MENÚ
Home >> Diem >> Notícies

Notícies

Vols rebre les notícies al teu correu? Fes clic aquí
03
Març
2017

Més de 600 alumnes gironins apadrinen un avi a través del voluntariat a Càritas

Posar en relació joves estudiants i persones grans que viuen en centres residencials per fomentar la relació intergeneracional. Aquesta és la finalitat del projecte Apadrinar un Avi, que desenvolupa el Programa Acompanyament a la Gent Gran de Càritas Diocesana de Girona des de fa 9 anys. Els joves visiten els centres setmanalment -de forma individual, per parelles o en grup- i dediquen l’estona a la persona gran apadrinada, a través de la conversa, passejos o activitats conjuntes. D’aquesta manera, els joves contribueixen a l’autoestima i el benestar de les persones grans que viuen en residències. La trobada estimula el diàleg i la comprensió entre generacions, afirmen els responsables del projecte. Els joves aporten optimisme i futur, i les persones grans experiència i saviesa. "Ara quan veig una persona gran pel carrer la miro diferent, amb molt de carinyo. Penso que tenen una història que explicar i em venen ganes d'apropar-mi i parlar amb ells", assegura la Lídia, que té 16 anys i és una de les voluntàries del projecte. La Maria, treballadora d’un dels centres col·laboradors, afirma que “La presència dels jove ha creat un clima d’optimisme, que ha afavorit l’ambient de participació i les ganes de relacionar-se amb altres persones”.


El projecte Apadrinar un Avi és una iniciativa coordinada amb els centres educatius en què estudien els joves i els centres residencials on es troben ingressades les persones grans apadrinades. Durant aquest curs, ja són 608 els joves voluntaris que apadrinen i acompanyen 536 persones grans​. El projecte compta amb un equip de 10 persones contractades i una vintena de voluntaris de suport. Hi participen 53 centres residencials i 54 centres educatius de fins a 20 poblacions de tota la diòcesi.


Poblacions on es desenvolupa el projecte: Banyoles, Besalú, Cadaqués, Caldes de Malavella, Figueres, Girona, La Bisbal, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Malgrat de Mar, Olot, Palafolls, Palafrugell, Palamós, Pineda de Mar, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Santa Coloma, Sils i Torroella de Montgrí.
01
Març
2017

Persones en situació d’atur, empresaris i tècnics debaten sobre el món laboral al Pla de l'Estany

Millorar l’ocupabilitat de les persones participants del Servei d’Orientació socioLaboral (SOL) del Pla de l’Estany i crear sinergies entre els diferents actors de l’àmbit laboral de la comarca. És el doble objectiu que persegueix la xerrada-debat “El món laboral al Pla de l’Estany”, que ha organitzat aquest dimarts el SOL de Càritas Pla de l’Estany conjuntament amb l’Àrea de Promoció conòmica de l’Ajuntament de Banyoles i el Servei d’Ocupació Municipal (SOM).


La xerrada ha comptat amb una primera part en la qual s’ha radiografiat el pes i evolució dels diferents sectors econòmics del Pla de l’Estany. Entre altres qüestions, s’ha reflectit que el sector serveis és el més important de la comarca.


En la xerrada també s’han analitzat les ofertes que es reben al Servei d’Ocupació Municipal (SOM). Cal destacar que perfils com ara els d’electromecànic, soldador, torner, perruquer i gerocultor són de difícil cobertura.


El protagonisme de la segona part de la xerrada ha estat per a empresaris de quatre sectors econòmics de la comarca. Tots ells han explicat quins són els perfils que requereixen les seves empreses però, sobretot, han explicitat què és el que ells valoren a l’hora de fer un procés de selecció o entrevista de feina. Els empresaris provenien del sector de la construcció, del carni, de la industria gràfica, sector serveis i turisme.


Durant tota la sessió s’ha establert un clima de debat molt enriquidor a través del qual els participants del SOL de Càritas i del SOM de l'Ajuntament de Banyoles, empresaris, tècnics i voluntaris participants han pogut transmetre les seves preguntes, dubtes i inquietuds.
01
Març
2017

Ecosol engega a Banyoles el primer taller de confecció de teixits

Des de la tardor, Càritas Pla de l’Estany i l’empresa d’inserció laboral Ecosol de Càritas Diocesana de Girona, han engegat el primer projecte de taller de confecció de teixits. El projecte té l’objectiu de facilitar la inserció laboral de persones en situació de vulnerabilitat i, alhora, oferir un servei de manufactura de teixits a altres empreses que ho necessiten. Actualment a Banyoles hi treballen tres persones amb un contracte de mitja jornada: dues treballadores i una encarregada del servei. Per a les treballadores, que tenien coneixements previs de costura gràcies al taller de costura de Càritas, és la seva primera experiència laboral.


Empreses col·laboradores


El taller es va crear gràcies a la sol·licitud de l’empresa Baby Bites de Banyoles, que comercialitza sacs i accessoris per a nadons a 40 països arreu del món. Les seves responsables, Sofia Marqués i Andrea Durall, es van adreçar a Càritas Pla de l’Estany per oferir elaborar part de la producció tèxtil en un taller de costura que es desenvolupa des de Càritas. Aquesta proposta va facilitar la creació de la iniciativa, que es va establir la passada tardor. En els primers mesos de funcionament, el taller de confecció combina la manufactura d’encàrrecs d’empreses externes i l’elaboració de productes propis. Concretament, les treballadores han fet una primera comanda de 1.000 peces per Baby Bites i una línia de bosses de mà per la Farmàcia Josep Brunsó, de Sant Julià de Ramis. De fet, també estan dissenyant i confeccionant bosses pròpies per a Càritas Diocesana de Girona, que es venen sota la marca de “Bolsos con Alma” en parades de fires i mercats. El material per les bosses són sacs de cafè que cedeix l’empresa Coffee-Center, que comercialitza les infusions Alma, i que fa 4 anys que col·labora amb Càritas. També rep material de Toni Pons de Girona. El projecte s’està consolidant i queda obert a qualsevol empresa que necessiti fer comandes de confecció de teixits. El taller de confecció està situat a l’antiga nau industrial de la Burricleta, a la carretera de Banyoles a Fontcoberta. L’espai, on també es duu a terme el projecte per a joves L’Obrador, està cedit a Càritas per l’empresari Xavier Torres.



17
Febrer
2017

Realitza donatius amb els Punts Estrella de "la Caixa"

El 28 de febrer finalitza el programa Punts Estrella de "la Caixa". Si ets client de l'entitat bancària i encara tens punts per bescanviar, pots utilitzar-los per realitzar un donatiu a Càritas. Tots els donatius rebuts a través dels Punts Estrella de "la Caixa" els destinarem a lluitar contra la pobresa energètica.


Col·labora en la lluita contra la pobresa energètica


El projecte té per objectiu oferir informació, eines i recursos per resoldre problemes derivats de la pobresa energètica i educar les famílies en l'ús de l'energia. S'adreça a 75 beneficiaris de les ciutats de Girona i Salt als quals s'ajudarà en: tramitació del Bo Social, realització d'auditories energètiques, realització de tallers de formació, elaboració de material didàctic, pagament de factures i ajudes per a petites reparacions domèstiques. La teva donació es farà servir per dur a terme aquest projecte. Com a exemple, un sol donatiu permetria instal·lar un Kit Bàsic d'eficiència energètica en un habitatge.


Fes el teu donatiu a partir de 225 punts
Més informació sobre la lluita contra la pobresa energètica
14
Febrer
2017

El delegat del Govern a Girona visita el taller de muntatge de bicicletes a Vilablareix

El delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, va visitar fa uns dies a Vilablareix el taller de muntatge industrial de bicicletes d’Ecosol, l’empresa d’Inserció de Càritas Diocesana a Girona. Dolors Puigdevall, directora de l'entitat, la gerent d’Ecosol, Anna Güell i la cap del Programa Laboral, Anna Font, van acomanyar el delegat durant la visita i li van poder explicar en què consisteix el programa Formació en alternança que du a terme a Ecosol.


Un projecte compromès amb la formació i la feina


El projecte Formació en alternança està dirigit a joves tutelats, extutelats i en situacions de vulnerabilitat a qui s’ofereix formació en un context de treball real. Elsjovesreben una beca per assistir al projecte que els permet cobrir les necessitats més bàsiques. Una vegada acabat el procés formatiu, tenen possibilitats d’aconseguir una oferta de feina. L’any passat van participar en el programa Formació en alternança 25 joves, 16 noisi 9 noies, que van rebre un total de 2.982 hores de formació teòrica i teoricopràctica. Durant més de tretze anys, el projecte ha atès més de cent joves de 16 a 24 anys tutelats per la Generalitat.


El muntatge industrial en cadena de bicicletes és una de les accions que du a terme
Ecosol a Vilablareix, on compta amb divuit llocs de treball d’inserció laboral. Al taller
s’hi van muntar l’any passat 45.000 bicicletes. També s’ofereixen els serveis de lloguer,
manteniment i reparació de bicicletes a empreses de la comarca.
14
Febrer
2017

El projecte Grans Experts inicia el segon curs

Un grup d’alumnes de 6è de Primària de l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis ha iniciat aquesta setmana la segona edició del projecte Grans Experts de Càritas Diocesana de Girona. Durant una hora, els alumnes han complementat els continguts habituals del curs amb una classe molt especial sobre el món de l’aeromodelisme, de la mà Gaspar Roqueta (87 anys), un dels participants del projecte intergeneracional que promou Càritas. Gaspar Roqueta es va iniciar en la construcció de models d’avions a escala després de la Guerra Civil, quan era un nen, i de seguida va aconseguir fer-los volar. Abans de deixar l’afició, n’havia construït més de 250 de diferents. Els alumnes van poder escoltar-lo durant una hora i fer-li tot tipus de preguntes, durant una classe ben especial.


Un projecte que posa en valor l'experiència de les persones grans


Grans Experts és un projecte que té per objectiu facilitar la cohesió social a través de la convivència i l’aprenentatge entre persones grans i alumnes, mitjançant activitats formatives que ofereix la gent gran a l’aula, amb acompanyament, suport i seguiment continuat per part dels responsables del projecte. Aquesta relació té per finalitat poder oferir als alumnes d’escoles i instituts l’oportuntiat d’adquirir nous coneixements de l’experiència directa de persones expertes i majors, complementàries a aquelles que s’han adquirit a classe. A la vegada, les persones grans poden traslladar els seus coneixements a les noves generacions i fer-les sentir més útils, actives i integrades socialment. El projecte és una oportunitat per reivindicar el paper de la persona gran i potenciar un model d’envelliment digne i de qualitat, i el més important, que aquestes persones se sentin reconegudes i valorades socialment.
06
Febrer
2017

Vicente Altaba, delegat episcopal de Càritas Espanyola va ser a Girona aquest mes de gener per participar en una sessió de formació per a consiliaris de la nostra entitat. La seva intervenció va versar sobre «L’espiritualitat que anima l’acció sociocaritativa de l’Església». Altaba va afirmar que allò cabdal del cristianisme és la caritat, tal com ho va reflectir el papa Benet XVI a l’encíclica Deus caritas est, de tal manera que tot projecte l’ha de tenir com a eix central. De Càritas, s’ha dit que és la cara amable de l’Església, però sens dubte és quelcom més: «És sortir a trobar el germà necessitat, és la caritat organitzada, és l’Església que respon, i mirem de fer-ho amb eficàcia, però sempre impregnats de l’amor al proïsme, veient-hi el rostre de Jesús», va dir.
03
Febrer
2017

Ara pots còrrer per combatre la pobresa energètica

Si t'agrada còrrer i t'agrada ajudar la gent en situació de pobresa o risc d'exclusió social, t'expliquem com pots col·laborar amb Càritas ajuntant les teves passions.

Quan et proposis el repte de còrrer una marató o una cursa, t'animem a que ho facis per ajudar Càritas Girona a combatre la pobresa energètica i així poder recaptar diners a través del crowdfunding solidari per aquesta causa.

Crea el teu repte en 4 passos:


- Accedeix a elmeugradesorra.org i registra't si no ho has fet abans.

- Escull la ONG Càritas Diocesana de Girona per ajudar a combatre la pobresa energètica

- Marca't l'objectiu de recaptació, afegeix un títol al repte, una descripció del repte solidari, fotos i vídeos.

- Comparteix-ho! Anima a qui vulguis a fer la seva aportació. Comparteix-ho a les xarxes socials, envia-ho per correu electrònic etc.


Projecte Pobresa Energètica


El Projecte Pobresa Energètica és un servei que ofereix informació i eines per resoldre els problemes derivats de situacions de pobresa que afecten el manteniment d'un habitatge en condicions energètiques adequades. Càritas duu a terme auditories energètiques a les llars, per tal de determinar quins són els problemes de l'habitatge que el fan ineficient des del punt de vista energètic i es proposa solucions viables. Un cop d'identifiquen les possibles solucions a cada situació familiar, es dóna suport per resoldre-les. El projecte també potencia l'educació de les famílies en l'ús de l'energia per evitar situacions extremes o cròniques.
09
Gener
2017

Torna la cantata solidària UAP!

El Teatre Municipal de Girona acull una nova edició de la cantata UAP! el 4 febrer (18h i 20h). Es tracta d'un espectacle organitzat pels professors de música dels instituts de les comarques gironines. La UAP! es defineix com una cantata de caire solidari, interpretada pels alumnes dels centres de secundària, que té un objectiu ben ambiciós i lloable: la cançó com un instrument per fomentar la pau. Els beneficis generats amb la venda d'entrades van destinats a Intermón Oxfam i a Càritas Diocesana de Girona.


Venda d'entrades
16
Desembre
2016

Càritas llança una campanya per impulsar el compromís de socis i donants

Càritas Diocesana de Girona posa en marxa una campanya dirigida a tota la ciutadania per reforçar la base social i augmentar el compromís de socis i donants amb els projectes de lluita contra la desigualtat social. L’acció porta per lema “Sigues part de la solució contra la pobresa. Fes-te de Càritas!”.


Fer-se de Càritas com a donant és sumar, participar, construir, pertànyer a un gran grup humà de persones implicades de forma activa en la construcció del bé comú. I és, també, una resposta a la crida a ser comunitat, que promou l’entitat a través de la campanya de sensibilització institucional d’enguany. El fet de compartir és un element clau del model d’acompanyament de Càritas, caracteritzat per l’escolta, el diàleg i la cerca d’oportunitats per a les persones més vulnerables.


La campanya se centra en la imatge d’una mare i una filla a la llar, a les fosques, en una situació de pobresa i precarietat sobrevinguda, que és un fenomen molt freqüent en l’actualitat. Dolors Puigdevall, directora de Càritas Diocesana de Girona, considera que “és una campanya que pot ser incòmoda, perquè la imatge presenta una realitat molt dura, però també inclou una crida a l’acció per revertir aquestes situacions de manera positiva”.


Les aportacions de les persones sòcies i donants de Càritas es destinen a finançar programes i projectes per acollir i acompanyar les persones que pateixen exclusió social, que no poden accedir al dret bàsic a l’alimentació, a un habitatge digne o a una feina decent, els infants amb desigualtat d’oportunitats a l’escola i la gent gran que viu en solitud.


Us animem a ajudar-nos a difondre la campanya.


Donatius:
ES88-2100-0002-53-0200129121
ES38-1491-0001-26-2073033124


Vídeo de la campanya a Youtube


Fotògrafia: Elisenda Soler Ruiz
Cartell A2 amb alta qualitat Falca de ràdio Banner web Cartell web Capçalera Facebook Capçalera Twitter Vídeo (480p) Vídeo (720p)
Històric de notícies
Càritas Diocesana de Girona
Pujada de la Mercè 8, 17004 Girona
Tel. 972 20 49 80
caritas@caritasgirona.cat
Tots els drets reservats
Avís legal | Política de cookies
Si prefereixes donar per transferència bancària:
Caixabank: ES88-2100-0002-53-0200129121
Triodos Bank: ES38-1491-0001-26-2073033124
© Copyright NEORG 2023 by NEORG