MENÚ
Home >> Diem >> Notícies

Notícies

Vols rebre les notícies al teu correu? Fes clic aquí
13
Juny
2016

Els Serveis d’Intervenció Educativa celebren una jornada plena d’activitats

Un grup de 260 infants participants del Servei d’Intervenció Educativa (SIE) de Càritas Diocesana de Girona, 38 voluntaris de l’entitat i 13 persones contractades, van gaudir dissabte 4 de juny de tota una jornada plena d’activitats per celebrar el final de curs dels diversos serveis educatius organitzada per Obra Social “la Caixa” i amb el finançament de l'Associació de Voluntaris "la Caixa".


Els infants més joves, de 6 a 8 anys, van visitar el CaixaForum de Girona durant el matí. En aquest espai, van poder realitzar el taller interactiu Encaixos, pensar per experimentar amb formes geomètriques a través de la tecnologia. El grup també va participar de l’activitat Creativity, inspirada en la metodologia Thinkering, on els infants poden practicar l’art de pensar amb les mans, mentre dissenyen i experimenten amb l’objectiu de potenciar el pensament crític i creatiu. Finalment, el grup va poder gaudir del Planetari, una cúpula inflable que provoca una sensació d’immersió total a partir de projeccions digitals del cosmos, un contingut amb fidelitat científica, però amè i didàctic.


La resta de nois i noies, de 9 a 16 anys, es van desplaçar a l’EspaiCaixa per realitzar un seguit d’activitats. En aquest cas, el grup va participar d’un concurs de dibuix, un taller de manualitats amb materials reciclats, body percussion, que és una activitat pensada per aprendre a fer ritmes de percussió amb el propi cos, i va poder viure un espectacle de màgia en directe i conèixer, de ben a prop, el món de la impressió 3D. A més, cada participant va rebre un clauer 3D amb la seva inicial.


En definitiva, els infants i joves del Servei d’Intervenció Educativa de Càritas van celebrar el final de curs amb activitats lúdiques i divertides, però creatives, didàctiques i amb un alt valor educatiu, gràcies a la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa” i al seu equip de persones tècniques i voluntàries.

13
Juny
2016

Si cuides el planeta, combats la pobresa

Càritas inicia la campanya Si cuides el planeta, combats la pobresa, en el marc de la iniciativa Enllaça’t per la Justícia, que agrupa cinc entitats d’Església que treballen en temes de pobresa i de cooperació internacional: Càritas, CONFER, Justícia i Pau, Mans Unides i REDES (Red de Entidades para el Desarrollo Solidario).


La campanya s’inspira en l’encíclica Laudato si, del Papa Francesc, la qual posa de manifest el vincle profund que hi ha entre la degradació mediambiental i la situació dels pobles empobrits.


Amb aquesta campanya, que durarà dos anys, es vol sensibilitzar la societat sobre les conseqüències que el model de desenvolupament actual i certs estils de vida tenen sobre el planeta i sobre les condicions de vida de les persones més vulnerables, a fi de propiciar canvis personals, comunitaris i polítics que contribueixin a construir una societat solidària i un planeta habitable per a totes les persones i pobles, no només avui, sinó amb la mirada posada també en el demà i en les generacions futures.
Díptic CAT (impremta) Díptic CAT (impressora) Document base CAST Cartell CAT (impremta) Cartell CAT (web)
07
Juny
2016

Més d’un 3,5% de la població gironina ha estat atesa pel Centre de Distribució d’Aliments

El nombre de famílies que acudeix als centres s’estabilitza respecte l’any passat però augmenta la quantitat total d’aliments proporcionats


El Centre de Distribució d’Aliments (CDA) ha atès 8.626 famílies a través dels 9 centres distribuïts arreu de la província de Girona durant el 2015, segons les dades de la memòria presentada aquest migdia a Girona. El nombre de persones beneficiades per les accions del projecte s’eleva fins a 27.424. Els responsables del projecte calculen que un 3,5% de la població de la província de Girona ha rebut aliments a través del Centre de Distribució d’Aliments. Aquesta xifra pot augmentar fins a dos punts, si s’hi sumen les persones ateses per la resta de serveis d’aliments de Càritas Diocesana de Girona.


El nombre total de cistelles distribuïdes arriba a 111.119, una quantitat lleugerament inferior a l’any anterior. Aquesta dada confirma el topall de famílies ateses, després d’uns anys d’increments notables en el nombre d’atencions, fins el 2014. Tanmateix, la quantitat d’aliments en quilograms proporcionats ha augmentat un 4,2%. La cistella bàsica del 2015 inclou més quantitat de fruites i verdures, així productes d’higiene personal i neteja. Més del 70% de les famílies ateses té menors a càrrec i més del 45% de les persones ateses són menors d’edat. Gairebé un 8% de les persones ateses són menors de 3 anys i tenen necessitats alimentàries específiques que es tenen en compte en la confecció de la cistella bàsica.


De les 8.626 famílies ateses el 2015, un 46% ja ho eren l’any 2013. Un 28% es va incorporar durant 2014 i el 26% restant, han arribat noves al projecte al llarg de 2015. Aquestes dades mostren que, tot i mantenir-se el nombre d’atencions respecte a l’any passat, una de cada 4 unitats familiars han abandonat el projecte per donar pas a un nombre similar de noves incorporacions. La rotació de famílies és major del que es pot intuir quan es fa una primera lectura a les dades generals d’atenció. Les dades reflecteixen que hi ha persones que deixen de ser ateses al CDA donada la millora de la seva situació, però també que un nombre important de famílies que s’incorporen de nou al projecte.


El nombre de voluntaris s’ha doblat des de l’inici del projecte i actualment compta amb 207 persones. Els socis del projecte han volgut deixar clar que el CDA té un objectiu que va molt més enllà de la simple distribució d’aliments. Caye Gómez, gerent del Centre de Distribució d’Aliments i cap del Programa Aliments de Càritas Diocesana de Girona, ha afirmat que “el CDA no és un expenedor d’aliments” i que “l’acollida i l’acompanyament de les persones esdevé un objectiu cabdal i prioritari del projecte”. Els voluntaris han col·laborat de mitjana 5 hores setmanals en el projecte; aquesta dada permet xifrar els recursos humans que representa aquest voluntariat en més de 50.000 hores de treball durant 2015.


Més del 97% de les famílies ateses prové de derivacions dels Serveis Socials d’Atenció Primària del territori. La resta, poc menys d’un 3%, ha estat derivada pels Serveis d’Acollida de les Càritas locals o Creu Roja.


La compra d’aliments ha disminuït en un 16,2% respecte a l’any anterior. Aquest descens en la compra d’aliments, necessària per garantir cistelles equilibrades que contemplin els productes bàsics previstos des del projecte, ha estat de gairebé 125.000€. El 23% del total d’aliments provenen de la compra.


Un dels objectius del CDA és oferir una cistella bàsica equilibrada, que garanteixi la diversitat d’aliments necessària. Durant la presentació de la memòria, els responsables del projecte han mostrat una cistella amb la confecció de productes més habitual.


Els socis impulsors del projecte han explicat la importància de la col·laboració entre les institucions i organitzacions implicades per fer possible la iniciativa, així com del voluntariat i les donacions privades. A la roda de premsa hi han intervingut el bisbe Francesc Pardo, Ramon Barnera, director de Càritas Diocesana de Girona, Juan Ramon Ruiz, director general de Protecció Social del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Maria Corominas, vicepresident de l'organisme de salut pública Dipsalut de la Diputació de Girona, Josep Blanch, director de la banca d’institucions de Caixabank a Girona i representant de l’Obra Social “la Caixa” a Girona i Joan Jorba, viscepresident del Banc dels Aliments a Girona. El bisbe Francesc Pardo ha insistit en la necessitat de realitzar entregues “dignes”. Ramon Barnera, director de Càritas Diocesana de Girona, ha assegurat que l’entrega “és un mitjà i no una finalitat, en la mesura que la nostra acció és acollir i acompanyar les persones que ho necessiten”. També ha volgut deixar clar que les nou centres donen cobertura a una zona molt àmplia. El CDA d’Olot, assegura, “dóna cobertura a tota la Garrotxa”. Juan Ramon Ruiz, director general de Protecció Social del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, ha remarcat que “l’actual crisi econòmica està afectant molt seriosament la qualitat de vida de les persones” i ha posar el CDA d’exemple de bona voluntat i cooperació entre institucions. Josep Maria Corominas ha destacat que enguany hi ha hagut més de 9.000kg d’aliments, sobretot fruita i verdura, provinent de donacions que abans es descartaven. I en aquest sentit, Frederic Gómez Pardo, viscepresident del Banc dels Aliments a Girona ha volgut posar èmfasi en la necessitat de fomentar la solidaritat i la lluita contra el malbaratament.


El Centre de Distribució d’Aliments compta amb 9 centres: Figueres, Olot, Roses, Banyoles, Girona, Salt, Torroella de Montgrí, Palafrugell i Lloret de Mar. Està previst que el proper mes de juliol s’inauguri el nou centre de Santa Coloma de Farners.


El CDA ha ofert 46 tallers formatius i d’empoderament a 478 famílies, que han après nocions d’economia domèstica i cuina saludable entre d’altres.


El finançament del Centre de Distribució d’Aliments


El CDA ha tingut uns ingressos de 3.554.829,75€. Un 60,8% representa els aliments en espècie, un 8,8% són fons privats i un 30,4% fons públics. Els fons proivats, que representen 1.079.762€, s’han repartit entre el 61,8% dels ajuntaments i consorcis, un 18% de la Generalitat de Catalunya i un 20,2% de Dipsalut. Pel que fa els ingressos de fons privats, un 72,5% provenen de Càritas i un 27,5% de la contribució econòmica dels participants.

Memòria CDA 2015
20
Maig
2016

L’Obrador de Càritas Pla de l’Estany participa al Festival (a)phònica

Els joves de la iniciativa presenten l’exposició de curtmetratges ‘La veu dels sense veu’, que es podrà veure a la Fundació Lluís Coromina-Espai Eat Art de Banyoles a partir del 17 de juny.


Són i viuen, i a voltes criden. I quan ho fan, no només no tenen altaveu sinó que, sovint, se’ls imposa una sordina. La veu dels sense veu són quatre curtmetratges que aborden des d’un punt de vista creatiu i crític la immigració, els desnonaments, la violència de gènere i la vellesa. L’Obrador de Càritas Pla de l’Estany, format per joves de tres centres educatius de secundària de Banyoles i adults de diferents àmbits i inquietuds, presenten el seu segon projecte, gestat al llarg de tot l’any. ‘La veu dels sense veu’ diu, amb altaveu i sense sordina, que l’únic segur és que som i que vivim. I que hem de cridar.


La inauguració de l’exposició serà el divendres 17 de juny i es podrà visitar fins els dissabte 30 de juliol a la Fundació Lluís Coromina-Espai Eat Art. La mostra s’emmarca en les activitats paral·leles del Festival de la Veu (a)phònica de Banyoles, que aquest mes de juny celebra la 13a edició.


L’Obrador és un projecte adreçat a joves coordinat per Càritas amb el suport de l’Ajuntament de Banyoles. L’objectiu principal és el treball amb joves per dinamitzar projectes a la ciutat, amb una metodologia dinàmica, participativa i integradora.

19
Maig
2016

Càritas organitza la Setmana de la Solidaritat i la Justícia

Càritas Diocesana de Girona organitza la Setmana de la Solidaritat i la Justícia, com a cloenda de la campanya de sensibilització institucional d'enguany Practica la justícia. Deixa la teva empremta. L'objectiu de la Setmana de la Solidaritat i la Justícia, que tindrà lloc del 21 al 29 de maig, és apropar a les persones voluntàries de l'entitat i a la ciutadania en general propostes d'economia solidària, com Ecosol, les finances ètiques o el cooperativisme energètic, per aconseguir deixar una empremta personal de justícia en el nostre pas per aquest món.


A l'organització de la setmana hi col·laboren també altres entitats amb les quals Càritas treballa coordinadament, com Justícia i Pau, la Xarxa pels Drets Socials, SETEM i la Coordinadora d'ONGs Solidàries. El cap de setmana del 28 i 29 de maig, algunes Càritas locals també faran actes especials amb motiu del Dia de la Caritat (Corpus).


Càritas inicia els actes de la Setmana de la Solidaritat i la Justícia a Girona participant a la Festa del Comerç Just i l’Economia Solidària, que ha organitzat SETEM i altres entitats, i que tindrà lloc dissabte 21 de maig de 17h a 20h al carrer Argenteria i el Centre Cívic Barri Vell de Girona. A les 17h hi haurà un Install Party, un acte que té per objectiu presentar alternatives de consum més justes en el camp de l’energia, les comunicacions o les finances, entre d’altres. També hi haurà una fira d’entitats amb informació diversa per per fomentar una economia solidària, basada en les persones. Càritas hi tindrà un stand amb material de difusió de la campanya de sensibilització i productes d’Ecosol, l’empresa d’inserció de l’entitat.


Els actes de la Setmana de la Solidaritat i la Justícia inclouen també diverses xerrades. Dimecres, 25 de maig, de 19h a 21h a la Sala B de la Casa de Cultura de Girona, tindrà lloc “Parlem de Finances Ètiques”, convocada per Càritas Diocesana de Girona i Justícia i Pau, amb l’objectiu de fer conèixer la la banca ètica i les relacions entre les finances i temes d’actualitat com els refugiats o el canvi climàtic. Dijous, a la mateixa sala i a la mateixa hora, tindrà lloc la xerrada “Som energia. Impulsant un canvi en el model energètic” a càrrec de Tània Vicens i Aleix Badia, convocada per Càritas i per la Xara pels Drets Socials. Dissabte 28 de maig de 17:30h a 19:30h a la Parròquia de Santa Maria (Cadaqués), Càritas impartirà la formació Practica la justícia. Deixa la teva empremta, per fomentar accions personals que ajudin a crear un món més just. La setmana també inclou concerts benèfics i actes diversos arreu de la diòcesi, que podeu consultar al programa.


Descarregueu el programa en pdf.

#SomComerçJust #SomBancaÈtica #SomEconomiaSolidària
15
Maig
2016

La manera més fàcil de lluitar contra la pobresa energètica

Càritas Diocesana de Girona i CaixaBank acaben de posar en marxa un sistema per realitzar donatius mitjançant els Punts Estrellade l'entitat, amb l'objectiu de lluitar contra la pobresa energètica.


Els clients que vulguin poder fer efectiu un donatiu de 225 Punts Estrella, que es destinarà a finançar accions per oferir informació, eines i recursos per resoldre problemes derivats de la pobresa energètica i educar les famílies en l'ús de l'energia. Aquestes accions s'adrecen a 75 beneficiaris de les ciutats de Girona i Salt als quals s'ajudarà en: tramitació del Bo Social, realització d'auditories energètiques, realització de tallers de formació, elaboració de material didàctic, pagament de factures i ajudes per a petites reparacions domèstiques.


Per realitzar un donatiu per aquest projecte o rebre més informació, cal dirigir-se a aquest enllaç. Un sol donatiu permetria, per exemple, instal·lar un Kit Bàsic d'eficiència energètica en un habitatge.
12
Maig
2016

El treball precari no permet sortir de la pobresa

La memòria de l'àmbit laboral de Càritas Diocesana de Girona, presentada fa pocs dies, constata que el treball precari no garanteix sortir de la pobresa 

Càritas Diocesana de Girona va presentar fa pocs dies la memòria corresponent a l’acció social duta a terme pels programes laborals de l’entitat durant el 2015. Anna Güell, Gerent de l’empresa Ecosol, Anna Font, Cap del Programa Laboral i Imma Cullell, Cap del Programa d’Orientació Sociolaboral de l’entitat, van ser les encarregades de presentar el document.


Càritas va recordar durant la presentació que la renda del 20% més ric de la població és 6,8 vegades superior a la renda del 20% més pobre. Així, l’accés a béns, serveis i Drets bàsics presenta greus desigualtats.

La proposta de Càritas per millorar l’accés a la feina digna


Davant d’aquest context, Càritas aposta per donar suport a les persones que tenen greus dificultats per incorporar­se al mercat laboral i fomentar l’economia social,sobretot a través de l’empresa d’inserció Ecosol, que ja compta amb 5 línies d’activitat i ha generat 50 llocs de treball. L’entitat duu a terme una complexa tasca d’intermediació i coordinació per a les persones que atén i que tenen greus problemes per accedir al mercat laboral. Aquesta tasca es vehicula a partir del que anomena “Itineraris integrals d’inserció”. Aquests itineraris inclouen formació, orientació laboral, intermediació amb l’empresa ordinària i inserció a través d’Ecosol, l’empresa d’inserció de l’entitat. Els programes laborals de Càritas centren bona part de l’activitat de l’entitat, perquè, segons afirma el seu Director, Ramon Barnera, “una feina digna és la base per poder sortir del cercle de l’exclusió social”. Tanmateix, alerta Barnera, “el treball precari no permetsortir de la pobresa”.

Les dades dels programes laborals de Càritas


Els programes laborals de Càritas Diocesana de Girona han atès 1.792 persones durant el 2015, un 33% més que durant l’any anterior. L’entitat ha desenvolupat 18 projectes laborals, repartits en 21 municipis d’intervenció d’arreu de la diòcesi. Els programeslaborals compten amb un equip humà de 21 professionals, 55 voluntaris i 14 estudiants en pràctiques, a més de la col·laboració de fins a 90 empreses. El resultat de tota aquest treball és que 1 de cada 3 persones ateses s’incorpora al mercat laboral amb contracte. El 18% de joves atesos manté els estudis post oblgiatoris o universitaris. 5 de cada 10 persones que han participat en projectes d’orientació sociolaboral han millorar les seves competències personals i 8 de cada 10 han millorat la seva ocupabilitat, amb l’objectiu de facilitar la cerca de feina. Càritas aposta per continuar la tasca d’intermediació laboral de qualitat. L’entitat és una agència de col·locació oficial autoritzada pel SOC. Durant l’any 2015 ha gestionat més de 175 ofertes laborals i manté activa una borsa de treball amb candidats de tots els sectors professionals.


Els reptes de futur de l’entitat en l’àmbit laboral


Càritas continuarà impulsant projectes de prospecció d’empreses amb l’objectiu que siguin méssensibles a nivellsocial i responsables a nivell laboral oferint feines dignes, feina estable i salari per sobre del mínim marcat per l’SMI. Càritas aposta també per un model de formació actualitzat a les necessitats del mercat laboral. Finalment, l’entitat continuarà fomentant el treball protegit i l’economia social per beneficiar les persones més vulnerables i amb baix nivell d’ocupabilitat, que accedeixen a l’entitat.
03
Maig
2016

Més de 170 persones participen a la jornada de formació de Càritas Catalunya

Més de 170 persones, entre contractades i voluntàries de les 10 Càritas Diocesanes amb seu a Catalunya, van participar a la jornada de formació del passat dissabte 30 d’abril al Seminari de Barcelona. La jornada és la primera resposta a la petició de l’Assemblea de Càritas Catalunya de construir un espai de formació permanent. L’encarregada de dur-la a terme va ser la Comissió de Voluntariat i Formació, amb col·laboració de les comisisons de l’àmbit laboral i migratori.


La jornada va iniciar-se amb la benvinguda de la Presidenta de Càritas Catalunya, Carme Bordonés, a la Sala d’Actes del Seminari de Barcelona. Tot seguit, els assistents van escoltar la ponència de Jesús Renau, anomenada “Com treballar-se per ser misericordiosos en situacions complexes de la vida”. Els participants van dedicar la resta del dia a treballar les tres àrees que actualment estan coordinades en comissions dins de Càritas Catalunya: Immigració, Laboral i Voluntariat.




28
Abril
2016

Ecosol i Càritas posen en marxa un servei de missatgeria sostenible

Ecosol, l’empresa d’inserció laboral de Càritas Diocesana de Girona, lidera un projecte de transport i distribució de mercaderies amb un tricicle elèctric, anomenat El Tricicle Verd. El projecte ha comptat amb la col·laboració d’empreses i institucions diverses i té per objectiu la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social.


Càritas Diocesana de Girona i l’empresa d’inserció laboral de l’entitat, Ecosol, han presentat aquest migdia a Girona un nou servei innovador, ecològic i sostenible de repartiment i distribució de paqueteria que s’iniciarà el proper mes de maig a la ciutat de Girona. El projecte, anomenat El Tricicle Verd, compta amb un vehicle de càrrega elèctrica, desenvolupat amb la col·laboració de la UdG, la participació de diverses empreses, el suport de l’Ajuntament de Girona, i el finançament d’Obra Social “la Caixa”. El primer prototip del vehicle es va presentar públicament per primera vegada a l’estand de Càritas i Ecosol durant la darrera Fira de Mostres de Girona. El vehicle és capaç de transportat fins a 180 quilos de pes i està pensat per al repartiment de paqueteria al centres de les ciutats.


Un projecte centrat en la inserció laboral


L’objectiu principal d’El Tricicle Verd és la inserció laboral de persones en situació de vulnerabilitat social a través del servei de repartiment i distribució de paqueteria amb un transport sostenible i amb compromís social.


El Tricicle Verd està dirigit a particulars, petits comerços i empreses de transport que necessiten un servei de repartiment ràpid i eficient al centre de les ciutats. El vehicle no genera emissions de C02 ni soroll. A més, les seves dimensions reduïdes contribueixen a descongestionar el trànsit i li permeten accedir sense restriccions horàries a zones de vianants o de difícil circulació.


El Tricicle Verd iniciarà l’activitat de repartiment d’última entrega durant el mes de maig. El servei, anomenat “Repartim amb cor”, ofereix el repartiment final de paqueteria a altres empreses de transport des d’un magatzem centralitzat.


Fases del projecte

En la primera etapa del llançament, el servei estarà disponible a la ciutat Girona, i l’àrea de cobertura comprendrà el Barri Vell, l’Eixample, Sant Narcís, la Devesa i Montilivi. Tanmateix, la voluntat dels responsables d’Ecosol és fabricar més unitats del vehicle a partir del més de setembre gràcies a la col·laboració de les empreses Sartruck, SEMAB, Tandem Enginyers i el Col·legi d’Enginyers Industrials, que estàn treballant conjuntament per poder ajustar-ne els costos de producció.


Durant el 2016, Ecosol espera genera 3 llocs de treball per a persones en situació de vulnerabilitat social gràcies al projecte d’El Tricicle Verd. Tanmateix, en previsió de creixement del servei, Ecosol ha format 15 persones, gràcies al suport d’Obra Social “la Caixa” amb l’objectiu de capacitar-les per a la conducció del vehicle i per al repartiment de mercaderies. El programa integral del Servei de Garantia Juvenil del Servei d’Ocupació de Catalunya a Girona permetrà formar 15 persones més durant l’abril, en un curs impartit per l’empresa Vanapedal, dedicada també a la missatgeria sostenible.


Finalment, Ecosol iniciarà un altre curs de repartiment sostenible a Figueres, gràcies al finançament del programa PICE de Garantia Juvenil de la Cambra de Comerç de Girona, impartit per la gestoria administrativa Mediterrània de Serveis. Anna Güell, gerent d’Ecosol, afirma que “és un sector amb una alta demanda de treballadors. La missatgeria sostenible és un mercat emergent i hi ha un alt índex de possibilitats d’inserció”. Durant el 2017 esperen crear 2 llocs més de treball per a persones en risc d’exclusió social.

28
Abril
2016

Càritas presenta la memòria 2015 i alerta de l'augment de la pobresa

Accediu a la Memòria en aquest document (pdf).


Càritas Diocesana de Girona ha presentat aquest dimarts la memòria corresponent a l’acció social duta a terme per l’entitat durant l’any 2015. L’acte va tenir lloc a la seu dels serveis generals a Girona. El bisbe Francesc Pardo, Ramon Barnera, Director de de Càritas Diocesana de Girona, i Martí Batllori, secretari general, han fet públiques les dades més destacades.


Càritas Diocesana de Girona ha atès més de 23.000 persones durant l’any 2015 i gairebé 60.000 s’han vist beneficiades pels seus 44 projectes d’acció social i 277 serveis duts a terme per les 48 Càritas repartides arreu del territori de la demarcació de Girona. L’entitat, que actualment compta amb 2.498 voluntaris i més de 100 professionals, ha invertit 7.413.402€ per millorar la qualitat de vida de les persones que viuen en situació o risc d’exclusió social.

Augment de la pobresa severa


Les dades de la memòria presentada avui constaten en primer lloc l’augment constant de la pobresa severa. El 40% de les persones ateses per l’entitat no disposa de cap ingrés regular i creix dos punts respecte l’últim exercici. A més, un 70% de les famílies que reben suport de Càritas tenen menors a càrrec. Precisament, l’augment de la pobresa infantil és una de les preocupacions de Càritas, que alerta també que la pobresa s’hereta entre generacions, com va demostrar l’últim informe FOESSA, presentat ara fa unes setmanes. El 40% de les persones ateses durant l’any 2015 ja va ser atesa l’any anterior. Aquesta dada reforça la tesi de la cronificació de la pobresa. En aquest sentit, Ramon Barnera, Director de Càritas, ha afirmat que “fins que no disminueixi el nivell d’atur, serà molt difícil lluitar contra la cronificació de la pobresa”. Martí Batllori, secretari general, ha reivindicat la necessitat de disposar d’una renda mínima garantida i de lluitar per aconseguir feines dignament retribuïdes que contribueixin a poder vèncer l’exclusió social i deixar de ser “treballadors pobres”. L’àmbit laboral és una de les principals preocupacions de Càritas i centra bona part dels esforços dels programes de l’entitat. 1 de cada 4 persones ateses als programes laborals de l’entitat ha aconseguit una inserció laboral, segons detalla la memòria. La presentació de la memòria també ha servit per presentar les activitats d’Ecosol Empresa d’Inserció, que actualment ja ha generat 50 llocs de treball per a persones en risc d’exclusió.


El bisbe Francesc Pardo, per altra banda, ha destacat la importància de disposar de “dades objectives” sobre la situació social actual de pobresa i marginació”, al marge de les opinions i ideologies i ha emplaçat als voluntaris i professionals a continuar “treballant amb amor” per a les persones que viuen en situacions d’exclusió.


Augment de l’exclusió entre la gent gran


El 15% de les persones ateses per Càritas durant el 2015 tenen més de 60 anys. El 78% tenen més de 80 anys i el 72% d’aquestes persones viuen soles. Precisament, per pal·liar la situació de solitud i els riscos que genera aquesta situació, Càritas aposta per desenvolupar programes i serveis com Apadrinar un avi o Ser gran en dignitat.


Els reptes de l’entitat


Els principals reptes de l’entitat són fomentar el lloguer social per garantir el Dret a l’Habitatge, lluitar per al treball digne per sortir de la pobresa, treballar per eradicar la pobresa familiar a partir d’intervencions integrals i defensar els ingressos mínims garantits a través d’una renda mínima d’inserció.









Històric de notícies
Càritas Diocesana de Girona
Pujada de la Mercè 8, 17004 Girona
Tel. 972 20 49 80
caritas@caritasgirona.cat
Tots els drets reservats
Avís legal | Política de cookies
Si prefereixes donar per transferència bancària:
Caixabank: ES88-2100-0002-53-0200129121
Triodos Bank: ES38-1491-0001-26-2073033124
© Copyright NEORG 2023 by NEORG