MENÚ
Home >> Diem >> Notícies

Notícies

Vols rebre les notícies al teu correu? Fes clic aquí
23
Febrer
2022

Nova data per al Sopar Solidari de Càritas a Mas Marroch

L’espai exclusiu Mas Marroch de Vilablareix, gestionat per l’equip dels germans Roca, acollirà la 5a edició del sopar solidari de Càritas Diocesana de Girona, amb el suport de la Cambra de Comerç de Girona i els patrocinis principals de Clínica Bofill ProActive Health i DCU Tecnologic. L'entitat ha decidit destinar els beneficis del 5è Sopar Solidari a l'acollida i acompanyament de les persones vulnerables afectades pel conflicte d'Ucraïna.

La vetllada se celebrarà finalment dimecres 6 d´abril, després que s'hagués d'ajornar ara fa uns mesos arran de la situació provocada per la pandèmia,  i obrirà portes a les 19:30h.  

Aquesta nova edició del sopar és una crida al teixit empresarial i a les persones sòcies i donants compromeses amb l’acció de Càritas. Com en les altres ocasions, es tracta una acció solidària que destinarà tots els seus beneficis als projectes per a les persones més vulnerables que desenvolupa l’entitat arreu de la diòcesi de Girona. L’última edició va ser virtual per primera vegada i va comptar amb una connexió en directe des de la cuina d’El Celler de Can Roca, però enguany el sopar recupera la presencialitat i ofereix la possibilitat de reservar places individuals, taules per a empreses, “coberts zero” i altres opcions de col·laboració.

Dia i hora:  6 d'abril de 2022 (19:30h)
Lloc: Mas Marroch (Vilablareix)
Donatiu: 75€ per persona*, 1.500€ Taula empresarial
Termini d'inscripció: 28 de març

* Els primers 150 euros donats (en el conjunt dels seus donatius com a contribuent) desgravaran un 80% a la vostra declaració de la renda.
 
Fes la teva reserva individual o de taula d'empresa. Si ja tenies reserva per a l'antiga data del sopar, posa't en contacte amb nosaltres i actualitzarem les dades.

 
ACTUALITZACIÓ DE RESERVA
RESERVA COBERT INDIVIDUAL
RESERVA TAULA EMPRESARIAL
ALTRES OPCIONS (Consultar document)
Altres opcions i més informació
22
Febrer
2022

“Ilumina” comença la seva activitat

El projecte d’Ecosol, pensat per millorar l'ocupabilitat de persones en situació o risc d'exclusió social, inicia la formació i els primers contractes

A través del desenvolupament dels itineraris integrats d'inserció en llocs de treball protegits en l'àmbit del manteniment integral sostenible d'edificis, l'eficiència energètica i les energies netes, el projecte “Ilumina” contribueix en la inserció laboral de persones que es troben en situació de vulnerabilitat social i laboral. L’objectiu és ajudar-les a obrir les portes del mercat laboral ordinari i facilitar-los la incorporació a la societat de manera autònoma i participativa.

Tanmateix, “Ilumina” ofereix un pla de formació per a l'obtenció del Certificat de competència professional com a instal·lador/a elèctric autoritzat de baixa tensió, a més de l’obtenció del certificat d'aprofitament de la formació obligatòria, d'operador d'aparells elevadors, i la formació en prevenció de riscos en treballs d’electricitat, treballs en tensió AT i BT. 

Gràcies al projecte “Ilumina” es crearan 2 llocs d'inserció, 6 llocs de manteniment i 8 persones s’ocuparan i se'ls oferirà l'acompanyament en aquests llocs de treball amb la inserció de 2 persones a diverses empreses del mercat obert durant el 2022. També s’ha pogut signar el contracte per treballar per l’empresa Elecnor.

El cost total del projecte serà de 41.507,57 € dels quals 37.207,59 € es finançaran a través del Fons Santander Responsabilitat Solidari. 


31
Gener
2022

Finalitza la segona edició del Pretaller

El curs, de més de 220 hores, ofereix la possibilitat de formar-se, tant en l'àmbit teòric com pràctic, en l'ofici de neteja industrial

La segona edició del Pretaller ha acabat amb l'acte de lliurament del Certificat d'Aprofitament a les 8 dones que han assolit amb èxit els objectius formatius. En aquesta ocasió han participat un total de 12 dones en situació de vulnerabilitat social i amb dificultats per incorporar-se al mercat laboral.

El curs ofereix la possibilitat de formar-se, tant en l'àmbit teòric com pràctic, en l'ofici de neteja industrial i posa a prova els aprenentatges en un context laboral real. A més a més, les dones que han format part del projecte han rebut l'acompanyament tècnic i l'orientació social i laboral necessària, mitjançant un pla de treball personalitzat i consensuat amb cada una d'elles. El propòsit és millorar la seva ocupabilitat i alhora treballar el seu empoderament, desenvolupar la seva autoconfiança i la seva força interna, així com identificar els factors que determinen la seva posició en la societat.

Aquest projecte s'ha pogut dur a terme gràcies al finançament del Programa Operatiu del Fons Social Europeu, del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, i l'Institut Català de les Dones de la Generalitat de Catalunya.


        


 
31
Gener
2022

Ecosol es consolida com a gestor de residus tèxtils

Gràcies a l'optimització de rutes per la gestió dels 136 contenidors de recollida de roba que disposa a la Diòcesi de Girona i a través de la botiga Moda re

Ecosol ha rebut durant el 2021 el suport de la Convocatòria - Càritas Moda re en el marc de la col·laboració de Càritas Espanyola amb el Grup Inditex. L'empresa d'inserció de Càritas Diocesana de Girona ha pogut ampliar la seva capacitat de recollida de residus tèxtil gràcies a l'adquisició de 20 nous contenidors. A més a més, s'ha obert la primera botiga Moda Re al carrer Maluquer Salvador de la ciutat de Girona.

Pel que fa als objectius socials plantejats, durant el 2021, en l'àmbit de gestió de residus tèxtils, s'ha donat feina a quatre persones en procés d'inserció i una d'estructura a Ecosol. Pel que fa a la cooperativa Avancem Santa Clara, tres persones estan en procés d'inserció i una d'estructura per la gestió de la botiga.

També ha estat possible reprendre les insercions de persones participants en el mercat laboral ordinari. Set persones en procés d'inserció han rebut ofertes d'ocupació a través de la prospecció laboral realitzada per l'empresa i l'entitat promotora. Actualment, una d'elles ja ha assolit una feina al mercat laboral ordinari.
 
27
Gener
2022

Un 60% de les famílies ateses per Càritas viu en situació d’emergència habitacional

L’amuntegament de famílies, l’ocupació, l’acollida temporal, l’infrahabitatge i el lloguer irregular, són algunes de les situacions que es troben les famílies ateses per Càritas Diocesana de Girona, segons l’informe “Exclusió residencial: Informe sobre l’impacte de les problemàtiques d’habitatge a les persones ateses per Càritas Diocesana de Girona”, presentat aquesta setmana. Es tracta de la segona publicació de la col·lecció Informes d’Impacte, que analitza problemàtiques específiques de les persones ateses per l'entitat, i que realitza l’Observatori Diocesà de la Pobresa i l’Exclusió Social de Càritas Diocesana de Girona. Aquesta nova entrega se centra en les dificultats que es troben les famílies vulnerables en l’exercici del Dret a un habitatge digne. L’estudi, sense precedents, s’ha realitzat a partir d’una mostra de 400 llars ateses per l’entitat a la diòcesi de Girona. 

L’informe alerta que a la meitat de les llars ateses per Càritas no hi ha cap persona que treballi i que una de cada cinc llars no compta amb cap tipus d’ingrés econòmic ni mesura de protecció. Aquesta manca de recursos repercuteix directament amb l’accés al Dret a l’habitatge. Un 11,6% de les famílies viu en habitacions rellogades, un 10,2% en situacions temporals d’acollida, un 18% en habitatges ocupats i un 3,8% en espais cedits. A més, hi ha un 15% dels lloguers que no disposen de cap tipus de contracte. Un terç dels habitatges són compartits entre diverses famílies. Aquestes situacions d’emergència habitacional afecten directament les condicions dels equipaments. Un 15% de les llars acompanyades per l’entitat no disposa de subministrament d’aigua ni d’energia elèctrica. En un 50% d’aquestes llars hi viuen menors. De les que tenen accés a subministraments, 1 de cada 5 llars manifesten no poder fer front al pagament dels consums. Un 75% de les llars no té calefacció i un 97% no disposa d’aire condicionat. A més un 48% de les llars no disposa d’accés a Internet. L’estudi també destaca que l’emergència habitacional obliga les famílies traslladar-se de manera habitual. 1 de cada 3 persones acompanyades per l’entitat han hagut de canviar d’habitatge en els darrers dos anys, una o més vegades. En 1 de cada 5 casos en què es produeix aquesta mobilitat parlem de llars amb presència de menors. 

El 70% de les llars acompanyades per Càritas destina més del 36% dels ingressos totals de la família a l’habitatge. 
CONSULTA L´INFORME NOTA DE PREMSA
21
Gener
2022

Ecosol finalitza el projecte “Invest in Growing - Centre de fred”

S’ha creat un nou centre de treball i 10 persones en risc d'exclusió social han aconseguit un contracte laboral

“Invest in Growing - Centre de fred” es va posar en marxa fa un any amb l'objectiu de donar servei al comerç de proximitat. La creixent demanda de lliurament a domicili, concretament del producte fresc, ha generat aquest servei i ha creat noves oportunitats de feina. En aquesta ocasió, s’ha pogut formar a persones amb dificultats laborals o que es troben en situació de vulnerabilitat social. 

La capacitació en l’àmbit laboral permet a les persones participants del projecte guanyar, experimentar i aprendre habilitats i eines professionals. Aquest fet representa una oportunitat per adaptar-se novament al mercat laboral obert. A través d’aquesta formació s'ha aconseguit que una persona s'incorpori al mercat ordinari on treballa per a una empresa de transport convencional.

El projecte ha posat a l'abast d'aquestes persones un itinerari personalitzat que inclou formació en competències digitals, seguretat alimentària, conducció de carretons elevadors o altres com ara el treball en equip, l'organització de la feina o la resolució de conflictes. Gràcies al finançament del Fons Santander Responsabilitat Solidari s'ha pogut invertir en l'equipament del nou centre de treball. 



 
20
Gener
2022

Càritas i la resta d’entitats del programa Incorpora signen un nou acord per potenciar la inserció de persones vulnerables

Càritas i les entitats socials que formen part del programa Incorpora de la Fundació “la Caixa”, han signat aquest mes de gener l’acord Incorpora Girona 2022, en un acte que ha servit també per revisar els resultats de l’any anterior i abordar els reptes que presenta aquest any que tot just iniciem, en l’àmbit de les oportunitats d’inserció laboral per a persones vulnerables. 

A través d’Incorpora, un equip de professionals fa d’intermediari entre les persones ateses per Càritas, que han rebut orientació i acompanyament i que participen activament en la recerca de feina, i les empreses que ofereixen llocs de treball. Mitjançant la prospecció com un instrument de diagnosi del mercat laboral i de fidelització de l'empresa, amb accions d'acompanyament per a la incorporació amb èxit de les persones treballadores, Càritas garanteix la contractació amb condicions laborals dignes. 

Càritas i la resta d’entitats paricipants treballen per afavorir la inserció laboral en el mercat ordinari de les persones participants, a través de la prospecció i la intermediació laboral.
20
Gener
2022

Càritas denuncia l’exclusió residencial en un nou informe d’impacte

L’Observatori de la Pobresa i l’Exclusió Social de Càritas Diocesana de Girona presentarà les conclusions de l’informe “Exclusió residencial: Informe sobre l’impacte de les problemàtiques d’habitatge a les persones ateses per Càritas Diocesana de Girona”, dimecres 26 de gener en roda de premsa, a les 10h del matí. 

Es tracta de la segona publicació de la col·lecció Informes d’Impacte, que analitza problemàtiques específiques de les persones ateses per l'entitat. Aquesta nova entrega se centra en les dificultats que es troben les famílies vulnerables en l’exercici del Dret a un habitatge digne. L’estudi s’ha realitzat a partir d’entrevistes personals a persones d’arreu de la diòcesi de Girona, totes elles participants de Càritas.

L’entitat ha programat també una taula rodona per divendres 28 de gener, de 09:30h a 11h, amb l’objectiu d’abordar amb més detall les causes i propostes per millorar les condicions d’accés a l’habitatge de les persones més vulnerables. La taula comptarà amb la presentació de dades per part de Josep Maymí, de l’Observatori de la Pobresa i l’Exclusió Social de Càritas Diocesana de Girona, i les intervencions de Guillem Domingo Utset, de l’Àrea d'Habitatge de l'Observatori DESC; Carme Trilla, presidenta de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge i Carles Sala, secretari d'Habitatge i Inclusió Social de la Generalitat. Caye Gómez, responsable d’anàlisi social de Càritas Diocesana de Girona, moderarà l’acte, que es podrà seguir de manera virtual i presencial al Centre Cultural La Mercè, de Girona. 

Enllaç: https://t.co/Q1hSmekA9Z*

*Selecciona l'enllaç, copia'l i enganxa'l a una nova pàgina del teu cercador.
Informe d´Impacte #2: Exclusió Residencial
19
Gener
2022

Càritas i Figueres reten homenatge al voluntariat i al compromís de Marià Lorca

L’auditori dels Caputxins de Figueres va acollir diumenge 16 de gener un acte de reconeixement a Marià Lorca i al voluntariat, organitzat per Càritas i l’ajuntament de Figueres. L’esdeveniment va comptar amb la intervenció de Dolors Puigdevall, directora de Càritas Diocesana de Girona, i l’alcaldessa de la ciutat de Figueres, Agnès Lladó, a més del propi homenatjat. 

Lorca, que també fou alcalde de Figueres, ha acompanyat durant els darrers anys els equips de Càritas per fer front a les situacions d’exclusió de la comarca, accions que s’han intensificat durant la pandèmia, que ha agreujat encara més la situació de les persones més vulnerables. Aquest equips, format per persones voluntàries i tècniques, han comptat amb la col·laboració d’empreses, ajuntaments, institucions i administracions diverses. 

Dolors Puigdevall va voler posar el valor l’entrega i solidaritat de Lorca: «gràcies per totes les pedres que has ajudat a posar en aquesta gran construcció que és Càritas Alt Empordà Interior. L’entitat no és un esprint de cent metres, sinó una carrera de fons que no s’acabarà fins que no quedi cap persona que no pugui viure amb dignitat». 

Durant l’acte, Lorca va dedicar unes paraules a totes aquelles persones que de manera altruista regalen el seu temps, «un gran, sincer i sentit agraïment al voluntariat. La vostra implicació, de forma tan desinteressada, és una mostra d’humanitat impagable i d’amor envers els altres, que mai ningú us podrà sostreure». 
19
Gener
2022

La precarietat laboral durant la crisi sanitària s'ha duplicat

FOESSA i Càritas han presentat aquesta setmana el primer informe social complet sobre la crisi de la covid-19 a tot l’estat, amb el títol: «Evolución de la cohesión social y consecuencias de la Covid-19 en España».

L'informe, presentat per Natalia Peiro, secretària general de Càritas Espanyola, i Raúl Flores, coordinador de l'Equip d'Estudis de Càritas i secretari tècnic de FOESSA, alerta que la cohesió social a l'Estat ha patit un xoc sense precedents a conseqüència de la tensió que ha patit l'activitat econòmica i laboral a causa de la irrupció de la Covid-19.

Segons la investigació, la precarietat laboral durant la crisi sanitària s'ha duplicat i arriba a gairebé 2 milions de llars que depenen econòmicament d'una persona sustentadora principal, que pateix inestabilitat laboral greu.

“S'ha produït –assenyala Raúl Flores- un empitjorament de les condicions de treball que genera més persones treballadores pobres i menys persones realitzades a nivell personal i social”. Aquest informe confirma que “el que empobreix molts treballadors no només és un salari insuficient, sinó el fet que moltes vegades treballen 3 hores quan podrien i desitjarien treballar una jornada completa”.

Per altra banda, la desocupació total familiar pràcticament s'ha duplicat, és a dir, hi ha gairebé dos milions de nuclis familiars on totes les persones actives estan a l'atur. I malgrat l'augment de les mesures de protecció social, no s'ha aconseguit compensar aquesta situació. Un terç d'aquestes llars, és a dir, 600 mil famílies, no té cap mena d'ingrés periòdic o predictible que permeti una certa estabilitat i capacitat de generar projectes vitals.

Tenint en compte que la principal font d'ingressos de les llars és el fet de tenir una feina, la crisi sanitària no ha fet més que aguditzar la desigualtat. En termes de renda, l'informe elaborat a partir d'una enquesta a més de 7.000 llars, revela que la diferència entre la població amb més i menys ingressos ha augmentat més d'un 25%, xifra superior a l'increment que va tenir durant la crisi de 2008.

A grans trets l'informe fa palès el fet que la bretxa digital s'ha convertit en un nou factor d'exclusió, ja que suposa serioses dificultats per a més de 800.000 famílies (4,5% de les llars) que han perdut oportunitats de millorar la seva situació a causa de qüestions digitals/falta de connexió, dispositius informàtics o habilitats digitals.

La pandèmia també ha fet augmentar la bretxa de gènere, ja que ha tingut més impacte en sectors més feminitzats, com el comerç o l'hostaleria, fet que ha implicat una reculada més gran per a moltes dones en termes d'integració social. El fet de ser jove també s'ha convertit factor d'exclusió. A Espanya hi ha 2,7 milions de joves entre 16 i 34 anys afectats per processos d'exclusió social i multidimensional que els impedeix tenir projectes de vida. Tanmateix, la població immigrant  encara és una de les més perjudicades. Per desgràcia la nacionalitat d'origen segueix una tendència ja habitual i persistent. Les raons són clares, aquestes persones es troben amb unes pitjors condicions de vida, amb habitatges pitjor ventilats, i amb més amuntegament; així com menors recursos per poder adoptar mesures preventives i una major exposició a causa del tipus de feina.

Durant la pandèmia, les famílies han hagut de desplegar diferents estratègies per poder continuar tirant endavant. L'estratègia de reducció de despeses habituals en alimentació, roba i calçat arriba pràcticament a 3 de cada 10 famílies a Espanya, i es multiplica per dues entre les llars que pateixen exclusió social, “l'activació de les famílies en pobresa i exclusió és molt alta, incloses aquelles a què arriben les prestacions assistencials, demostrant així la falsedat del suposat efecte desincentivador del sistema de prestacions”, assenyala Raúl Flores.

L’estudi deixa clar que la crisi de la Covid-19 està provocant una profunda empremta que incideix a molts nivells i afecta moltes persones. A través de la pandèmia, s'ha vist que les problemàtiques sorgides en la crisi de 2008 no han estat resoltes.

Pots consultar l'informe complet aquí.
4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Històric de notícies
Càritas Diocesana de Girona
Pujada de la Mercè 8, 17004 Girona
Tel. 972 20 49 80
caritas@caritasgirona.cat
Tots els drets reservats
Avís legal | Política de cookies
Si prefereixes donar per transferència bancària:
Caixabank: ES88-2100-0002-53-0200129121
Triodos Bank: ES38-1491-0001-26-2073033124
© Copyright NEORG 2023 by NEORG