enguany, la representació és una òpera inèdita dedicada a Ramon Llull, amb música original de Francesc Cassú, director de La Principal de la Bisbal, i amb llibret de l’escriptor Jaume Cabré.


Com en la resta d’ocasions, Fundació Metalquimia vol aprofitar l’ocasió per donar suport a Càritas Diocesana de Girona i destinarà els beneficis de 80 entrades als programes i projectes de l’entitat. Les entrades solidàries són per al concert del dia 24 de novembre a les 20:30h a l’Auditori de Girona.


Entrades solidàries


Per adquirir una entrada solidària, cal que truqueu a Càritas Diocesana de Girona al telèfon 972 20 49 80 fins el dia 20 de novembre, de 9h a 14h o de 15h a 17h, o que ens visiteu a la Pujada de la Mercè, 8 de Girona. També podeu adquirir les entrades a través d’internet o realitzant una transferència bancària.


Aportacions per Internet


-Accedeix a l'apartat de donatius
-Introdueix les teves dades personals
-Escull: "Pagament amb Targeta" a "Forma de pagament de l'aportació"
Al “concepte” indica: Número entrades + Concert 24/11.
-Recull les entrades el mateix dia del concert a la guixeta de l’Auditori de Girona.


A través del banc (fins el 20 de novembre)

-Realitza una transferència bancària al número de compte ES88 2100 0002 53 0200129121
-Indica nom i cognoms
-Al "Concepte", indica "número d'entrades + Concert 24/11".
-Recull les entrades el mateix dia del concert a la guixeta de l’Auditori de Girona
08
Octubre
2018

Càritas impulsa la dignificació del treball domèstic

Càritas Diocesana de Girona ofereix un servei d’assessorament i facilita la contractació legal de personal per a tasques de la llar. D’aquesta manera, l’entitat genera oportunitats laborals dignes a persones que es troben en situació d’exclusió social i, alhora, acompanya les famílies que cerquen personal per a tasques domèstiques, com la neteja de la llar o la cura de persones grans, entre d’altres. Els serveis laborals de l’entitat s’encarreguen de formar i fer el seguiment professional del personal, i orienten les famílies en matèria de Normativa de la Llar. En el marc de la campanya “Defensem el Treball Decent”, Càritas acaba d’editar un material informatiu amb l’objectiu de promoure la contractació digne de persones en risc d’exclusió.


Més informació:
972 20 49 80
intermediacio@caritasgirona.cat
Díptic informatiu
08
Octubre
2018

Càritas, Justícia i Pau i la Pastoral Obrera reclamen la feina digna

Càritas Diocesana de Girona, Justícia i Pau i la Pastoral Obrera reivindiquen la feina digna en el marc de la Jornada Mundial per al Treball Decent, que les entitats d’església celebren el dia 7 d’octubre arreu del país. El manifest conjunt de les tres entitats, sota el lema “Defensem el Treball Decent”, publicat durant la jornada d’aquest diumenge, denuncia principalment l’augment de les desigualtats entre rics i pobres i la falta de voluntat i d’acció política per reduir-les, lluitar contra el frau fiscal i dignificar la feina i els salaris.


Càritas Diocesana de Girona ha dut a terme un recull de testimonis de persones acollides per l’entitat que han viscut situacions diverses d’injustícia i de precarietat en l’àmbit laboral, i que anirà publicant en forma de missatges a les xarxes socials en el marc de la campanya “Defensem el Treball Decent” durant els dies posteriors a la jornada. Alguns d’aquests testimonis reflecteixen situacions de manca de contractació i de cobertura legal, de jornades de sobrexplotació durant la temporada turística o de dificultat per aconseguir un contracte per les traves administratives relacionades amb estrangeria. L’entitat també alerta de la poca retribució d’algunes feines que, si bé s’ajusten al salari mínim interprofessional, la realitat és que algunes persones perceben un sou brut que en prou feines arriba a 5 euros l’hora.


Davant d’aquestes situacions, Càritas Diocesana de Girona, i la resta d’entitats impulsores, recorden que cal lluitar contra el treball no declarat, l’economia informal i el frau fiscal i que cal reivindicar i treballar per l’establiment d’una sòlida base jurídica de Drets Laborals, i la implicació de tots els interlocutors socials. A més, les entitats reclamen la creació d’ocupació de qualitat i de salaris i condicions dignes per evitar el fenomen dels treballadors pobres, que són persones que, malgrat tenen una feina, no tenen els recursos suficients per poder sortir de les situacions d’exclusió social.




Manifest Treball Decent 2018
17
Setembre
2018

Segones oportunitats per accedir al mercat laboral

Ecosol, l’empresa d’inserció de Càritas Diocesana de Girona, Fundació Drissa i Fundació Mas Xirgu, han signat aquest divendres a Girona l’acord de col·laboració amb Obra Social “la Caixa” per posar en marxa el projecte Segones Oportunitats, centrat en la inserció al mercat laboral ordinari de persones en situació d’exclusió social i persones amb discapacitat intel·lectual i trastorn mental que actualment treballen en un centre especial de treball (CET), en una empresa d’inserció, o que es troben desocupades. El projecte té previst acompanyar fins a 35 persones que es troben en alguna d’aquestes situacions.


Per aconseguir aquest objectiu, les entitats signants tenen previstes diverses accions com l’inici de la nova linea d'activitat conjunta Rellegim i de recollida de roba de segona mà, l’acompanyament i formació específica per a l’adaptació als llocs de treball, la gestió d’una borsa de treball per a l’empresa ordinària i la creació i modernització de llocs de treball protegit.


El projecte Rellegim està basat en un model desenvolupat a Israel, on s'utilitza la venda i restauració de llibres de segona mà per ocupar persones amb discapacitat, malaltia mental i risc d'exclusió social. La recollida de roba de segona mà forma part d’un procés de modernització, impulsat per Càritas Diocesana de Girona i Ecosol, que ja ha començat a distribuir contenidors arreu de la província i a implantar un sistema de recollida centralitzat, innovador i sostenible. Les 35 persones participants rebran formació amb mòduls teòrics, i pràctiques professionals, a més de tallers de competències i coaching, entre d’altres, amb l’objectiu de facilitar-los l’accés i la permanència al mercat laboral obert.



17
Setembre
2018

Càritas inicia un projecte per abordar l'adolescència i la cohesió familiar

L’ús i abús dels mòbils i de les xarxes socials, les drogues o la convivència familiar són alguns dels temes que més preocupen les famílies amb fills adolescents. Durant aquesta etapa de canvis s’han de prendre decisions que afectaran el futur dels fills, com escollir el tipus d’estudis o el tipus de relacions amb l’entorn. Les transformacions i reptes d’aquest període reclamen un acompanyament adult, dels pares i mares o tutors, però no sempre es tenen prou eines o informació per afrontar-les adequadament. Des de Càritas, l’adolescència s’interpreta també com un moment important des de la perspectiva social, en la mesura que els vincles i les relacions de confiança que es creen, reforcen o perden, poden esdevenir la clau per poder viure una vida en dignitat i fer front a l’exclusió social.


Precisament, per abordar l’adolescència i millorar la cohesió familiar, Càritas, amb la col·laboració de l’ajuntament de Caldes de Malavella i el Consell Comarcal de La Selva, inicia aquesta tardor els tallers Famílies amb Flow. Es tracta d’una iniciativa pionera, dirigida a famílies del municipi o interessades en millorar aquests aspectes. Famílies amb Flow s’integra en el Programa Benestar i Comunitat de Dipsalut en la perspectiva innovadora de les accions comunitàries, desenvolupada per Càritas a través de diversos projectes arreu del territori. Les accions comunitàries aborden les problemàtiques socials facilitant, sobretot, la participació de persones en grups i activitats diverses, com els horts socials, els tallers de llengua i cultura o els grups d’empoderament.


Els tallers de Famílies en Flow estaran dirigits per una persona tècnica de l’entitat i s’organitzaran en 10 sessions d’una hora i mitja, repartides amb sessions només per a pares i mares, sessions per a adolescents de 10 a 14 anys i sessions compartides. L’objectiu principal és millorar la convivència entre pares i fills i generar relacions de comunicació i de major confiança. Està previst que comencin a l’Octubre i finalitzin al desembre d’aquest any.
02
Juliol
2018

Càritas desmenteix els rumors sobre les persones migrants

La migració pot ser un tema emocional i divisori de les polítiques de molts països, en les comunitats interessades i a les famílies i grups d’amics. Càritas, en el marc de la campanya Compartint el viatge, ha reflexionat i publicat un document sobre els rumors més comuns sobre la migració i la realitat que amaguen.


Entre els rumors més populars hi trobem la creença que el nombre de persones migrants ha augmentat en els darrers anys arreu del món, però la realitat és que durant més de mig segle, el nombre de migrants s’ha mantingut aproximadament en el 3% de la població mundial. Un altre dels rumors més populars és el que afirma que el tancament de fronteres és l’eina més efectiva per frenar la marea de migrants i refugiats. També en aquest cas, els fets demostren que no és veritat. En aquest cas, per exemple, el tancament de fronteres aconsegueix generar entre els migrants temporals, que no s'atreixen a tornar al seu país i es converteixen en migrants permanents. L'efecte contrari del que pretenen aquestes polítiques.


Tots aquests rumors, i molts d'altres estan recollits en el donatiu a Càritas i contribuiràs a la defensa dels Drets de les persones migrants.




29
Juny
2018

116 famílies de Girona i Salt fan front a l’exclusió social amb Càritas el programa Caixa Proinfància

La pobresa es transmet de pares a fills, afecta les condicions de l’entorn, la salut i l’organització de les famílies i acaba repercutint molt clarament en el procés d’aprenentatge i desenvolupament personal dels infants i adolescents. El programa Caixa Proinfància de l’Obra Social “la Caixa” aborda aquestes situacions a través d’un model d’atenció d’infants de 0 a 18 anys que mobilitza tant les famílies com l’entorn educatiu i social, en espais de trobada en els quals s’ofereixen recursos socials, educatius i terapèutics a cada cas, per prevenir situacions d’exclusió social. Les famílies s’impliquen de manera activa en el programa, participant d’activitats com “La família del mes”, en les que els pares i mares ofereixen els seus coneixements i experiències als infants i adolescents o en les trobades que s’han realitzat a final de curs a Girona, sempre amb l’acompanyament d’educadors socials especialitzats.

En total, durant aquest curs, fins a 132 infants i adolescents de Girona i Salt i les seves famílies han rebut aquest acompanyament intensiu i complementari a l’escola, amb l’objectiu de millorar els seus processos d’aprenentatge i evitar situacions d’exclusió social. Aquest estiu, 30 infants i joves aniran de colònies i campaments, amb les entitats de lleure Sorellona i Fundació Esplai que formen part del el programa Caixa Proinfància.

L’acció del Programa CaixaProinfància es desenvolupa a Girona i a Salt, amb la coordinació de Càritas Diocesana de Girona, i la participació dels ajuntaments, els Serveis Socials i les entitats: La Caseta, Ventijol, Associació d’Iniciatives Socials, Fundació Esplai, Casal dels Infants, Fundació Gentis, Suara Cooperativa, Creu Roja i Sorellona.




Nota de premsa
Històric de notícies
Càritas Diocesana de Girona
Pujada de la Mercè 8, 17004 Girona
Tel. 972 20 49 80
caritas@caritasgirona.cat
Tots els drets reservats
Avís legal | Política de cookies
Si prefereixes donar per transferència bancària:
Caixabank: ES88-2100-0002-53-0200129121
Triodos Bank: ES38-1491-0001-26-2073033124
© Copyright NEORG 2023 by NEORG