MENÚ
Home >> Diem >> Notícies

Notícies

Vols rebre les notícies al teu correu? Fes clic aquí
03
Març
2016

Càritas organitza una jornada de formació sobre l’evolució de l’acció social

La jornada tindrà lloc el proper 17 de març a l’Auditori de Girona en el marc de la celebració de l’Acte de reconeixement a les persones que han fet possible 50 anys de Càritas i 10 anys d’Ecosol


Càritas Diocesana de Girona ha organitzat una jornada de formació destinada a professionals i persones voluntàries que treballen en l’àmbit de l’acció social. L’acte porta per títol “Una mirada a l’acció social ahir, avui i demà” i té per objectiu reflexionar sobre l’evolució del treball de les entitats socials, la seva contribució a la cohesió social i els reptes de futur. La jornada tindrà lloc el proper 17 de març de 15h a 17:45h a l’Auditori de Girona, de manera prèvia a l’acte de reconeixement a les persones que han fet possible els 50 anys d’acció social de Càritas i els 10 anys d’Ecosol empresa d’inserció que se celebrarà de 18h a 20h al mateix recinte.


Una mirada a l'ahir, a l'avui i al demà de l'acció social


El programa de la jornada està organitzat en tres blocs i una ponència final. L’acte s’iniciarà amb una presentació sobre l’evolució de l’acció social en els darrers 50 anys. Tot seguit, Enric Morist, coordinador de Creu Roja a Catalunya, Ignasi Parody, vicepresident de FEICAT i Carme Trilla, presidenta de Fundació Hàbitat 3, compartiran una taula rodona sobre la contribució actual del tercer sector a la cohesió social, conduïda per Núria Martínez, gerent de Fundació Drissa. Després d’una pausa tindrà lloc la segona taula rodona, anomenada “Una mirada al demà: els reptes de futur de l’acció social”, amb Salvador Busquets, director de Càritas Diocesana de Barcelona, Àngels Guiteras, expresidenta de la Taula del Tercer Sector i Ferran Busquets, president de Fundació Arrels. Lluís Puigdemont, director de Fundació SER.Gi, serà l’encarregat de conduir aquesta segon taula. Sebastián Mora, secretari general de Càritas Espanyola, clausurarà la jornada amb una ponència sobre les claus de la resposta de Càrtas davant la realitat actual.



La jornada de formació i l’acte de reconeixement posterior estan oberts a tot el públic interessat i l’assistència és gratuïta. Tanmateix, per motius d’aforament i organització, cal inscriure’s prèviament a través del formulari en línia habilitat per l’entitat.



Formulari d'inscripció a la Jornada de Formació (15:00h-17:45h)
Formulari d'inscripció a l'Acte de reconeixement (18:00h-20:00h)
Descarrega el programa en *.pdf
16
Febrer
2016

Càritas organitza un acte de reconeixement a les persones que han contribuït als 50 anys d’acció social de l’entitat

Càritas Diocesana de Girona celebrarà un acte de reconeixement a les persones que han fet possible el desenvolupament de l’acció social de l’entitat a la diòcesi de Girona, coincidint amb la cloenda del cinquantè aniversari de la seva fundació. La trobada servirà també per celebrar els 10 anys d’activitats d’Ecosol Empresa d’Inserció. L’acte tindrà lloc dijous 17 de març a l’Auditori de Girona de 18h a 20h. L’assistència és gratuïta, però cal realitzar la inscripció prèvia a través del formulari habilitat.

L’objectiu principal d’aquest esdeveniment és agrair la tasca de les persones que durant el mig segle d’història de la institució han contribuït al desenvolupament dels seus programes i projectes socials. “El cor de l’acció social són les persones” és el lema escollit per aquesta celebració, precisament per posar en valor la implicació i l’entrega de les persones, ja siguin voluntàries, tècniques, sòcies, donants, així com empreses, organitzacions i col·laboradors de qualsevol tipus que han fet possible el creixement i la consolidació de Càritas com un referent de l’acció social a les nostres comarques.



L’acte comptarà amb homenatges, actuacions musicals i teatrals diverses, accions de sensibilització, testimonis de les activitats que desenvolupen els programes i algunes sorpreses. Per altra banda, Ecosol Empresa d’Inserció de Càritas Diocesana de Girona aprofitarà l’ocasió per repassar i celebrar els 10 anys d’activitats, reptes i èxits en l’àmbit de la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social.


Per a més informació:


Twitter: @caritasgirona
Facebook: /caritasgirona
Web: www.caritasgirona.cat

18
Gener
2016

Càritas difon la campanya "Practica la Justícia. Deixa la teva empremta"

Càritas desenvolupa cada any una campanya institucional amb l’objectiu de difondre i promoure entre la societat els valors que guien l’acció social de l’entitat. Enguany, el lema escollit és “Practica la Justícia. Deixa la teva empremta”. Es tracta de la segona part i la continuació d’una campanya més àmplia que s’estendrà fins el 2017, anomenada “Estima i viu la Justícia”. “Practica la Justícia. Deixa la teva empremta” és una crida a posar la mirada en el fet que practicar la justícia, vetllar i fer possible els drets fonamentals de totes les persones és imprescindible per eradicar la pobresa en el món.


La campanya convida a adoptar un estil de vida solidari i sostenible amb les persones i el medi ambient, i a tenir un compromís actiu amb la pràctica i defensa dels drets de les persones.


El contingut gira entorn de sis punts principals, que són la persona humana i els seus drets, la cerca del bé comú, el destí universal dels béns, la solidaritat i la defensa dels drets i deures, el principi de subsidiarietat i la participació.


La campanya pretén sensibilitzar però també denunciar les injustícies i animar la societat a adoptar hàbits més solidaris i compromesos amb els Drets de les persones i la cura del medi ambient.


Materials públics i disponibles


Càritas difon el contingut d’aquesta campanya a partir d’una sèrie de materials didàctics per a infants, joves i adults. Els materials poden descarregar-se gratuïtament des de la web de l’organització.


Als materials hi trobareu exemples molt pràctics i actuals d’accions quotidianes que tenen per objectiu adoptar un estil de vida més just a partir d’hàbits com el consum solidari i responsable, la banca i les assegurances ètiques, el respecte pel medi ambient o el foment del cooperativisme.

Quina és la teva empremta?


L’empremta és el concepte escollit per desenvolupar aquesta campanya i fa referència a la marca que deixem amb les nostres accions en el nostre entorn. L’empremta ve determinada per les actituds del dia a dia, a casa, a la feina, al carrer, quan comprem etc. Des d’avui publicarem les empremtes positives i negatives que podem deixar a la societat, per tal que reflexionem sobre la pràctica de la justícia des de l’àmbit més personal. Les trobareu cada dilluns a les nostres xarxes socials.

Facebook /caritasgirona

Twitter @caritasgirona
10
Desembre
2015

El calendari ha fet coincidir la celebració del Dia dels Drets Humans amb la recta final de les negociacions que els líders mundials han portat a terme a la Cimera del Clima de París. Per Càritas, es tracta de dues qüestions íntimament relacionades. Els desafiaments del canvi climàtic i la defensa dels Drets Humans de les persones més pobres i les comunitats més vulnerables són la cara i l’anvers d’un repte global sobre el que s’aposta en més de 200 regions i països de tot el planeta, en els que Càritas hi és present.


Precisament, els més pobres i els més vulnerables són els més fortament colpejats per la devastació causada pel canvi climàtic. Càritas treballa en tot el món amb les comunitats que són testimonis de primera mà sobre la creixent ferocitat dels events metereològics extrems i l’impacte devastador sobre la salut i el benestar.


Càritas Europa es fa ressò d’aquesta aposta integral per la cura del medi ambient i la defensa dels Drets Humans en una declaració difosa avui 10 de desembre, en el marc del Dia dels Drets Humans.
Declaració Càritas - Canvi Climàtic
25
Novembre
2015

Càritas Catalunya presenta la Memòria Social 2014

El Cardenal Lluís Martínez Sistach, Responsable Episcopal de Càritas Catalunya, acompanyat per la Dra. Carme Borbonès, Presidenta de Càritas Catalunya i pel Sr. Agustí Adell, Secretari General de Càritas Diocesana de Tortosa, van presentar ahir dimarts la Memòria Social 2014 de les Càritas Diocesanes amb seu a Catalunya a la seu de la Conferència Episcopal Tarraconense a Barcelona.


El Cardenal va destacar que aquesta és la primera vegada que es formalitza una memòria social conjunta de les accions dutes a terme per les Càritas diocesanes amb seu a Catalunya. En tractar-se de la primera vegada, no es poden oferir percentatges d’evolució en relació amb els exercicis anteriors. Tanmateix, l’evolució recent de les memòries de les diferents Càritas catalanes confirma que les necessitats socials de les capes més desafavorides de la població segueixen essent presents aquests darrers anys.


Trobareu tota la informació ampliada a la web de Càritas Catalunya.
06
Novembre
2015

Càritas organitza jornades de portes obertes dels projectes educatius

Càritas ha organitzat una setmana de portes obertes dels projectes educatius amb l'objectiu de donar a conèixer les tasques que desenvolupa i atreure nou voluntariat. Les jornades de portes obertes ofereixen la possibilitat de fer de voluntari/a per un dia i tindran lloc del 9 al 13 de novembre en el marc de la setmana del voluntariat educatiu.



El programa Educatiu està format pel Servei d’Intervenció Educativa (SIE) del Projecte d’Acompanyament a l’Escolaritat (PAE), destinat a estudiants d’ESO, i el projecte Fes+, adreçat a joves que estiguin cursant estudis Post‐Obligatoris.


El programa treballa per la igualtat d’oportunitats en el sistema educatiu, de forma complementària a l’escola. S’hi atenen infants i adolescents pel seu desenvolupament integral des de la vessant personal, escolar, familiar i social, i es treballa en coordinació amb els centres escolars i amb una atenció preferent a les seves famílies.


Consulteu en aquest document tots els centres i horaris que participen de les jornades de portes obertes.
05
Novembre
2015

150 localitats a benefici de Càritas al concert de la Simfònica de Cobla i Corda a l'Auditori de Girona

Ja pots comprar les entrades pel concert "Els millors moments de la història de la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya"


La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya presenta una antologia dels millors moments de la història de l'orquestra, en el qual hi participen alguns dels artistes que han contribuït a l'èxit de la formació, com són Albert Guinovart, Beth, Manu Guix, Cris Juanico i Pep Poblet. El concert se celebrarà el proper dissabte 28 de novembre a les 19h a l'Auditori de Girona.


Gràcies a la col·laboració de la Fundació Metalquima, Càritas Diocesana de Girona disposa de 150 localitats per a aquest concert. El preu d'aquestes entrades especials es destinarà íntegrament als programes que desenvolupa l'entitat.


Les entrades tenen un preu de 25€ (Platea A, Platea lateral parells i Platea lateral imparells i Llotja parells i imparells) o de 15€ (Amfiteatre laterals i central). Veure plànol de l'escenari amb les localitats reservades per Càritas (color rosa). L'import d'aquestes entrades a benefici de Càritas desgrava a la teva Declaració de la Renda 2015 (IRPF).


Les entrades destinades a Càritas s'han de comprar exclusivament per a aquestes vies:


1. Web de Càritas (fins el dijous 26 de novembre)
- Accedeix a l'apartat de donatius i aportacions
- Introdueix les teves dades personals
- Escull: "Pagament amb Targeta" a "Forma de pagament de l'aportació"
- A la "Finalitat del donatiu" indica: Número entrades + Concert 28/11.
- Recull les entrades el mateix dia del concert a la taquilla de l'Auditori de Girona.


2. A través del banc (fins el dimarts 24 de novembre)

- Realitza una transferència bancària al número de compte ES88 2100 0002 53 0200129121
- Indica el teu nom i cognoms
- Al "Concepte", indica "número d'entrades + Concert 28/11".
- Recull les entrades el mateix dia del concert, a la taquilla de l'Auditori de Girona.


3. Per telèfon

- Truca al 972204890 fins el divendres 27 de novembre a les 13h i compra les
entrades amb la targeta bancària.
- Recull les entrades el mateix dia del concert, a la taquilla de l'Auditori de Girona.


4. A la Seu de Càritas Diocesana de Girona

- Pujada de la Mercè, 8 de Girona. De dilluns a divendres de 9h a 13h


Més informació:

De dilluns a divendres de 9h a 13h al 972 20 49 80
02
Novembre
2015

Ecosol i Càritas presenten un tricicle elèctric per promoure la inserció laboral

Ecosol, l’empresa d’inserció de Càritas, va presentar el passat 28 de novembre, El Tricicle Verd, a la Fira de Mostres de Girona. El Tricicle Verd és un projecte de missatgeria sostenible que ofereix solucions per a la distribució de mercaderies als centres de les ciutats, utilitzant vehicles de càrrega elèctrica. Amb tot, el projecte té com a objectiu principal la integració en el mercat laboral de persones en situació de vulnerabilitat. Ecosol calcula que El Tricicle Verd afavorirà la inserció laboral de 50 persones.

La presentació pública del projecte va tenir lloc en el marc de la inauguració de la Fira de Mostres de Girona. Francesc Pardo, Bisbe de Girona, va descobrir el vehicle amb la presència de l’Alcalde de Girona, Carles Puigdemont, el Director de Càritas Diocesana de Girona, Ramon Barnera, el President de Càritas Girona, Ramon Ceide i el Rector de la Universitat de Girona, Sergi Bonet, entre d’altres.

El primer prototip del tricicle s’ha pogut realitzar gràcies a l’equip de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona, en el marc del projecte final de Grau de tres estudiants: Jordi Ponsi (Enginyeria Mecànica), Pavlo Slastion (Enginyeria Elèctrica) i Pau Feixas (Enginyeria Industrial) i un bon nombre d’empreses i institucions. Obra Social "la Caixa" ha finançat el projecte amb 24.000 euros a través d'un conveni amb Ecosol.

Col·laboradors del projecte

Obra Social "la Caixa"
Ajuntament de Girona
Escola Politècnica de la Universitat de Girona
Grup Èxit
Koiki
Gestoria Mediterrània
Semab
SarTruck
ASM
Tàndem
Apunts
23
Octubre
2015

Càritas inicia el projecte d'Horts Socials

El Projecte d'Horts Socials a la comarca del Baix Empordà neix sota el paraigua del Programa Salut i Crisi de Dipsalut, fruit del treball conjunt i enxarxa't entre administració pública i Càritas per donar cobertura a la necessitat, cada vegada més creixent, de desenvolupar projectes de dinamització comunitària que promoguin tant el benestar emocional com un estil de vida saludable mitjançant l'ocupabilitat de la vida diària de les persones, tenint en especial consideració aquelles que es troben en situació de vulnerabilitat social.

Els horts socials són espais compartits per diverses persones on es practica l’horticultura ecològica, en els quals els participants poden disposar d’una parcel·la i produir aliments per a l’autoconsum. Se'ls ofereix capacitació i assessorament tècnic en agricultura ecològica, i es treballen aspectes relacionats amb l’educació ambiental i l’educació per a la salut. Es realitza un acompanyament individualitzat, partint de les necessitats i capacitats de cada persona per treballar habilitats socials i competencies transversals, i una dinamització grupal partint d’una metodologia participativa que fomenta l’apoderament del propi grup.També es recolzen aquelles accions pensades per a la dinamització social del projecte (organització dels hortolans, jornades lúdiques, accions amb membres d’altres experiències d’horts socials, etc.). Els horts són espais que reflecteixen la diversitat de cada municipi, esdevenint punts de trobada de persones molt diverses, on es persegueix fomentar la cooperació entre elles.En aquesta línia, es treballa per la generació de dinàmiques d’intercanvi de coneixement i per la creació de xarxes socials, fet molt valorat pels propis participants.


El fet de formar part dels horts socials aporta una sèrie de beneficis físics i emocionals molt recomanables per a la millora de la salut dels participants (mobilitat, socialització, il·lusió), i permet millorar una sèrie d’habilitats socials (comunicació, col·laboració, compromís, etc).

En una primera fase, els Ajuntaments de St. Feliu de Guíxols, Platja d'Aro i Palafrugell han impulsat aquest projecte en els seus municipis i han estat treballant de forma coordinada amb Càritas Diocesana de Girona, què gestiona el projecte de dinamització d'horts socials durant aquest 2015. En el què portem d’any, ja s’han beneficiat del projecte més de 100 persones. El fet de treballar en xarxa amb altres serveis i agents locals de la comarca, fa que els horts alhora siguin espais oberts a la participació de la resta de la ciutadania

En previsió pel 2016, s'està treballant per avançar en el desenvolupament del projecte a les poblacions de La Bisbal de l'Empordà i Calonge, ja que en aquests moments es troba en una fase molt inicial.
01
Octubre
2015

Càritas alerta sobre l’especial vulnerabilitat de la Gent Gran en aspectes com les pensions i la dependència

Amb motiu del Dia Internacional de la Gent Gran, que se celebra avui, Càritas Diocesana de Girona se suma a la crida de totes les Càritas sobre la necessitat de defensar la dignitat de les persones grans, en uns moments en què la seva situació és especialment vulnerable a causa de la precarietat a la qual s'enfronten en qüestions com les pensions o la dependència.

Accelerat procés d'envelliment

El nostre país figura entre els que, a àmbit europeu, necessiten una major presa de consciència sobre aquestes mancances, sobretot pel fet que Espanya avança acceleradament en el seu procés d'envelliment. Actualment hi ha prop de 8,5 milions de persones majors de 65 anys, que representen el 18% del total de la població. Així mateix, continua augmentant la proporció d'octogenaris, que suposen el 5,7% de tota la població espanyola. D'aquí a deu anys, aquestes xifres s'hauran disparat i és probable que el percentatge de gent gran el 2050 sigui més del doble de tota la ciutadania.

Els avenços de la medecina i la millora de la qualitat de vida estan contribuint a perllongar la vida humana com mai havia estat possible. I hem d'entendre la presència de tantes persones grans com una nova riquesa, que beneficia cada persona individualment i tota la societat en el seu conjunt.

El risc de reduir els recursos

Però aquesta tendència s'ha d'afrontar introduint molts canvis en la manera d'interpretar la vellesa i en els recursos necessaris per sostenir totes les persones grans amb la deguda qualitat de vida. D'aquí la necessitat d'alertar sobre les temptacions d'aplicar mesures econòmiques que afecten la seva dignitat i els seus drets.

En el recent informe "Índex Global d'Envelliment, AgeWatch 2015" publicat per Help-Age, s'assenyala que les mesures d'austeritat aplicades en els darrers anys han colpejat de manera especial les persones grans d'Europa i Amèrica del Nord, les pensions de les quals s’han vist negativament afectades per les retallades.

Altres impactes negatius han estat les retallades generalitzades en l'atenció a la salut, l'assistència a la llar, la subvenció del transport i les altes taxes d'atur en el grup d'edat d'entre 50 i 65 anys.

Impacte sobre la dependència

El mateix es podria dir de l'atenció a la dependència, objecte d'unes restriccions que han comportat una font de patiment per a moltes de les persones que s'haurien d'haver sentit recolzades en les seves necessitats de cures bàsiques. Així es constata en el VII Informe FOESSA (2014), que assenyala, entre altres qüestions, com la reforma de la Llei de Suport a la Dependència (LAPAD) ha suposat una disminució de les quanties de les prestacions econòmiques i de les intensitats dels serveis.

És evident que aquest no és un model de polítiques socials orientat a facilitar la protecció de les persones grans. De fet, de no actuar en sentit contrari s'estarà avançant cap a un risc real de marginació social de la gent gran. Una situació que troba, a més, un terreny abonat en una societat que valora en excés l'eficiència, la capacitat de producció i consum, que exalta la imatge de la persona sempre jove i que acaba per excloure dels seus espais de relacions socials els que no poden respondre a aquestes exigències.

Evitar una espiral de marginació social

Per a Càritas, urgeix prendre consciència de fins a quin punt resulta dramàtic -fins i tot en termes de salut i qualitat de vida- aquest espiral de marginació en les relacions humanes de les persones grans, que es veuen abocades no només a l'allunyament dels seus conciutadans, sinó a l'abandó, a la solitud i a l'aïllament.

Aquests problemes es multipliquen si, com passa sovint, les persones grans, en contra de la seva voluntat, es veuen obligades, per raons clíniques o de requeriment de cures, a abandonar la seva casa quan apareixen situacions de fragilitat o dependència, o perquè el seu habitatge ja no els permet desenvolupar-se amb plena normalitat ni facilita la seva autonomia.

En aquest sentit, les residències de gent gran han de donar la major prioritat al respecte a l'autonomia i a la personalitat de cada persona -garantint la possibilitat de desenvolupar activitats vinculades als seus propis interessos--, i a prestar totes les atencions que requereix l'edat que avança , donant a l'acollida una dimensió com més familiar millor.

Contra la cultura de la indiferència i la competitivitat

En conclusió, Càritas apel·la, en aquesta Dia Internacional, a defensar la dignitat de les persones grans mitjançant un major compromís en la transformació de la cultura de la indiferència, de l'individualisme exasperat, la competitivitat i l'utilitarisme, que actualment amenacen tots els àmbits de la convivència humana. És urgent evitar tota ruptura entre generacions, promovent una nova mentalitat que ens permeti prendre plena consciència de tota la riquesa que les persones grans han d'aportar a la vida social.És una responsabilitat que ens competeix a tots, a cada ciutadà, a les famílies, a les associacions, als poders públics i als organismes internacionals, segons les competències i deures de cadascú en la construcció d'una societat sempre més humana i sensible a la dignitat dels més vulnerables.
Històric de notícies
Càritas Diocesana de Girona
Pujada de la Mercè 8, 17004 Girona
Tel. 972 20 49 80
caritas@caritasgirona.cat
Tots els drets reservats
Avís legal | Política de cookies
Si prefereixes donar per transferència bancària:
Caixabank: ES88-2100-0002-53-0200129121
Triodos Bank: ES38-1491-0001-26-2073033124
© Copyright NEORG 2023 by NEORG