MENÚ
Home >> Diem >> Notícies >> Càritas Diocesana de Girona impulsa una nova eina d’anàlisi social

Càritas Diocesana de Girona impulsa una nova eina d’anàlisi social

L’Observatori de la Realitat Social és l’encarregat d’elaborar un informe detallat sobre les persones ateses per l’entitat

Tindrà periodicitat anual, la primera edició data d’aquest any 2024 i s’ha dut a partir de les enquestes a 300 participants de Càritas Diocesana de Girona.


Amb l’objectiu de continuar adaptant la seva tasca a les persones que s’atén des de l’entitat, Càritas Diocesana de Girona ha impulsat aquest darrer any una nova eina d’anàlisi social. Liderada des de l’Observatori de la Realitat Social, el document permet tenir una radiografia detallada sobre les persones que s’apropen a l’organització. Aquesta nova proposta s’uneix a altres que difón aquest òrgan com són els informes d’impacte sobre una temàtica concreta.

Tota aquesta sèrie de material analític i informatiu s’uneix a l’elaboració de la Memòria anual que realitza Càritas Diocesana de Girona, així com la resta de campanyes i impactes comunicatius que duu a terme l’entitat.

El responsable d’Anàlisi Social de Càritas Diocesana de Girona, Caye Gómez, explica que “continuem apostant per reforçar totes aquelles eines que ens permeten aprofundir en les necessitats dels nostres participants com és l’Observatori i, en aquesta primera edició de l’informe sobre la situació de les persones que hem atès durant aquest darrer any 2024, s’ha posat de manifest la diversitat i la complexitat de totes elles”.

Per tal d’elaborar l’informe es tenen en compte diversos àmbits que van des de les estructures de les llars a l’origen cultural, passant per l’habitatge, l’ocupació, la formació o els ingressos i despeses de les persones ateses.

Entre altres dades que fan referència a l’informe 2024 de les persones ateses per Càritas Diocesana de Girona destaquen alguns aspectes com el fet que un 34% de les famílies ateses són nombroses (entre 4 i 6 membres), que el 58% no han superat els estudis primaris o que el 22,7% es troben en situació irregular.

Dins l’àmbit de la Salut cal esmentar que “un 11% informa tenir una salut deficient, una problemàtica especialment greu en responsables de la llar, on aquesta xifra augmenta fins al 22%”. Aquest col·lectiu sovint pateix estrès crònic a causa de la pressió econòmica, la manca de temps per a l’autocura i les responsabilitats familiars.

Un 2,7% roman sense accés al sistema sanitari, fet que posa en risc les persones amb malalties cròniques o situacions de salut delicades. Aquest grup inclou sovint persones amb situacions administratives irregulars o desconeixement del sistema de salut, fet que posa de manifest la necessitat de programes de mediació i sensibilització.

Pel que fa a l’Habitatge, cal insistir en el fet que es reforça la denúncia que és un dels principals factors de vulnerabilitat social. Més de la meitat de les llars (55%) viu en règim de lloguer, mentre que un 11,7% depèn de lloguer social i un 5,7% ocupa habitatges de manera irregular. Aquesta situació posa de manifest la manca d’una oferta suficient d’habitatge assequible i adequat a les necessitats de les famílies vulnerables. Les condicions dels habitatges també són preocupants: un 17,7% dels habitatges presenta deficiències com humitats, goteres i problemes estructurals.

Ingresos i despeses

Els ingressos de les famílies ateses són insuficients per cobrir les seves necessitats bàsiques. Un 7,7% de les llars no disposa de cap font d’ingressos, mentre que el 66,3% depèn exclusivament de salaris baixos. Les prestacions socials, com l’IMV o la RGC, representen un suport crucial per al 13% de les llars, però sovint no cobreixen les despeses essencials.

Les despeses relacionades amb l’habitatge suposen una part significativa del pressupost familiar: el 76,8% destina entre 301 i 900 euros mensuals al lloguer. A més, el 79,3% dels llars afronta despeses d’electricitat i el 80,3% de l’aigua, fet que deixa poc marge per a altres necessitats bàsiques com l’alimentació, l’educació o la salut.

Un altre dels àmbits que es recull a l’informe, el relacionat amb l’accés als Serveis Socials, estableix que el 86,7% dels llars han accedit a serveis socials almenys una vegada, mentre que el 39% ho han fet en l’últim any. Els motius principals per accedir-hi inclouen problemes laborals (64,1%), econòmics (53%) i relacionats amb l’habitatge (52,1%). Aquestes dades evidencien la dependència d’aquests serveis i la necessitat de reforçar-ne l’abast i l’eficiència.
 

Càritas Diocesana de Girona
Pujada de la Mercè 8, 17004 Girona
Tel. 972 20 49 80
caritas@caritasgirona.cat
Tots els drets reservats
Avís legal | Política de cookies
Si prefereixes donar per transferència bancària:
Caixabank: ES88-2100-0002-53-0200129121
Triodos Bank: ES38-1491-0001-26-2073033124
© Copyright NEORG 2023 by NEORG