Notícies
Vols rebre les notícies al teu correu? Fes clic aquíAgost
2022
Càritas reclama la convocatòria de la taula d’habitatge i el manteniment dels recursos d’emergència habitacional actuals
Càritas recorda que la dificultat d’accés a un habitatge digne és un dels factors principals per a l’exclusió social i reclama a totes les administracions incrementar els recursos econòmics per afrontar l'emergència habitacional i donar resposta a les famílies més vulnerables.
L’entitat també fa costat a les mostres de suport organitzades per reclamar solucions per a les famílies afectades.
Juliol
2022
Càritas rep el suport de la Fundació "la Caixa" per reforçar la col·laboració i oferir oportunitats a les persones més vulnerables
Càritas Diocesana de Girona ha rebut el suport de la Fundació ”la Caixa”, a través de CaixaBank, que permetrà continuar desenvolupant el projecte Pisos d’Acollida Temporal per a la Inclusió, dirigit a les persones i famílies en situació de sensellarisme, i la consolidació del projecte del servei de bar del Casal del Pensionista de Llagostera, que gestiona Ecosol, l’empresa d’inserció de l’entitat. Segons els acords del conveni, signat aquest mes de juliol a Girona entre els representants de totes dues organitzacions, Fundació “la Caixa” realitza una aportació de finançament que es destinarà a executar aquests dos projectes d’acció social.
Els Pisos d'Acollida Temporal per a la inclusió (PATI) és un projecte de Càritas Diocesana de Girona que té per objectiu recuperar l’autonomia econòmica, emocional i social de persones i famílies en situació de sense llar. L’entitat gestiona diversos pisos compartits per a dones i mares amb infants a càrrec que pateixen precarietat econòmica severa i els ofereix el suport integral necessari per superar les situacions d’exclusió i recuperar l’autonomia. Actualment, aquest projecte permet atendre directament una vintena de persones.
L’altra acció beneficiada d’aquesta col·laboració és el projecte de gestió del bar del Casal del Pensionista de Llagostera, que desenvolupa Ecosol, l’empresa d’inserció de Càritas Diocesana de Girona. Aquest projecte té per objectiu millorar l’ocupabilitat de persones aturades en risc d’exclusió social, oferint formació en el sector de la restauració i de l’atenció a les persones dependents. Ecosol impulsa les oportunitats laborals a través de l’economia social, cooperant amb tots els agents públics i privats implicats, del municipi. En aquest cas, s’han generat dos llocs de treball per a persones en risc d’exclusió.
Gràcies a la seva capil·laritat territorial, la xarxa d'oficines de CaixaBank, la més gran d'Espanya amb presència a 2.200 municipis, pot detectar les necessitats locals i donar suport a la Fundació ”la Caixa” en la canalització de les ajudes econòmiques adreçades a les entitats socials. L’any 2021, mitjançant les oficines de CaixaBank, s'ha contribuït a impulsar 7.600 projectes socials de 6.500 entitats.
Juliol
2022
Càritas alerta en un informe que la bretxa digital agreuja l’exclusió social
Els resultats de l’estudi, que s’ha fet a partir d’una mostra significativa i representativa de les famílies ateses per l’entitat, a més d’entrevistes amb profunditat, revelen que 7 de cada 10 persones pateixen exclusió digital, és a dir, que no disposen de connexió, dispositius o competències suficients per accedir i utilitzar en condicions d’igualtat l’entorn digital en àmbits com la formació, la salut o els tràmits administratius, entre d’altres. En total, aquesta bretxa digital afecta unes 20.000 persones a la diòcesi de Girona.
Si anem al detall, l’estudi ens mostra que 1 de cada 2 persones ateses per Càritas té problemes greus de connexió a la llar i que el 54% de les famílies acompanyades per l’entitat no disposa de dispositius digitals adequats. A més, la meitat de les persones ateses no té habilitats i competències mínimes per desenvolupar-se en el seu dia a dia, una situació que ha empitjorat d’ençà de la pandèmia per l’acceleració de la transformació digital en molts àmbits. La bretxa digital afecta de forma similar homes i dones, si bé és més significativa a les persones de més edat, ja que el 80,1% de les persones de més de 65 anys ateses per Càritas pateix exclusió digital. L’estudi també deixa palès que les famílies en situació de monoparentalitat, que s’han doblat en l’última memòria de l’entitat presentada fa poques setmanes, tenen més incidència en l’accés a dispositius digitals adequats, així com en dificultats de caràcter competencial. Les mancances en habilitats i competències digitals afecten a 3 de cada 4 persones amb nivell formatiu baix, el que representa 30 punts per sobre de la mitjana total. Les persones aturades es troben més afectades en tots els elements que provoquen la bretxa digital i 8 de cada 10 persones en situació administrativa irregular pateixen exclusió digital, és a dir, 10 punts per sobre de la mitjana total de persones ateses per Càritas.
Una transformació digital desigual
Les entrevistes amb profunditat que inclouen l’estudi posen de manifest que la bretxa digital representa un nou focus d’exclusió per a les persones més vulnerables i que ja ha esdevé una causa i no una conseqüència d'aquesta exclusió. L’entitat recorda que l’acceleració del procés de digitalització engegat durant el període de pandèmia ha fet augmentar l’impacte d’aquesta bretxa. La manca d’acompanyament provoca que la gent gran tingui dificultats per accedir a serveis i tràmits que es tan del tot digitalitzats, a més, les persones amb poques competències lingüístiques o d’alfabetització digital també es veuen més afectades per aquest procés a l’hora de realitzar qualsevol gestió que impliqui l’entorn digital, amb l’administració, el banc, els centres educatius, etc. Altres factors com l’exclusió residencial o la manca de recursos econòmics afecten també la qualitat i regularitat de les connexions, així com els dispositius necessaris per viure en la transformació digital en condicions d’igualtat. En aquest sentit, l’estudi especifica que el fet de disposar d’una connexió a Internet no és garantia de no patir exclusió digital, perquè en molts casos el contracte pateix altes i baixes en funció dels ingressos temporals, o fins i tot moles llars compten encara amb connexions insuficients o antigues, tipus ADSL.
Propostes per a la reducció de la bretxa digital
Càritas Diocesana de Girona fa una crida per aconseguir polítiques i mesures que garanteixin l’equitat en el dret d'accés a les noves tecnologies. L’entitat també reclama promoure un debat sobre les mesures necessàries que es puguin abordar des de la comunitat i les xarxes relacionals, oferir una oferta formativa adaptada a la diversitat de perfils i situacions i potenciar la figura de la persona dinamitzadora digital al territori.
Per tal de dur a terme aquestes propostes, Càritas aposta per identificar espais de suport digital per a necessitats immediates, oferir suport a les entitats socials en projectes de capacitació i empoderament digital, garantir el coneixement de les causes i els efectes de la bretxa digital i garantir que a l'agenda política sobre tecnologies contempli les necessitats i demandes de les persones en situació de més vulnerabilitat.
Juliol
2022
Els serveis socioeducatius de Càritas no s’aturen durant el juliol per lluitar contra la desigualtat
L’entitat alerta que l’impacte de la pandèmia i la crisi posterior continua afectant especialment els fills i filles de les famílies més vulnerables. El 60% de les llars ateses per l’entitat a la diòcesi de Girona es troba en situació d’emergència habitacional, i en moltes ocasions, els infants i joves que hi viuen no tenen recursos suficients o un espai adequat per poder seguir els estudis en igualtat de condicions. Durant l’estiu, aquesta situació s’agreuja, perquè la manca de recursos els aboca a un llarg període sense seguiment ni opcions per mantenir la xarxa relacional o activitats complementàries que enriqueixen l’aprenentatge i millorin les oportunitats de trencar el cercle de la pobresa. A més, l’atenció a famílies monoparentals augmenta un 7,7% i aquesta circumstància dificulta encara més la conciliació i l’atenció dels fills i filles a càrrec.
Els projectes socioeducatius de Càritas acompanyen 507 infants i joves arreu de la diòcesi durant aquest estiu, a través de serveis diversos com el Servei d’Intervenció Educativa, el Projecte d’Acompanyament a l’Escolaritat, el Fes Més o el projecte ProInfància.
Aquestes activitats d’estiu es realitzen conjuntament amb els ajuntaments, escoles i diversos equipaments municipals, per tal de promoure una oferta coordinada amb tots els agents educatius i garantir un equilibri territorial d’activitats no segregadores.
A Girona, per exemple, el casal ”Activa’t a l’Estiu”, organitzat per Càritas al sector Est de la ciutat, ofereix una programació que combina lleure i activitats comunitàries en benefici del territori. L’objectiu principal és fomentar l'aprenentatge en valors i la cohesió entre el jovent que hi participa, però també fer un treball de reflexió sobre el barri on viuen i implicar-se en la seva millora. Enguany aquesta activitat se centra en marcar camins segurs que uneixin dues escoles del barri per tal de prevenir l’absentisme escolar i vetllar perquè els infants puguin accedir al centre de forma segura.
Més voluntariat i recursos per garantir els projectes socioeducatius
Tanmateix, Càritas alerta que l’atenció a infants, joves i família exigeix molts recursos, tant de persones professionals com voluntàries, i també fonts de finançament. Per això, l’entitat fa una crida al voluntariat i a realitzar donatius per poder mantenir els projectes socioeducatius i lluitar contra la desigualtat.
Pots fer el teu donatiu a través de BIZUM utilitzant el codi 01580, a banda dels canals habituals com la transferència bancària, el donatiu a la web, presencialment o per telèfon. Tant si fas un BIZUM o un ingrés bancari al número de compte ES88 - 2100 - 0002 - 5302 - 0012 - 9121, recorda enviar el teu justificant de donatiu a atenciodonant@caritasgirona.cat per poder desgravar fiscalment l'import corresponent.
Si ets una persona amb disponibilitat, compromesa amb les famílies més vulnerables i vols realitzar un voluntariat en algun dels serveis de Càritas, escriu un correu a voluntariat@caritasgirona.cat i ens posarem en contacte amb tu.
Juliol
2022
El jovent de Càritas organitza una trobada per compartir experiències i traçar futures accions
La jornada va començar amb activitats disteses i dinàmiques de coneixement, en un entorn privilegiat, en plena natura, abans de centrar-se en els espais de reflexió. El grup participant, que incloïa voluntaris, professionals, persones ateses per l’entitat i jovent interessat en l’acció social, va compartir vivències, la seva pròpia història de vida, i va realitzar un anàlisi de les petites accions que tenim a l’abast i que contribueixen a fer un món amb justícia social.
La jornada va continuar amb la presentació de diverses activitats socials que comptem amb la involucració d’assistents a la trobada, i tot seguit va tenir lloc una estona més de treball, dedicada a identificar les situacions de la societat actual indignen els joves i a fer propostes de canvis. “Veiem cada dia moltes injustícies al nostre voltant, n’hi ha que les vivim i n’hi ha que ens arriben, i creiem que podem fer-hi alguna cosa. Qualsevol acció, per petita que sigui, ajudarà a canviar consciències i construir un planeta més just per tothom”, assegurava la Gisela, una de les joves participants. “Com a joves tenim molt a fer i molt a dir”, coincidien altres joves. “Càritas Jove de Girona és això, un espai de reflexió on els i les joves escollim quines accions volem impulsar”.
Les persones participants van valorar molt positivament la trobada: “M’he sentit molt ben acollit”, deia l’Ayoub, “el grup m’ha ajudat a apartar la vergonya i poder ser jo en tot moment”, expressava la Laia; i també l’Amadou, que tancava la intervenció dient: “ens hem trobat un grup de persones molt maques i compromeses amb el nostre entorn. Compartir el dia amb cadascuna d’elles ha estat un regal”.
Aquesta trobada jove de Càritas s’emmarca en la perspectiva comunitària que impulsa l’entitat, que treballa amb grups mixtos formats per voluntariat, persones participants o persones interessades, per aconseguir enfortir xarxes horitzontals i lluitar per la justícia social.
Juny
2022
Càritas Jove publica el darrer número de Trenats
Aquest juny ha sortit el darrer número de la revista Trenats, un projecte de l'equip de la Càritas Jove que vol apropar les generacions joves a les generacions de més edat. La iniciativa va sorgir l'abril de l'any passat amb l'objectiu de contrarestar l'impacte de les males notícies que emetien els mitjans de comunicació en temps de pandèmia i pal·liar la solitud de les persones grans que viuen soles al seu domicili.
Trenats és un projecte intergeneracional que combina la redacció jove amb col·laboracions de persones grans. Inclou, entre altres seccions, receptaris, remeis naturals, historietes, tutorials sobre noves tecnologies i entrevistes, i està oberta a noves propostes i col·laboracions.
La revista té una clara voluntat de participació i per això inclou diverses possibilitats en aquest sentit: l'objectiu és, doncs, crear un consell de redacció format per persones menors de trenta anys i persones grans, buscant com els interessos d'uns i altres es poden trenar per oferir notícies positives i històries commovedores de vida.
Cada trimestre publiquen un nou número de la revista. Si vols col·laborar o tens algun suggeriment, no dubtis en posar-te en contacte amb la Càritas Jove a través del seu correu electrònic, caritasjove@caritasgirona.cat, o al tel. 650 34 29 15.
Si vols donar-li una ullada als altres números de la Revista Trenats publicats, clica aquí.
Juny
2022
CORPUS 2022: #SomElQueDonem
Celebrem que l'AMOR als altres és l'únic que dona sentit a la nostra existència humana i que cal orientar els nostres anhels i el nostre propòsit a la vida des de l'aprendre a estimar a deixar-nos estimar pels altres. Des de Càritas volem fer valdre l'amor pels altres com a proposta de vida. L'amor que es parteix i es reparteix i l'amor pels altres com a compromís, i per això cal mirar amb tendresa, escoltar amb paciència, cuidar la fragilitat, compartir amb generositat i denunciar la incoherència. És el moment de fer arribar el nostre missatge: #SomElQueDonem
Tant se val quin nom tinguem. El que ens fa ser extraordinaris, allò que realment ens defineix, és què donem als altres. Les persones que formen part de Càritas Diocesana de Girona es podrien dir perfectament Esperança o Just. Perquè, tot i que tinguin nom propi, ofereixen esperança i justícia social, a través de les seves aportacions, a milers de persones en situació de pobresa i exclusió social.
Pots veure el vídeo promocional aquí.
Com col·laborar:
Ja pots fer el teu donatiu a través de BIZUM utilitzant el codi 01580, a banda dels canals habituals com la transferència bancària, el donatiu a la web, presencialment o per telèfon. Tant si fas un BIZUM com si fas un ingrés bancari al número de compte ES88 - 2100 - 0002 - 5302 - 0012 - 9121, recorda enviar el teu justificant de donatiu a atenciodonant@caritasgirona.cat per poder desgravar fiscalment l'import corresponent.
Maig
2022
Càritas atén el 12% més de persones que abans de la pandèmia
Pel que fa la cobertura de necessitats bàsiques, que inclou els Centres de Distribució d’Aliments, l’increment d’atenció respecte d’abans de la pandèmia se situa en un 20%, i els Serveis d’Acollida i Acompanyament Integral, la porta d’entrada a l’entitat, incrementen fins a un 30% les xifres d’atenció, també respecte 2019.
Càritas ha publicat una web específica per consultar el detall de tots els projectes de l’entitat.
El perfil de les persones ateses
El nombre de dones ateses creix un 5%, el que provoca que la pobresa tingui cada vegada més rostre de dona; una de cada tres persones ateses té menys de 35 anys, és a dir, augmenta l’impacte de la pobresa per a les persones més joves; les famílies monoparentals creixen un 7,7% i ja se situen en el 15% del total; una de cada tres persones no té estudis i un 57,9% es troba a l’atur. A més, Càritas alerta que el 60% es troba en situació d’emergència habitacional, és a dir, que no compta amb una llar en condicions, entre d’altres situacions; que el 95% no percep cap ajuda per ingressos mínims; que una de cada tres es troba en situació irregular i que una de cada cinc és treballadora pobra, és a dir, que tot i que tingui feina, requereix de l’ajuda de Càritas per poder viure amb dignitat.
Els recursos de l’entitat
Durant el 2021, Càritas Diocesana de Girona va destinar 9.718.419€ a totes les seves activitats. Pel que fa la procedència, els fons privats, amb 3.178.299€, van representar el 44,69% dels recursos gestionats, gràcies al compromís de socis, donants i Entitats amb Cor. Els fons públics, amb 3.933.411€, van suposar el 55,31% del total. Càritas va destinar directament el 85,07% d’aquesta inversió als projectes d’acció social.
El reptes actuals de l’entitat
Segons Dolors Puigdevall, directora de l’entitat, Càritas es planteja tres grans reptes: la defensa dels drets de les persones acompanyades, “que sovint no es compleixen”; l’atenció als nous rostres de la pobresa, sobretot pel que fa dones, famílies monoparentals, joves i persones en situació administrativa irregular i, finalment, la lluita contra la normalització de noves formes de pobresa, com el deteriorament de la salut emocional, la bretxa digital, l’exclusió habitacional, la precarietat laboral o el compliment de les mesures de protecció de l’administració per a les persones més vulnerables.
Maig
2022
Càritas Diocesana de Girona celebra l’assemblea i recorda el bisbe Francesc
Càritas Diocesana de Girona va celebrar l’assemblea diocesana el passat dissabte 7 de maig a les instal·lacions d’El Coro de Sarrià de Ter. Es tracta de la primera assembla en format presencial d’ençà de l’inici de la pandèmia, ara fa dos anys. Hi va assistir una cinquantena de persones, i va comptar amb 38 membres de junta, representants de fins a 26 equips locals d’arreu de la diòcesi.
L’acte s’inicià amb la benvinguda i la pregària oficial, oficiada per Mn. Esteve Sureda, delegat episcopal, i tot seguit es va projectar un vídeo en record al bisbe Francesc, president de Càritas Diocesana de Girona. L’ordre del dia oficial va seguir amb l’aprovació de l’exercici del 2021 a través de l’exposició de l’informe de resultats i del pressupost del 2022 i la presentació dels resultats de la memòria diocesana.
Després de la pausa-cafè, que va servir l’equip d’Ecosol, l’empresa d’inserció de Càritas, es va reprendre l’activitat de l’assemblea amb la presentació de diverses experiències de participació a través de testimonis de projectes i serveis de l’entitat. Finalment, es van presentar també els informes de les comissions diocesanes i la proposta d’acció per a Corpus, que ha preparat el grup de Sensibilització.
Maig
2022
Ecosol crea dos nous llocs de feina al taller de muntatge de bicicletes de Vilablareix
En el marc del Programa Operatiu d'Inclusió Social i Economia Social (POISES) amb el finançament del Fons Social Europeu i el Grup Inditex, Ecosol ha iniciat el projecte "Mejora" amb el que ha aconseguit crear dos llocs de feina, al taller de muntatge de bicicletes de Vilablareix, i consolidar els 8 llocs de treball que ja hi havia durant el 2021. El projecte forma part de la convocatòria "Empleo en igualdad de oportunidades" que té per objectiu millorar l'ocupabilitat de persones en situació o risc d'exclusió social. En aquest context, el programa para especial atenció als itineraris en mecànica per al muntatge i reparació de bicicletes amb assistència elèctrica, com és el cas del taller d'Ecosol.
El cost total del projecte és de 81.899,33 €, dels quals 48.636,89 € són finançats pel Grup Inditex i 26.645,49 € pel Programa Operatiu d'Inclusió Social i Economia Social (POISES), el que suposa un 90% del cost total. La resta es cobreixen amb fons propis. Aquesta inversió permet crear dos nous llocs de feina durant aquest 2022, a més de poder mantenir els 8 ja existents.
Així doncs, el projecte "Mejora" prepara i acompanya les persones més vulnerables per incorporar-se al mercat laboral, aprofitant les oportunitats d'ocupació en l'àmbit de la mecànica. A més, un dels valors afegits de l'assessorament és que es desenvolupa en un lloc de treball real i dins una empresa que competeix en el mercat actual.
Tanmateix, l'acompanyament a les persones es fa tant en l'àmbit productiu com pel que fa a la inserció laboral. D'una banda, un tècnic de producció especialitzat promou la productivitat i la millora de les competències professionals. Per altra, un tècnic d'acompanyament realitza el seguiment de l'itinerari i les formacions per a la millora de les competències transversals i d'accés al mercat laboral. Els objectius es planifiquen i personalitzen al llarg de tot el procés per a la millora de les competències tècnic-professionals, sociolaborals i personals.
Durant el 2021, el taller de muntatge de bicicletes ubicat a Vilablareix i gestionat per Ecosol va contractar un total de 70 persones que formaven part del programa d'inserció laboral i que van muntar un total de 80.000 bicicletes. Així, el projecte iniciat el 2014 es continua consolidant.