MENÚ
Home >> Diem >> Notícies

Notícies

Vols rebre les notícies al teu correu? Fes clic aquí
30
Octubre
2017

Càritas Alt Empordà Interior presentarà els projectes en un acte al Teatre Jardí de Figueres

El Teatre Municipal El Jardí de Figueres (Alt Empordà) acollirà l’acte de presentació dels projectes de Càritas Alt Empordà Interior diumenge 5 de novembre a les 6 de la tarda. L’acte, que porta per lema “Que no t’ho expliquin: Vine!”, és gratuït i obert a tot el públic. L’objectiu principal de la trobada és fer conèixer els projectes de Càritas a la zona de l’Alt Empordà Interior, aprofitant l’inici de curs. Els organitzadors han volgut combinar la difusió de la tasca de l’entitat amb actuacions musicals i teatrals diverses, perquè sigui una tarda “de compromís amb els nostres valors però també d’entreteniment”, com assegura el seu president, Marià Lorca.


L’acte estarà conduït pel periodista Màrius Puntonet. Pel que fa les actuacions, hi seran la Companyia de Teatre Còmic de Sant Llorenç de la Muga, amb Roger Egea i Joan Tomàs, dirigida per Joan Serrat, el cantautor Lluís Lozano, els Castellers de Figueres i el grup musical Cave Cattus. La durada de l’acte serà de dues hores. Els assistents podran conèixer també testimonis de voluntaris, col·laboradors i participants dels diversos projectes de l’entitat.

Càritas Alt Empordà Interior, compromesa amb l’acció social al territori

Càritas Alt Empordà Interior és una de les 50 Càritas de la diòcesi de Girona. L’acció social desenvolupada per Càritas va molt més enllà de l’entrega assistencial, sinó que se centra en la promoció de la persona i en la seva autonomia, a través d’inicatives molt diverses com els tallers d’acollida lingüística i cultural, els pisos d’acolliment temporal, els projectes contra la solitud de les persones grans, el suport educatiu o la inserció laboral.

Més informació: 972 50 41 52




Nota de premsa
28
Setembre
2017

Mas Marroch acollirà un sopar solidari a benefici de Càritas

L’espai exclusiu Mas Marroch de Vilablareix, gestionat per l’equip d’El Celler de Can Roca, serà l’escenari de la vetllada La Màgia de la Solidaritat, organitzada per Càritas Diocesana de Girona la nit del dijous 26 d’octubre. L’acte té per objectiu difondre els èxits i els reptes de l’acció social de l’entitat, ampliar la base social de socis i donants, i recaptar fons per als projectes dedicats a les famílies amb infants que es troben en risc d’exclusió social. Segons l’última memòria de Càritas Diocesana de Girona, el 57% de les famílies ateses té fills menors a càrrec i un 13% de les persones ateses per l’entitat té menys de 18 anys. Gairebé un miler d’infants i joves van ser atesos pels serveis educatius de Càritas durant el darrer curs amb l’objectiu de garantir-los igualtat d’oportunitats.

Els assistents a La Màgia de Solidaritat podran degustar un sopar gastronòmic amb el prestigiós segell dels germans Roca, acompanyat per un espectacle de màgia inspirat en els valors de la solidaritat a càrrec de David el Mag i Carles el Mag, i diverses sorpreses.


El cost del sopar és de 75€. Tots els beneficis es destinaran al finançament dels programes i projectes de l’entitat. Les reserves es poden realitzar a través d’internet. Per a més informació, cal posar-se en contacte amb Càritas Diocesana de Girona al 972 20 49 80 o per correu electrònic a soparsolidari@caritasgirona.cat.


Nota de premsa Cartell A3 La Màgia de la Solidaritat
19
Setembre
2017

Una cinquantena d’infants i joves en risc d’exclusió han gaudit de colònies durant aquest estiu

L’atenció a la infància i la família és un dels àmbits prioritaris del treball de Càritas a la diòcesi de Girona. Cerquem la inclusió social i educativa dels infants i joves en l’etapa d’estudis obligatoris perquè puguin continuar el seu procés formatiu. El programa de suport a l’escolaritat reuneix projectes i serveis que treballen per a la igualtat d’oportunitats en el sistema escolar i social. Però les activitats no s’aturen durant el període estival.


Aquest estiu, una cinquantena d’infants i joves han pogut gaudir de colònies en estades de cinc a quinze dies, gràcies a les donacions privades i a l’oferta de places que fan entitats de lleure, com la Fundació Escola de l’Esplai, La Sorellona i la Fundació “la Caixa”. Alguns dels nostres projectes educatius han establert col·laboració amb entitats esportives, culturals i artístiques perquè els menors poguessin disposar d’activitats extraescolars i, gràcies a les beques, han accedit a les que han triat. Així, hem intentant fomentar les mateixes oportunitats que altres infants de famílies amb més possibilitats econòmiques.

19
Setembre
2017

Càritas inicia el projecte Llaços per facilitar habitatge a persones sense llar

Càritas Diocesana de Girona ha posat en marxa durant el mes d’agost el projecte Llaços, amb l’objectiu de proporcionar un habitatge a les persones sense llar, com a punt de partida per a la seva inclusió social, seguint el mètode housing first. Ja fa més d’un any que La Sopa, el Centre d’Acolliment de la ciutat de Girona, va iniciar una línia de treball seguint aquesta metodologia, amb resultats satisfactoris. Des de l’òptica del housing first, l’habitatge proporciona la seguretat i l’estabilitat necessàries per abordar la resta de problemàtiques associades a l’exclusió. Càritas, de manera coordinada amb La Sopa, també ha volgut donar una resposta a aquesta realitat d’exclusió severa que pateixen les persones sense llar. L’entitat ha posat en marxa el projecte Llaços per a les persones sense llar, seguint el mateix mètode. De moment, el projecte compta amb un pis a Girona, pensat per acollir fins a 3 persones, derivades del Centre d’Acolliment La Sopa, que compten amb l’acompanyament de tècnics de l’entitat. S’espera que aquesta iniciativa permeti millorar la salut i la higiene d’aquestes persones i que les ajudi a crear nous vincles per facilitar-ne la inclusió social.


La disponibilitat d’habitatges per poder oferir a les persones sense llar és la principal dificultat del projecte en aquest moment. Càritas fa una crida per fomentar les sessions d’habitatge desocupats per a aquesta i altres iniciatives d’acció social dedicades a les persones en risc d’exclusió.


Les persones sense llar a Girona


La nit del 18 de maig 2016 es va realitzar l’últim recompte de persones sense llar a la ciutat de Girona, gràcies a la implicació de diverses entitats. El recompte va mostrar que a Girona hi havia 118 persones dormint al carrer, a més de les 124 acollides en les diverses fases del Centre d’Acolliment La Sopa. En total, doncs, a Girona hi havia en aquell moment fins a 242 persones en situació de sense llar.

16
Juny
2017

El reforç educatiu celebra la cloenda de les activitats amb un acte conjunt 

Dimecres es va celebrar la cloenda del reforç educatiu de Càritas, servei que es realitza en el marc del programa CaixaProinfància a Girona, concretament als barris de Palau i Barri Vell. Prop d'una seixantena de nens i nenes, i les seves famílies estaven convidades a l'acte, el qual va tenir dos momenents importants: l'entrega de diplomes a tots els participants i l'agraïment a les educadores, voluntàries i practicants que han estat en el servei durant tot el curs, i una part més lúdica al pati de la Casa de Cultura de Girona, on es van habilitar diferents espais amb jocs per les famílies, tallers, photocalls, i berenar.


Una petita festa per poder mostrar als pares i mares tota la feina realitzada durant l'any i potenciar, així, un espai de relació, vincle i joc en família.
30
Maig
2017

Càritas celebra la cloenda anual del projecte Apadrinar un Avi

El projecte Apadrinar un Avi, de Càritas Diocesana de Girona, està celebrant el final de curs arreu de la diòcesi de Girona durant els mesos de maig i juny. Fins a 19 Càritas porten a terme el projecte Apadrinar un Avi.


La iniciativa, que forma part del Programa Gent Gran de l’entitat, té per objectiu combatre la solitud de les persones grans, fomentant el contacte amb voluntaris joves, que realitzen visites setmanals a les residències geriàtriques, durant el període escolar. Càritas impulsa d’aquesta manera la relació intergeneracional a través de la convivència i el respecte cap a les persones grans. El projecte, que es desenvolupa des de l’any 2008, és present a 20 municipis de la diòcesi de Girona i acompanya 536 persones grans que viuen en centres residencials i compta amb 608 joves estudiants voluntaris implicats.


Més de 130 persones, entre joves i gent gran, van participar a l’acte del passat divendres 26 de maig al Teatre de l’Escola Maristes de Girona per celebrar la cloenda de l’edició d’enguany del projecte a la ciutat. La directora de Càritas Diocesana de Girona, Dolors Puigdevall, i la presidenta de Càritas Interparroquial de Girona, Pilar Puigvert, van donar la benvinguda. Cristina Cervià, actriu, va fer de conductora de l’acte, i va comptat amb l’actuació dels 4 Gats de Palau, Joan Masaller, cantant d’havaneres, el conjunt de corda Stringjunts de l’Escola Municipal de Música de Girona, i alumnes de 4rt d’ESO de l’escola Maristes que van oferir un ball a tots els assitents.


Durant la celebració també hi van haver espais per presentar experiències intergeneracionals dutes a terme a la residències Creu de Palau i Can Regàs.


Un projecte consolidat


Apadrinar un Avi acompanya 536 persones grans que viuen en centres residencials, que pateixen solitud en diferents graus, i compta amb 608 joves estudiants que hi col∙laboren de manera totalment voluntària. Els joves són alumnes dels últims cursos d’ESO, Batxillerat, Cicles Formatius i estudiants universitaris de les poblacions on es desenvolupa el projecte.


A més, Apadrinar un Avi compta amb 10 persones contractades, 19 voluntaris de suport als tècnics de Càritas, 53 tècnics referents de les residències de gent gran on es desenvolupa el projecte, 54 centres educatius i el finançament de la Fundació Onix.


Municipis on es desenvolupa el projecte


El projecte es desenvolupa a 20 poblacions: Banyoles, Besalú, Cadaqués, Caldes de Malavella, Figueres, Girona, La Bisbal, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Malgrat de Mar, Olot, Palafolls, Palafrugell, Palamós, Pineda, Salt , Sant Feliu de Guíxols, Santa Coloma de Farners, Sils i Torroella de Montgrí.










25
Maig
2017

El Centre de Distribució d’Aliments es consolida com un projecte integral d’acció social

El Centre de Distribució d’Aliments (CDA) ha atès 8.393 famílies a través dels 10 centres distribuïts arreu de la província de Girona durant el 2016, segons les dades de la memòria presentada aquest migdia a Girona. El nombre de persones beneficiades per les accions del projecte es manté estable, amb una lleugera disminució respecte de l’any anterior i es situa en 26.450. Els responsables del projecte, presents a la roda de premsa celebrada aquest migdia al nou Centre de Distribució de Girona, ubicat al carrer Riu Güell, calculen que un 3,5% de la població de la província de Girona ha rebut aliments a través del Centre de Distribució d’Aliments. Aquesta xifra pot augmentar fins a dos punts, si s’hi sumen les persones ateses per la resta de serveis d’aliments de Càritas Diocesana de Girona, no inclosos en aquest projecte. El nombre total de cistelles distribuïdes augmenta i se situa a 112.052, una quantitat lleugerament superior a l’any anterior, perquè durant el 2016 les mateixes famílies es van atendre en més ocasions. Aquesta dada confirma la tendència iniciada el 2014, després d’uns anys d’augments d’atenció molt significatius. No obstant això, s’estabilitza en percentatges d’atenció elevats. Més del 98% de les famílies ateses ha estat derivat pels Serveis Socials d’Atenció Primària del territori. La resta, poc més d’un 2%, han estat derivats pels Serveis d’Acollida de Càritas locals o Creu Roja.


El voluntariat i la inserció sociolaboral, claus del projecte


El nombre de persones voluntàries s’ha doblat des de l’inici del projecte. El CDA té un objectiu que va molt més enllà de la simple distribució d’aliments. L’acollida i acompanyament de les persones que arriben al CDA esdevé un objectiu cabdal i prioritari del projecte; acollida i acompanyament que es garanteix gràcies a la participació de totes aquestes persones voluntàries. Els 212 voluntaris han col·laborat de mitjana 5 hores setmanals. Aquesta dada permet xifrar els recursos humans que representa aquest voluntariat en més de 50.000 hores de treball voluntari durant 2016.


El conveni, que s’ha renovat avui mateix, inclou la inserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió social com a un dels objectius principals. Els CDA han permès inserir laboralment 15 persones, que realitzen tasques de mosso de magatzem, exposició de producte i atenció de les persones participants. Aquestes persones contractades adquireixen habilitats que els faciliten la inserció posterior al mercat laboral ordinari.



Memòria CDA 2016 Nota de premsa amb informació detallada
17
Maig
2017

Més de 400 persones han trobat feina amb l'acompanyament de Càritas

Càritas Diocesana de Girona ha presentat aquest dimarts la memòria corresponent a l’acció social desenvolupada per l’entitat durant el 2016. El document destaca que 447 persones, d’un total de 1.190 ateses pels programes laborals de l’entitat, han trobat feina durant l’acompanyament. El 80% de les insercions són en el sector serveis, a més d'un 10% en indústria i un altre 10% en agricultura i construcció. El 60% de les insercions corresponen a dones i el 40% a homes.


Dolors Puigdevall, directora de Càritas Diocesana de Girona, ha volgut insisitir en la feina i l’educació com a “motors de canvi” i assegurat que “acompanyar les persones per trobar feina ha estat la nostra prioritat”. El 71% de les persones ateses per l’entitat es troba en situació d’atur. Puigdevall també ha volgut remarcar que els programes i projectes dedicats a l’educació i a la formació han permès atendre 984 infants i joves, i que un 68,5% d’aquests millora els resultats acadèmics. Fins a 2.918 persones han rebut alguna formació o han participat de tallers d’empoderament per aconseguir fer front a les situacions de vulnerabilitat.


Càritas Diocesana de Girona ha atès 22.283 persones durant el 2016 i fins a 54.943 persones s’han vist beneficiades de l’acció social de l’entitat, una xifra que es manté estable respecte el 2015, amb una mínima tendència a la baixa. Tanmateix, Puigdevall ha alertat de la “cronificació de la pobresa”, expressada en el 66% de persones que ja havien estat ateses a l’entitat amb anterioritat. Pel que fa el perfil de les persones ateses, el 57% són famílies amb fills a càrrec. D’aquestes, un 27% són famílies monoparentals i el 13% són menors d’edat. Puigdevall ha volgut remarcar que “la pobresa té cognom”, en la mesura que afecta a tot el nucli familiar, i molt especialment els fills.


L’entitat desenvolupa 15 programes d’acció social a través de 45 projectes i 314 serveis repartits en les localitats en les que treballen les 50 Càritas locals que actuen a la diòcesi de Girona. El voluntariat segueix augmentant a l’entitat, i aquest any són 2.613 persones voluntàries (71% de dones i 29% d’homes), 115 més que l’any anterior.


Crida a la solidaritat


Els fons que Càritas i la seva empresa d’inserció, Ecosol, han pogut dedicar a la seva acció durant el 2016, han estat més de 7 milions d’euros. Els fons de Càritas tenen procedència pública i privada a parts iguals (fons privats 49,74% i fons públics 50,26%). Puigdevall ha volgut fer una crida a la solidaritat de la ciutadania, expressant que “de la mateixa manera que avui estan arribant noves persones voluntàries que donen el seu temps i reforcen l’acció de les nostres Càritas locals, ens cal molt especialment la col·laboració de nous socis i empreses per tal de mantenir una tasca social avui imprescindible per milers de persones”.


Reptes de futur


Finalment, Puigdevall ha assenyalat com a reptes de futur la inserció laboral, la defensa del treball digne, avançar en les accions comunitàries, fer front a la cronicitat de la pobresa i a la desigualtat, i potenciar el lloguer social.

Memòria Càritas Diocesana 2016 Nota de premsa - Memòria Càritas Diocesana 2016 Portada Memòria 2016
06
Abril
2017

Càritas proposa marcar les dues caselles de l’assignació tributària

Càritas torna a proposar a tots els contribuents el mateix missatge que ve llançant en els darrers anys en l’inici de la campanya anual de la Renda, per animar-los a posar la “X” de manera conjunta a les dues caselles solidàries de l’Assignació Tributària: la destinada a l’Església catòlica i la d’Activitats d’Interés Social.


Per això s’ha editat un vídeo i diversos materials de difusió sota el lema «Algunes persones no donen res. Unes altres només la meitat. Millor 2» , amb el que es pretén cridar l’atenció dels ciutadans sobre la possibilitat que tenen de multiplicar per dos el seu compromís solidari a través de la Declaració de la Renda. Es tracta d’una opció molt senzilla, ja que quan es marquen totes dues opcions de forma simultània, els ciutadans poden col·laborar a la vegada, i sense cost afegit, amb un 0,7% de la seva base imponible a sostenir l’acció de l’Església i amb l’altre 0,7% a donar suport a les finalitats socials que desenvolupa Càritas i altres moltes organitzacions que reben fons de l’IRPF per finançar una part de la seva labor solidària.


7 preguntes bàsiques sobre l’assignació tributària a través de l’1,4% de l’IRPF


- De veritat puc marcar les dues caselles a la vegada? Sí. Es poden marcar totes dues caselles conjuntament.

- És cert que marcant les dues caselles es duplica l’ajuda? Sí. Cada casella marcada genera el 0,7%. Si les marques totes dues s’hi destina l’1,4%.

- I a mi em costa alguna cosa? No. No et costa res. Tu decideixes el destí de l’1,4% dels teus impostos.

- I si no marco cap casella? Hisenda destinarà l’import corresponent a altres partides dels pressupostos generals de l’Estat.

- Per què és bo marcar la casella de l’Església catòlica? Perquè així pots destinar un porcentatge dels teus impostos a col·laborar amb les necessitats de l’Església.

- Per què he de marcar també la casella Finalitats Socials? Perquè d’aquesta manera, un porcentatge dels teus impostos es destinen a projectes socials a Espanya i en països desfavorits.

- Percep Càritas recursos de les caselles de l’Església Catòlica i de Finalitats Socials? Sí. Càritas és part escencial de l’Església Catòlica i, a més, com a organització social rep fons de la casella Finalitat Socials.





Nota de premsa Falca de ràdio Cartell
08
Març
2017

Les dones continuen sent víctimes d’una múltiple discriminació

Des de 1911 els calendaris de tot el món reserven el 8 de març per visibilitzar la realitat de les dones i reivindicar la lluita pels seus drets i dignitat. Més d’un segle després, Càritas commemora de nou aquesta jornada internacional per cridar l’atenció de tota la ciutadania i les comunitats cristianes sobre les situacions de desigualtat i de violència que continuen perseguint les dones, i les dificultats que persisteixen en l’accés i garantia de drets. El compromís de Càritas arreu del món amb les dones en situació vulnerable té l’origen a la pròpia Doctrina Social de l’Església.


Víctimes d’una múltiple discriminació

Tot i els avenços que s’han produït en la protecció de la igualtat de les dones en la vida social i pública de molts països, les situacions de desigualtat a les que es veuen sotmeses les dones cada dia continuen existint. Gràcies, no obstant, a una major consciència social i accés de tots a la informació, fa que cada vegada sigui més difícil amagar-les.


Càritas n’és testimoni a través dels seus diversos recursos i projectes que han acompanyat dones en situació de desavantatge social durant el darrer any. Totes elles posen rostre a un drama que, més enllà de l’estadística, persisteix: són dones que continuen sent víctimes d’una múltiple discriminació, ja que a la seva condició de gènere, el seu origen, edat, formació laboral o posició socioeconòmica, s’hi afegeixen, a més, els obstacles d’un model productiu en el que les dones estan relegades en relació als homes.


En situacions familiars de precarietat, constatem, a més, com és l’activitat femenina la que ha augmentat -sostinguda per feines en la seva majoria, precàries, parcials i mal retribuïdes- i com són les dones les que garanteixen la renda familiar. D’aquesta manera, les dones no només assumeixen la responsabilitat d’assegurar una vida digna als membres de les famílies, sinó que també són garants dels llaços familiars.


Les lacres de la violència el tràfic de persones


A aquesta situació de desavantatge social i econòmic s’hi afegeix la lacra de la violència de gènere i el feminici que és conseqüència perversa d’aquesta desigualtat estructural entre homes i dones. Càritas denuncia fermament aquest drama intolerable, que només en les primers mesos de 2017 s’ha cobrat la vida de 20 dones assassinades a mans de les seves parelles o ex parelles a tot l’estat espanyol.


A aquesta tragèdia s’hi afegeixen altres formes de violència contra les dones, com és el tràfic per a l’explotació sexual, un fenomen creixent a tot el món i que afecta especialment les dones en processos de mobilitat humana o migració. Segons dades de l’Organització Internacional del Treball, hi ha 21 milions de persones víctimes del treball forçat en el món, de les que gairebé 5 milions són víctimes de tràfic amb finalitat d’explotació sexual.


L’acció que desenvolupa la xarxa de Càritas en aquests escenaris és molt intensa, tant a través d’accions preventives d’informació i d’incidència pública en els països d’origen i en els espais de presa de decisions de la comunitat internacional, com d’acompanyament i acollida a les rutes de trànsit i de destí.


Per dignitat i per dret


Les dones acompanyades per Càritas aquí, i en aquells països on es dóna suport a projectes d’ajuda al desenvolupament, proporcionen testimonis admirables de determinació i de dignitat amb les que, en qualsevol regió del món on s’obrin les possibilitats per fer-ho, decideixen combatre les seves condicions de desavantatge socia,l i aposten per iniciar processos personals d’empoderament i autonomia, que les converteix en protagonistes de les seves vides i, en molts casos, en líders de processos de desenvolupament de les seves comunitats.


Els reptes de l’acció de Càritas


Urgeix establir un nou marc de relacions entre homes i dones, basat en una educació que doni el protagonisme necessari als valors d’igualtat, solidaritat i drets humans.


Des de la nostra convicció que una altra societat és possible, Càritas reclama a les Adminsitracions Públiques i al conjunt de les institucions una política decidida i eficaç per prevenir les situacions d’exclusió social que pateixen les dones, per eradicar la violència de la que són objecte i per garantir la seva protecció des d’un enfocament basat en els drets humans.










[NOTA DE PREMSA] Les dones continuen sent víctimes d’una múltiple discriminació
Històric de notícies
Càritas Diocesana de Girona
Pujada de la Mercè 8, 17004 Girona
Tel. 972 20 49 80
caritas@caritasgirona.cat
Tots els drets reservats
Avís legal | Política de cookies
Si prefereixes donar per transferència bancària:
Caixabank: ES88-2100-0002-53-0200129121
Triodos Bank: ES38-1491-0001-26-2073033124
© Copyright NEORG 2023 by NEORG