MENÚ
Home >> Diem >> Notícies

Notícies

Vols rebre les notícies al teu correu? Fes clic aquí
27
Octubre
2016

La feina per a les persones vulnerables és una inversió social rentable

La feina per a les persones vulnerables és una inversió social rentable, aquest és el lema i el convenciment que guia el Programa Operatiu de la lluita contra la discriminació 2000-2015 finançat pel Fons Social Europeu (POLcD) i el Ministeri de Treball i Seguretat Social i que compta amb la participació de Càritas, Creu Roja, Fundació ONCE i la Fundació Secretariat Gitano a tot l’estat.


Divendres 21 d’octubre, els seus representants es van reunir en una trobada a Madrid, amb la presència de la Ministra en Funcions de Treball i Seguretat Social i de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Fátima Báñez, per valorar el resultat d’aquesta iniciativa. Ecosol va intervenir-hi per explicar el projecte de la mà d'Anna Güell, gerent, i de de Mohamed G., un jove ex-tutelat de 18 anys, que ha s’ha format i s’ha incorporat al mercat laboral gràcies a un dels itineraris d’inserció que promou l'empresa d'inserció de Càritas Diocesana.


Durant aquests 15 anys, les quatre entitats participants han atès 850.000 persones vulnerables i en situació d’exclusió social i han aconseguit feina per a 230.000 persones. A més han promogut més de 1.000 iniciatives de creació d’empreses i treball autònom. Una evaluació independent del programa, que ha mobilitzat gairebé 700 milions d’euros i que compta amb un capital humà especialitzat de 1.600 professionals i 29.000 voluntaris, entre totes les entitats, ha demostrat que destinar recursos a aquestes iniciatives és una bona inversió social, capaç de generar 1,4 euros per cada euro invertit.
24
Octubre
2016

Un centenar de persones voluntàries de la diòcesi de Girona assisteix a la Trobada de Càritas Catalunya a Tarragona

Un centenar de persones voluntàries de Càritas a la diòcesi de Girona va assistir a la 3a Trobada de Càritas Catalunya, organitzada per Càritas Diocesana de Tarragona, celebrada dissabte 22 d’octubre al Teatre Auditori Camp de Mart de la capital tarraconense. El lema de la jornada va ser “Transformem la societat des de la Misericòrdia”. Gairebé dues mil persones van assistir a l’esdeveniment, procedents de les deu diòcesis amb seu a Catalunya (Girona, Vic, La Seu d’Urgell, Solsona, Lleida, Barcelona, Terrassa, Sant Feliu del Llobregat, Tarragona i Tortosa). Les dues trobades anteriors es van fer a Barcelona i Girona.


La Trobada va començar amb la benvinguda de l’Arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, acompanyat de l’arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, delegat dels bisbes a Catalunya, de la presidenta de Càritas Catalunya, Carme Borbonès i del director de Càritas Diocesana de Tarragona, Francesc Roig. Beninge Rios, comunicador i radiofonista va conduir tota la Trobada


Ponències


L’acte va comptar amb el sociòleg basc Imanol Zubero, diplomat en Teologia i professor de la Universitat del País Basc, amb la ponència Mirar amb Misericòrdia ens posiciona per canviar el món i el teòleg tarragoní, Mn Miquel Barbarà, llicenciat en sociologia i mestre de capella de la Catedral de Tarragona, amb la conferència L’esperit de Càritas.


Missatge de la Trobada


Aquest esdeveniment ha estat una oportunitat per a la formació i per a intercanviar experiències; millorar les actuacions i aprofundir en el compromís de la transformació social a través de l’acció de Càritas.


Tot això s’ha fet en el marc de l’Any jubilar de la Misericòrdia, que és la font que il·lumina la nostra tasca. Com diu el papa Francesc: “la Misericòrdia és una gran llum d’amor i de tendresa”.


Experiència solidària


Un cop acabada la part de reflexió, els participants van gaudir d’una experiència solidària amb Pallassos sense fronteres. La colla jove Xiquets de Tarragona va aixecar un dels seus castells com a mostra de col·laboració i acció de treball de equip.


Finalment, es va celebrar una Eucaristia, presidida per l’Arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, amb l’Schola Cantorum i l’Orquestra dels Amics de la Catedral. Carme Borbonès va llegir el Manifest i l’Arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella va clausuarar la jornada.

 

 
Manifest de Càritas Catalunya
17
Octubre
2016

Setmana contra la pobresa: Càritas dóna suport a les mobilitzacions amb el lema No deixem ningú enrere

Càritas Diocesana de Girona dóna suport a tot l’Estat a la intensa agenda de mobilitzacions que l’Aliança Contra la Pobresa i Pobresa Zero convoquen en el marc de la Setmana contra la pobresa amb el lema No deixem ningú enrere. Exigim solucions basades en drets!


Del 14 al 21 d’octubre, ciutats i places de tot l’Estat acolliran actes i marxes que celebraran, com cada any entorn del 17 d’octubre, el Dia Internacional per a l’Eradicació de la Pobresa. Amb aquest motiu, les entitats socials llancen a tota la ciutadania una invitació a mobilitzar-se i demanar conjuntament que s’acabi amb un model de creixement que empobreix les persones, dins i fora de les nostres fronteres.


El organitzadors assenyalen: “En les darreres dècades, hem vist una transferència massiva de poder des del sector públic als interessos privat, un impuls a la liberalització econòmica i financera, una creixent desigualtat, pobresa i destrucció del medi ambient, producte de polítiques centrades en els interessos d’una minoria”.


Per això, enguany es posa l’accent en els efectes negatius de processos com el TTIP, el CETA i el TiSA, els quals, com subratllen els convocants, són intents d’aprofundir i fer irreversibles aquests processos de despossessió.


Què volem?


Les entitats que participen en els actes de la Setmana contra la Pobresa centren les seves reivindicacions en quatre apartats:


- Solucions basades en drets i justícia per a acabar amb les desigualtats i frenar l’increment de la pobresa, de les desigualtats i del deteriorament mediambiental a qualsevol lloc del planeta.
- Polítiques coherents amb la defensa dels drets humans i la protecció mediambiental a tot el planeta. No es tracta només d’augmentar la quantitat de pressupost sinó també la qualitat de les polítiques.
- Rebuig als tractats comercials com el CETA, el TiSA o el TTIP els quals, negociats a esquenes de la ciutadania, amenacen la democràcia, multipliquen el poder de les multinacionals i limiten els drets de la ciutadania i la protecció del medi ambient.
- Justícia Fiscal, a través de polítiques tributàries justes, progressives i suficients, que sostinguin les polítiques socials i mediambientals. Demanem la transició cap a un model energètic sostenible i el compliment dels drets econòmics, socials i culturals.
17
Octubre
2016

Tossudament solidaris

La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya ha enregistrat un disc doble de cançons emblemàtiques de Lluís Llach, anomenat “Tossudament Llach”, que interpretarà en directe el 25 i 26 de novembre a l’Auditori de Girona. El disc compta amb la participació de Manu Guix, Elena Gadel, Roger Padullés i Beth, i repassa la trajectòria del cantautor.


La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya (SCC) és un projecte impulsat per Fundació Metalquímia. Com cada any, aquesta fundació cedeix 150 de les entrades del concert a Càritas Diocesana de Girona, que les posa a la venda i destina tots els seus beneficis a als programes i projectes de l’entitat.


Enguany, les entrades solidàries són per al concert del dia 26 de novembre a les 19h a l’Auditori de Girona i els preus varien entre 15€ i 25€ segons la seva ubicació.


Compra d'entrades


Per adquirir les entrades per al concert, cal que us descarregueu el mapa de localitats i truqueu al 972 20 49 80 fins el dijous 24 de novembre de 9h a 14h o de 15h a 17h o que ens visiteu a la Pujada de la Mercè, 8 de Girona. El pagament es pot realitzar per transferència o amb targeta, i les entrades es recullen el mateix dia del concert a la taquilla de l'Auditori de Girona.


Per realitzar el pagament


A la web
Accedeix a l'apartat de donatius i aportacions:
- Introdueix les teves dades personals
- Escull: "Pagament amb Targeta" a "Forma de pagament de l'aportació"
- A la "Finalitat del donatiu" indica: Número entrades + Concert 26/11.
- Recull les entrades el mateix dia del concert a la taquilla de l'Auditori de Girona.


A través del banc (fins el dimarts 22 de novembre)

- Realitza una transferència bancària al número de compte ES88 2100 0002 53 0200129121
- Indica el teu nom i cognoms
- Al "Concepte", indica "número d'entrades + Concert 26/11".
- Recull les entrades el mateix dia del concert, a la taquilla de l'Auditori de Girona.


Planell d´ubicació de localitats
11
Octubre
2016

Càritas posa en marxa una campanya de solidaritat amb els damnificats per l’huracà «Matthew» a Haití

Càritas Internationalis ha iniciat una crida a totes les Càritas donants del món per un import de 250.000 euros per finançar a Haití les primeres operacions de resposta immediata als damnificats per l’huracà «Matthew».


Com a resposta a aquesta petició, Càritas ha posat a disposició de Càritas Haití una partida inicial de 50.000 euros i ha llançat la campanya «Càritas amb Haití» per canalitzar la solidaritat dels donants cap a aquest país caribeny.


A mesura que els equips d’emergència de Càritas Haití han pogut accedir a les àrees sinistrades del sud-est de l’illa –Jérémie i Les Cayes, principalment— s’ha pogut prendre consciència del grau de devastació causat per l’huracà «Matthew», que ja ha provocat, almenys, mil víctimes mortals i 350.000 damnificats.


Es calcula, a més, que 350.000 persones necessiten ajuda urgent en un escenari de màxima precarietat: el 80% dels habitatges han quedat arrasats i s’ha perdut el 90% dels cultius, el que representa una autèntica tragèdia si es té en compte que es tracta d’una zona dedicada, majoritàriament a l’activitat agropecuària i que no s’havia vist afectada pels efectes del terratrèmol de 2010. Els reptes més importants que encaren les Càritas locals en aquests moments, a part de garantir el repartiment de productes de primera necessitat als damnificats, és poder accedir a les zones que continuen aïllades a causa del tall de carreteres i ponts. Una altra prioritat és el subministre d’aigua potable, ja que tots els aqüífers han quedat contaminats després del pas de l’huracà, amb el risc de brots de còlera i de disenteria que això representa.


Fins al moment, les Càritas de les zones més afectades han pogut distribuir ajuda de primera necessitat a les víctimes, gràcies a l’acollida realitzada als centres parroquials i diocesans en els dies previs a l’impacte del «Matthew». De totes maneres, el nivell de destrucció és tan important, que les previsions són insuficients i urgeix enviar a les zones afectades nous subministres. Per això, mentre les Càritas Diocesanes de la resta del país estan canalitzant ajuda cap a les zones devastades, la xarxa Càritas a la regió ha començat a organitzar l’enviament cap a Haití de subministraments d’emergència des de la República Dominicana i països veïns.


El pla de resposta immediata que ha posat en marxa Càritas Haití preveu garantir ajuda de primera necessitat durant les properes setmanes -aliments i productes d’higiene- a 13.500 persones, tant en les àrees de Jamel, Nippes, Jeremie i Les Cayes, com a les zones de l’oest i del nord-oest. La prioritat de l’acció de Càritas seran les persones allotjades en refugis temporals, dones embarassades, infants i adults amb discapacitat.


Feu el vostre donatiu a:


CaixaBank ES29 2100 0002 5702 0144 5404
Triodos ES38 1491 0001 26 2073033124

Informe Haití (14/10/2016) Cartell A3 Català
11
Octubre
2016

Les famílies amb fills són les que més han patit les conseqüències de la crisi

Les Càritas Diocesanes amb seu a Catalunya han presentat aquest matí la memòria social de l’any 2015, que s’ha vist marcada per un augment dels projectes i per una atenció molt especial a les famílies amb fills. El 64% de les llars ateses estan formades per famílies amb infants, i d’aquestes, un 47% són parelles amb fills, mentre que el 17% són mares soles amb fills. Davant d'aquesta constatació, Càritas ha continuat dedicant esforços a cobrir necessitats bàsiques (ajudes econòmiques directes per fer front a les despeses de la llar, ajuts en espècie com aliments, roba o productes d’higiene…), procurar atendre i acompanyar els infants en el seu procés educatiu (centres oberts o de lleure, adolescents o joves; reforços educatius o suport a les mares soles amb fills…), i ajudar els pares en el seu procés d'incorporació al mercat laboral, que és una de les prioritats de l'entitat..


Una atenció amb la persona al centre


Les Càritas Diocesanes tenen estructurada la seva acció social en nou programes d’atenció: Acollida i acompanyament, Cobertura de les necessitats bàsiques, Gent Gran, Sense Llar i Habitatge, Família i Infància, Salut, Educació i Formació per a Adults, Inserció Sociolaboral i Economia Social, i Assessoria Jurídica. Dins d’aquests programes, l’acció es desenvolupa a través de projectes agrupats per objectius, àmbits d’actuació, dinàmiques emprades, principals característiques i recursos invertits.


Durant el 2015 hi ha hagut un increment del 16% en el nombre de projectes, que ha passat de1.488 a 1.729. El programa que més ha incrementat el nombre de projectes ha estat el d’Inserció Sociolaboral i Economia Social, que ha doblat l’oferta respecte del 2014.


Les famílies són les més afectades per la crisi


A través d’aquests projectes, s’ha arribat a 343.513 persones ateses i les seves famílies. El 31% de les persones no tenen una llar digna,en la mesura que viuen en una habitació de relloguer (13%), que no tenen habitatge (8%), que viuen acollides (8%) o que viuen en habitatges d’entitats socials (2%).


Respecte a la situació laboral, el 72% de les persones ateses en edat laboral estan a l’atur. I hi ha un 12% que, tot i que treballa, no té una feina digna ni decent per poder-ne viure, és a dir, que són treballadors pobres.


La despesa s’ha mantingut estable


La despesa total en l’acció social a Catalunya de les Càritas diocesanes s’ha mantingut estable aquests dos anys, situada al voltant dels 41 milions d’euros.


Respecte als ingressos, la distribució econòmica, el 77,2% correspon a aportacions privades (donants, empreses, llegats i particulars), i un 22,8% de fons públics (ajuntaments, Generalitat de Catalunya, Estat espanyol i Unió Europea). Les aportacions privades de l’any 2015 provenen de 17.810 col·laboradors, dels quals 16.093 eren particulars i 1.717 empreses.


Un equip humà compromès


Tota aquesta acció no seria possible sense els professionals i voluntaris que dediquen el seu temps i capacitats envers els més vulnerables de la nostra societat. En total han estat 12.809 persones: 12.333 persones voluntàries i 476 contractades. Respecte l’any anterior s’ha incrementat el nombre de voluntaris en un 6,6%, amb 769 voluntaris nous.










Memòria Social 2015
06
Octubre
2016

Càritas surt al carrer per defensar el treball decent

En motiu de la celebració, el dia 7 d’octubre, de la Jornada Mundial per al Treball Decent, les organitzacions d’Església -Càritas, CONFER, HOAC, Justícia i Pau, Joventut Estudiant Catòlica i Joventut Obrera Cristiana- impulsen la iniciativa Treball Decent i convoquen diversos actes públics arreu del país. A Girona, la parada informativa està ubicada just davant del Mercat del Lleó durant tot el matí.


L’objectiu de la campanya és fer visible i denunciar la situació de desigualtat en l’accés a un treball decent i l’atemptat a la dignitat que això representa per a moltes persones del nostre entorn. Càritas també aprofita la jornada per posar en valor les accions que l’entitat duu a terme en l’àmbit sociolaboral, dedicades a acompanyar les persones en situació de vulnerabilitat durant en el seu procés d’inserció al món laboral. Enguany, Càritas Diocesana de Girona centra la sensibilització en l'àmbit del treball domèstic. La inserció laboral i la defensa dels drets de les treballadores de la llar són una de les prioritats de l’àmbit sociolaboral de l’entitat, que fa anys que ofereix acompanyament, formació i suport a les persones que ho necessiten, sempre amb l’objectiu de fomentar la promoció personal i la lluita contra l’exclusió social.


Dolors Puigdevall, directora de Càritas Diocesana de Girona, considera que “promoure l’accés a una feina digna és una de les eines més importants per vèncer l’exclusió social”. En aquest mateix sentit, assenyala que “moltes de les persones que se’ns adrecen ho fan perquè no disposen dels ingressos suficients per garantir les necessitats familiars bàsiques”, i que, per aquest motiu, “és imprescindible lluitar per aconseguir un mercat laboral digne”.


Càritas, i la resta d’entitats participants d’aquesta acció, consideren que el treball decent ha d’estar justament retribuït i oferir seguretat i protecció social per a les famílies. A més, el treball decent inclou les perspectives de desenvolupament personal i integració social, la lliure expressió i l’organització i participació dels treballadors/es en les decisions que afecten les seves vides. Finalment, el treball decent cerca la igualtat d’oportunitats per a tots, dones i homes.


Trobareu el manifest conjunt, testimonis en vídeo i molta més informació sobre aquesta iniciativa a la web.

#TreballDecent




Díptic Informatiu
28
Setembre
2016

Palamós celebra la Setmana de la Sostenibilitat del Consum Responsable

Càritas Interparroquial de Palamós - Sant Joan i l’ajuntament de Palamós han organitzat una setmana d’activitats dedicades a fomentar la sostenibilitat i el consum responsables. Els actes tindran lloc del 3 al 7 d’octubre i porten per lema Consumir reponsablement ens fa ser justos. La programació inclou xerrades i tallers molt diversos i per a totes les edats.


Precisament, la protecció del medi ambient centra una de les noves campanyes de sensibilització de Càritas i altres entitats d’Església arreu de l’estat, que porta per nom Si cuides el planeta, combats la pobresa, nascuda arran de la publicació de l’encíclica Laudato Si del papa Francesc, que posava de relleu l’estret vincle entre la degradació del medi ambient i la situació de pobresa de les persones més vulnerables. Trobareu molta més informació sobre la campanya en aquest enllaç.


Agenda d’activitats de la Setmana de la Solidaritat i del Consum Responsable

Dilluns 3 d’octubre
Taller i xerrada: Reciclar endins, per David González
Obtenir el que ens cal, saber utilitzar les propis recursos, el valor del temps i la creativitat, economitzar esforç, acceptar el que disposem, recursos i entorn.


Dimarts 4 d’octubre
Taller i xerrada: Educar en temps de crisi, per Arnau Taberner


Dimecres 5 d’octubre
Taller i xerrada: Reciclar a càrrec dels tècnics de medi ambient


Dijous 6 d’octubre
Taller i xerrada: Decàleg del Consumidor Reponsable, per l’Espai de Distribució d’Aliments de Palamós

Tots aquests tallers i xerrades es faran de 09:15h a 11h al local de l’Espai de Distribució d’Aliments de Palamós - Càritas (c/ Puigpedró, 23). Més informació al telèfon 659 21 31 57

Divendres 7 d’octubre, de 17h a 19h, a la plaça de Mas Guàrdies
Taller de reciclar roba: amb una samarreta que no fem servir, fem una bossa per anar a la platja, anar a comprar… i sense cosir!
Taller d’instruments de música amb material de rebuig
Taller infantil amb materials reciclats


Tots els participants tindran un obsequi!



27
Setembre
2016

Les persones, les xifres més valuoses de la Memòria Confederal de Càritas

“Les nostres xifres més valuoses són les persones que ens ha confiat la vida, amb les que junts hem creat noves oportuntiats i esperança”. Aquestes paraules del president de Càritas Espanyola, Rafael del Río Sendino, resum del veritable rostre de les dades que es recullen a la Memòria 2015 de la Confederació de Càritas espanyoles, que s’ha presentat aquest matí a Madrid.


La memòria recull el destí de 328,6 milions d’euros invertits en els diversos programes socials de les 70 Càritas Diocesanes del país, que han permès acompanyar més de 4 milions de persones, a Espanya i en els països més colpejats per la desigualtat.


Fins a 6.000 Càritas Parroquials repartides per tot l’Estat han reafirmat el seu compromís de lluita contra la pobresa i la desigualtat, i han consolidat els recursos invertits i el suport d’una base social, cada vegada més extensa, que ja arriba a 84.000 voluntaris. Tots aquests recursos s’han destinat, per aquest ordre a Acollida i Assistència (86 milions d’euros), Treball i Economia social (46,5 milions), Gent Gran (36,3 milions), Persones sense llar (28,2 milions), Cooperació Internacional (27,7 milions), Família (13,8 milions), Infància (10 milions) i Habitatge (6,8 milions).


Consulteu la Memòria 2015
Més informació
19
Setembre
2016

El nou centre de distribució d'aliments de Santa Coloma de Farners atendrà 220 famílies

El nou Centre de Distribució d’Aliments (CDA) de Santa Coloma de Farners, el desè de les comarques gironines, es va inaugurar de forma oficial divendres 16 de setembre. L’equipament permetrà distribuir 1.500 cistelles d’aliments a més de dues-centes famílies amb dificultats econòmiques, gràcies al conveni entre Càritas, Dipsalut, la Fundació Privada Banc dels Aliments, Obra Social “la Caixa, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners.


La consellera Dolors Bassa, que va acompanyar la resta de socis del projecte durant la inauguració, va destacar que els Centres de Distribució d’Aliments "fan una funció imprescindible en un moment en què, amb dades del 2015, la taxa de pobresa és d'un 19%". La titular del Departament també va voler posar de relleu que el nou equipament permetrà "ampliar el sistema de cobertura de necessitats bàsiques de la població més desafavorida, implicant-la i capacitant-la per afrontar de forma autònoma i responsable la situació sociofamiliar en què es troba". La majoria dels beneficiaris del Centre de Distribució d’Aliments són persones acollides a Càritas, Creu Roja o derivats dels serveis socials.


El bisbe Francesc Pardo, M. Carme Surinyac, presidenta de Càritas a Santa Coloma de Farners, Frederic Gómez, de la Fundació Privada Banc dels Aliments a les Comarques Gironines, Josep Blanch de la Fundació Bancària “la Caixa” i Josep Maria Corominas, president de Dipsalut, també van voler expressar l’èxit col·laboratiu d’aquest projecte i van posar en valor la dignificació en la distribució d’aliments, que representa el model del Centre de Distribució d’Aliments.

Històric de notícies
Càritas Diocesana de Girona
Pujada de la Mercè 8, 17004 Girona
Tel. 972 20 49 80
caritas@caritasgirona.cat
Tots els drets reservats
Avís legal | Política de cookies
Si prefereixes donar per transferència bancària:
Caixabank: ES88-2100-0002-53-0200129121
Triodos Bank: ES38-1491-0001-26-2073033124
© Copyright NEORG 2023 by NEORG